Ruokasuunnittelua

 Tänään olen taas ahkeroinut itselleni ruokaa tulevalle viikolla. Keittiö todellakin näyttää jälleen siltä, että siellä on kokkailtu oikein olan takaa. Mutta olkoon, voin valita siivoanko sen heti, vai sammutanko valot ja siirryn juomaan kahvit siistimpiin maisemiin. Ruokasuunnittelu on niin monella tapaa palkitsevaa ja vaikka muutama tuntinen keittiössä sunnuntaina saattaa tuntua isolta työltä, niin se antaa arkena itsensä moninkertaisesti takaisin. Yritä tehdä kokkailusta kivaa, jos se muuten on suuri inhokkisi. Kokkaa yhdessä kumppanin, lasten tai kaverin kanssa. Laita musiikkia tai joku hyvä äänikirja soimaan ja anna palaa.

Itselläni on muutama vakioruoka, joita syön aina. En tiedä miksi en kyllästy ainaisiin  pöperöihini, mutta en kyllästy. Ja jos keskiviikkona lounaalla tulee ajatus siitä, että vielä yksikin lusikallinen linssisoppaa niin revin hiukset päästäni, niin voin vain tehdä lounaaksi jotain muuta. Rutiniruokailun etuja on paljon.


Itse tehtyä soijamaitoa. Välillä innostun ja jaksan tehdä maidon itse. Välillä ostan kaupasta. Nyt taas joku energiapiikki iski herkkumorkkisten jäljiltä, että oikein odotan maanantaina ja omia mössöjäni.



1. Ruokailu on arkena vain energian tankkaamista. Ei tarvetta syödä enempää, ei tarvetta ahmia tai syödä mauan vuoksi tupla-annosta. Jos teen vain ruokia joista pidän, niin usein energian tankkaaminen on mieluisa hetki. AH.. kaalilaatikkoa, lempiruokaani. Mikä tuuri.

2. Viikonloppuna kaikki arkiruoasta poikkeava maistuu ihanalta. Oikeasti. Kun viikon syö ihmemössöjä, niin hyvät hyssäkät sentään miltä herkkuruoka maistuu. Tosin sunnuntai-iltana mieli ja keho iloitsevat jopa arkiruokailusta.

3. Tiedät mitä syöt. Omien ruokien ja samojen ruokien valmistaminen tekee arjesta ennakoitavaa. Tiedät kuinka paljon tarvitset ruokaa juostessasi työmatkat, kuinka kehosi toimii näiden ruokien kanssa ja mikä pitää vireystilan sopivana. 

4. Tiedät paljonko ruokasi maksavat. Osaat budjetoida ruokailusi miltei sentilleen.


Keinotekoisten auringonsäteiden alla jäähtymässä viikon mounitukseni. 


5. Vapautat aivosi tärkeämpään. Jos joka päivä menee iso osa siihen, että mitä syödään tänään, mitä kotona on, pitääkö käydä kaupassa jne.. Suunnittelemalla tätä ongelmaa ei ole ja voit ruokailun sjaan pohtia jotain kivempaa.

6. Säästät aikaa. Kun kerran suunnittelee koko viikon ruoat, käy kaupassa ja valmistaa suurimman osan annoksiksi, säästää arkena kaikki kauppareissut matkoineen, kokkaamisen ja kokkaamisen jälkien korjaamisen. 

7. Ruokailu on monipuolisempaa. Älkää nyt katsoko minun arkiruokailuja, ne eivät ole kovin mielenkiintoisia, vaikka ravintosisältö on monipuolinen. Suunnittelemalla ruokalista välttää samojen ruokien pyörittämisen. Jokainen tietää miten nälkäisenä töiden jälkeen kaupassa pää lyö tyhjää, kun miettii mitä kokkaa itselle tai perheelle. Paniikki tyhjyydessä aivot nappaavat alitajunnasta jotain tuttua ja automaatio lähtee päälle. Kotona on jälleen spagettikastiketta. Salaatti unohtui, kerman sijaan ostitkin maitoa ja leivän muistit iltapalaksi, mutta voita et. 


Siemenistä valmistettuun "jogurttiin" tulee auringonkukan- ja seesaminsiemeniä, cashew-pähkinöitä, hirssiä ja tattaria. Aineet liotetaan, huuhdellaan, soseutetaan ja hapatetaan yön yli. Tätä sitten aamulla blendaan mustikoiden, omenan ja soijamaidon kanssa välipalaksi töihin.


8. Suunnitelmallisuus on joustavuutta. Vaikka tällainen suunnitelmallisuus saattaa(?!) kuulostaa tiukalta ja tylsältä elämältä, jossa ei ole tilaa hulluttelulle tai joustavuudelle, niin se ei ole totuus. Paniikkikokkailu kiireessä tai kaupparalli ruuhka-aikaan ei ole joustavuutta, vaan selviytymistä. Joustavuus syntyy, kun hyvä suunnittelu antaa liikkumavaraa. Kaikki aineet löytyvät kotoa, joten tiistaille suunniteltu ruoka voidaan sirtää loppuviikolle yllättävän kiireen takia ja tilalle ottaa pakkasesta ruoka tai nopeammin valmistuva ruoka.

9. Hävikkiä syntyy vähemmän, joten säästöäkin syntyy.

10. Saat erikoisen maineen hyvin pian, kun puhut tiukasta linjastasi ruokien suhteen. Otetaan se positiivisena asiana, vaikka siltä ei aina tunnu.

Ja extrana: Sinun ei tarvitse syödä aina samaa ruokaa. Tee perheellesi ruokasuunnitelma ja ota talteen eväsannos itsellesi töihin. Voit olla niin suurpiirteinen, vaihtelunhaluinen ja hullutteleva kuin vain rahkeesi riittävät.


Henkeä salpaava maisema työmatkalla on iso blaah-kuva galleriassa.


Omat ruokailu  viideksi päiväksi on: 

5*linssikeitto lounaaksi

5*siemenistä hapatettu juoma (omenoita tai mustikoita sekaan ja soijamaitoa)

5*kaalilaatikko

Ja jotain iltapalaa. Lisäksi pakkasessa on falafelpyöryköitä, joita tein viime viikonloppuna ja muutama annos soijabolognese-kastiketta, jos meinaa tulla tarvetta vaihtelulle.

-Heidi

Uusin ekopod


Kommentit

  1. mahtava kirjoitus ! lisää näitä ! ( lidlin 2 euron hävikkilaatikosta tuli punakaali. miten käyttäisit sen ? ) terv : leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiinnolla odotan mitä Heidi tekisi punakaalista! Mun viime aikojen suosikki on ollut käyttää sitä lisukkeena, oon soveltanu netin "pikamarinoitu punakaali" ohjetta eikä hävikkiä tule.

      Poista
    2. Punakaalista tekisin kouluaikojen raasteita, koska niin kauniin väristä. Lämpimänä borssikeitto, tavallisen kaalin tapaan wokkiin ja pataruokiin. Harmi, ettei sen kaunis väri säily kypsentäessä.

      Poista
  2. Tosi kiinnostavaa!! Voisitko mitenkään laittaa kaikista näistä ruoistasi tarkemmat ohjeet? Myös siis tuosta siemenjutusta, mitat, liotusajat jne. Kiitos jo etukäteen! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota kaksi purkkia. Toiseen 2dl hirssiä ja 2dl tattaria. Toiseen 1dl cashew, 1dl auringonkukan siemeniä ja 1dl seesaminsiemeniä. Liotetaan molempia purkkeja 8h. Kaada siemen purkista vedet ja laita astiaan odottamaan. Hirssi/tattaripurkin siemeiä huuhdellaan kylmässä vedessä, kuumassa vedessä ja kylmässä vedessä. Sen jälkeen ne kaadetaan muiden siemenien mukaan ja soseutetaan. Kansi päälle ja yöksi pimeään huoneen lämpöön. Aamulla laitan muutaman ruokalusikallisen smoothieen ja loput jääkaappiin. Muiden reseptit on suoraan otettu netistä. En ole mikään ihmekokki :D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit