Tee-se-itse deodorantti (aka dödö)

Ihan aluksi, katsokaa nyt sanaa dödö. Outo ja lyhyt slangisana, joka on vakiinnuttanut asemansa. Dödö, ihan kun joku satukirjan peikon nimi. Pikku dödö pelkää pimeää. Nimestä huolimatta aika arkinen kemikaalicocktail, jota rullaamme kainaloiden herkälle iholle päivittäin peittääksemme ihmisen lemumme, esittäkseemme freshiä, vaikka oikeasti meissä haisee kemikaalit. Eikö se ole epäterveellisempää kuin hiki? Täytämme ihohuokoset kemikaaleilla, jotta emme haisisi sille, mille haisemme? Noin kun sitä ajattelee, niin onhan se aika outoa toimintaa.



Kotiin käytettäväksi purkitin dödön isompaan tyhjään maustepurkkiin, pienempiin tein dödöä mukaan otettavaksi töihin ja juoksureppuun. Kuva otettu heti purkittamisen jälkeen, joten kookosöljy ei ole vielä jähmettynyt. 


Ihmisen tuoksut on demonisoitu niin hienosti, että jokainen meistä kavahtaa ajatusta haisemisesta. Minäkin. En halua, että muut ajattevat etten hoida hygieeniaani hyvin, että minulla on arjen hallinnassa ongelmia tai mikä pahinta, vieressäni olisi tukalaa olla, koska ihminen minussa piiskaisi muiden nenään tai aisteja kaunistelematta. Niinpä teen itse dödöä, jota käytän mahdollisimman harvoin, mutta silti heti, kun vähänkin minulle tulee tunne, että haisen. Voin puhua muista miten rumasti tahansa, olla kiero kuin korkkiruuvi, hoitaa työni hutiloiden, mutta auta armias, jos haisen. Se on jo ihan liikaa.


Käytin dödössä tyttäreltä muuton jäljiltä unohtuneen teepuuöljyn loput. Muuta hajustetta dödöön ei tullut.


Itse tehty dödö

1/2 dl kookosöljyä

3/4 dl maissijauhoja (perunajauhoja, mutta minulla ei ollut kaapissa)

1 rkl ruokasoodaa

Eteerisiä öljyjä, ruiskaus lempihajuvettäsi tai jotain, millä hajustaa tuotetta.

Sulata kookosöljy, sekoita aineet keskenään ja purkita.

Ohjeita on netissä pilvin pimein, joten googlettakaa itselle sopivin. Ilman soodaa, sheavoin kanssa jne..

Mitat ovat aina silmämääräisiä ja vaihtelevat. 


Unohdin sulattaa öljyn ja  heitin kaikki sekaisin. Piti vedenkeittimellä lämmittää vettä ja laittaa astia hauteeseen, jotta sain sekoitettua tasaisen tahnan.



Toimiiko? Riippuu siitä mihin vertaat. Jos olet käyttänyt huipputehokasta mega-dry-fresh-summer flower -kemikaalipuikkoa, voi olla ettei maissijauhot tuo samaa efektiä. Mietikää kuinka kauan  tottaudumme johonkn tuotteeseen ja rutiiniin. 12-vuotiaina alamme laittaa dödöä kainaloon aina suihkun jälkeen, joskus useamman kerran päivässä. 42-vuotiaana olemme suorittaneet saman rituaalin jo 10 950 kertaa, jos olemme lisänneet dödöä kerran pävässä ja jos kahdesti, niin tuplatkaa luku. Ei siis ihme, että hajustepuikon vaihtaminen itse tehtyyn mössöön ei suju ihan kivuttomasti. Tai sen tuoma hajuttomuuden varmuus ei yllä samoihin sfääreihin. Mutta se on kemikaaliton, joten se kilpailee aika kovilla panoksilla omassa sarjassaan. Kokeile ihmeessä.


Karanteenissa pitää vähän hemmotella itseään. Naamio, herkkuja, kirja ja musiikkia. 

-Heidi

Kommentit

  1. Itse tehtyä dödöä olen käyttänyt nyt viitisen vuotta. Sitä ennen olin myrkkydödöihin koukussa ja onnistuin liikakäytöllä arpeuttamaan kainaloni pysyvästi.

    Myönnettäköön, että se muoviin pakattu myrkkypuikko tuntui kätevämmältä ja että itsetehtyyn dödöön en luottanut juurikaan ensin. Mutta parissa viikossa jo tottui.

    Rahaa säästyy huikeasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä mainospuhe itse tehdylle dödölle. Tykkään <3

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit