Työmatkaliikuntavarusteet

Olen viimeiset kolme vuotta urheillut ja kulkenut työmatkat melkein samoilla varusteilla. Yhdet lenkkarit olen ostanut. Samoin yhdet työkengät, joita olen käyttänyt myös töihin pyöräillessä (ne mitkä juuri paikkasin, joten ehkä pian joudun hommaamaan toiset tilalle). En ole koskaan ollut mikään tavara- ja varustehifistelijä, mutta ennen olen ostellut varsinkin alennusmyynneistä jos jonkin moista lenkkaria ja urheiluvaatetta sovittamatta ja käyttötarkoitusta miettimättä. 


Lähdössä talvella töihin. Kerroksia, kerroksia. Alussa on kylmä, sitten hiki, sitten taas kylmä. Naama on kylmästä punainen, selkä hiestä märkä ja sormet ja varpaat pistelee tovin sisälle päästyään.





Tietenkin minulla on pyörä. Ihan peruspyörä. 8 vaihdetta ja peruspaksuiset renkaat.
Pyörässä ladattava etuvalo ja takavalo. Ostettu joskus aikoinaan Lidlstä, hyvn toimii, vaikka ei häikäise vastaantulijoita. Pimeällä käytän lapsilta pieneksi ja käyttämättömäksi jäänyttä keltaista huomioliiviä. Pahimpaan pimeän aikaan käytän huomioliiviä myös juostessa ja ilmaiseksi saamiani mainosheijastimia nilkkojen ympärillä.

Reppuina minulla on synttärilahjaksi nelisen vuotta sitten saamani reppu ja samana vuonna lahjaksi saamani juoksureppu, joka on tilava. Lisäksi minulla joskus käytettyinä ostetut satulalaukut, joita käytän, kun toimitan kamelin virkaa, käyn kaupassa, kirjastossa tai tuon työpaikan kaappiin kerääntyneet vaatteet ja eväsrasiat kotiin.



Ilmoja viime syksyltä.


Mitään näistä ei ole tarvinnut uusia tai vaihtaa eikä mikään ole mennyt rikki. Toisen satulalaukun hihna kerran kiireessä kiertyi takapyörän ympärille ja meni poikki, mutta laukkua voi hyvin vielä käyttää.

Talvella käytän samoja vaatteita kuin syksyllä ja keväällä. Lisään vain kerroksia alle. Samat lämpökerrastot ja kuorivaatteet ovat palvelleet koko tämän kolmen vuoden ajan. 
Minulla on käytössä 
- Kolme lämpökerrastoa (joita käytän vaelluksilla, työmatkoilla ja ulkoillessa)
- Kahdet kuorihousut (ihan perus ulkoiluhousut)
- Kolmet juoksutrikoot (joista yhdet menossa paikattaviksi)
- Hiihtotakki, joka toimii pyöräilytakkina syksyt ja keväät
- Yksi paksumpi kuoritakki (ollut joskus vedenpitävä, mutta ei toki enää)
- Kaksi juoksutakkia
Kovilla pakkasilla käytän villahousuja sekä muovia sormikkaiden ja kuorihanskan/villasukan/kengän välissä.
- Lisäksi tuubihuiveja ja neulomiani säärystimiä ym. on riittämiin.
- Kahdet ohuet juoksusormikkaat ja yhdet paksummat (kaikkia olen joutunut paikkaamaan)
- Sadesuojat kenkiin, jotka eivät oikein sovi mihinkään kenkiin, ovat usein käyttämättä ja miljoonasti silti paikatut.


Sisäkumin paikkaus.



Ennen ilmojen kylmenemistä ompelen itselleni kypärämyssyn (vanha käyttämätön tekninen paita), pojan pieneksi jääneestä takista uudet isot lapaset (tai tankohanskat) ja uudet kenkäsuojat (materiaali vielä mysteeri).

Näin lueteltuna huomaan miten ison osan työmatkaliikunta vie elämästäni, sillä tässä on lueteltu vaatteet ja varusteet, joista jotain olen käyttänyt miltei joka päivä kolmen vuoden ajan. Olisinko joskus uskonut, että paikkaamalla ja itse tekemällä voin liikkua näin monta vuotta ostamatta uusia varusteita. Tuntuu, aika hurjalta.



Tulevia työmatkoja odotellessa voi hekumoida kuluneita vuosia.



-Heidi

 


Kommentit

  1. Mitäpä sitä uusia hankkimaan, jos vanhatkin toimii! Hyviltä vaikuttaa sun varusteet. Sormet on kyllä hankala juttu, onko lie olemassa jotain sellasia rukkasia joissa näpit pysyisi lämpimänä...? Sormikkaat on minusta hankalat ihan vaan näillä mun koiralenkeillänikin, lapasen tyyppiset pitäisi paremmin sormet lämpiminä. Ja toi on myös hankalaa, kun on osittain hiki ja osittain jäässä. Mutta uskon, että työmatkaliikunta on todella vaivan arvoinen juttu!!

    Mulla on käytössä edelleen varmaan yli 10v vanha kevyttoppatakki, tai joku sen tapainen, sekä siihen kuuluvat housut. Ne pitää vieläkin vettä ainakin jonkun verran, vaikka alkavat olla kyllä ihan tosi tosi kulahtaneet... Housuissa on se lämpövuori jonkunlaista ohutta levyä ja se on kääntyillyt pesujen aikana ihan miten sattuu, osassa lahkeita ei siis ole täytettä enää lainkaan kun taas osassa se on kaksinkerroin... Ja takin hihat alkaa olla aika rispaantuneet jne. Mutta niin vaan niitä edelleenkin käytän sellasina välikausivaatteina, kun kesävaatteet on liian ohuita mutta toppavaatteet vielä vähän liikaa. Eilen oli ekaa kertaa se takki taas koiralenkillä päällä.

    Mua oikeasti ihan hirvittää se hetki, kun on pakko alkaa etsiä uutta vastaavaa vaatekertaa, koska sellaista ei vaan ole... Tuo on ollut niin kooltaan kuin malliltaankin aivan täydellinen (tai siis, olenhan mä siitä lahkeet lyhentänyt, mutta muuten), enkä nykyvaatteista tule vastaavia varmasti löytämään. Yleensäkin vitkuttelen todella kauan vaatteiden ostoa, koska en vaan kestä vaihtaa sitä vanhaa hyvää johonkin ei niin istuvaan malliin (plus inhoan yleensäkin ostella vaatteita). Sama kengissä; mun lenkkareissa on molemmissa reikä, mutta kun en vaan ole löytänyt uusia sopivia, olen mennyt niillä reikäisillä. Ajattelin koittaa ne korjata, mutta kun ei ole hajuakaan miten sen tekisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sormet pysyvät lämpimänä muovilla. Olen pitkään miettiinyt mikä olisi ekologisempi (ja kauniimpi),mutta mtään ei ole tullut vastaan. Ensin kerros lämmitä (sormikkaat/lapaset), sitten muovia (kumihanskat/lapasiin leipäpussi) ja lopuksi kuorikerras. Muovi pitää lämmön käsissä ja jaloissa.. Perillä muovi kuivumaan ja samoin alakerros, joka on kostunut muovin hengittämättömyyden takia. Tämän vinkin sain joskus vielä ollessani aktiivinen somessaja juoksufoorumilla,joku ahkera talvityömatkaliikkuja vinkkasi tästä tavasta ja se on jäänyt käyttöön.
      Rakkaista vaatteista luopuminen on vaikeaa ja niden tilalle on vaikeaa löytää yhtä rakasta. Mutta eiköhän seuraavatkin lenkkarit tai välikausivaatetus muutu rakkaiksi, kun niihin tottuu ja ovat olleet käytössä vuoden verran :D

      Poista
  2. Työmatkapyöräily tuntuu tavallaan ympärivuotisena juttuna hyvin paljolti välineurheilulta, mutta toisaalta ei, kun samalla suurella varustekasalla pääsee vaikka vuosikaudet. Määrä huimaa päätä, kun kelit vaihtelee helteistä paukkupakkasiin.

    Mun on pitänyt jo jonkin aikaa laittaa sulle kiitosviestiä. Koen sun podcastin tosi innostavana, ja uusia ajatuksia herättävänä vaikka tuntuu, että oon jo vuosikaudet tän tyyppisiä juttuja pohtinut. Ehkä tässä oli sopivan paljon samaistuttavaa, työmatkapyöräilyt, elämäntilanne, paikkailut yms.

    Olen itse joskus yrittänyt olla vuoden ostamatta edes vaatteita, mutta siihenkin tuli väkisin kourallinen poikkeuksia, joten en jaksa lähtee siihen yritykseen uudelleen nyt. Mut sain tästä uutta intoa edes hidastaa ainakin vaatteiden ostotahtia. Oon seiraillut useamman vuoden omia vaateostoksiani ja asettanut kaikenlaisia 'kohtuullisia'tavoitteita, jotka sitten ei ole kuitenkaan toteutuneet. Ihan hullua millasia vaatemääriä ihminen kokee tarvitsevansa vaikka ei edes pukeudu erityisen hyvin. Ei varmaankaan ole mulle helppoa päästä 12 vaatetta vuodessa määrään, mutta yritän. Oon joskus laskeskellut, että pärjäisin noin 100 vaatteella. Jos vaatteita ostaisi 12/v, vaatteiden käyttöikä olisi jo varsin pitkä ja vaatekaapin sisältö tehokkaasti käytössä. Jonkinlainen käytännön juttu, mitä pyrin toteuttaan nyt on, että yritän pidentää sitä väliä kuinka usein ostan uusia vaatteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelen, että jos kerran on ostanut ulkoiluvaatteta ja edes yhden lämpökerraston, niiin työmatkapyöräily onnistuu. Itse käytän samoja vaatteita myös muussa ulkoilussa ja lämpökerrastoja myös vaeltaessa ja ulkoillessa. Vaikka käytän vaatteita työmatkoilla, ne eivät ole pyöräilyvaatteita vaan monikäyttöisiä vaatteita. Käyn jumppatunneilla samoissa housuissa, kuin poljen kesällä ja syksyllä. Pyöräilen samoilla kengillä, joilla olen töiissä ulkona ja joita käytän muuten kinulkoillessa. Siloin ei tunnu, että on paljon tavaraa vain yhtä asiaa varten. Neljän vuodenajan maassa kaikkeen ulkoiluun ja liikkumiseen on monet varusteet ja määrät kuulostavat hurjilta, kuin ne luettelee, mutta mitä monikäyttöisempiä vaatteet ovat, niin sitä useampaan listaan ne voidaan luetella. Esimerkiksi vaellusluetteloni pitää sisällään ison osan pyöräilyyn luettelemistani vaatteista. Listat ovat melkein identtiset :D
      Hienoja tavoitteita sinulla. Hyvä <3

      Poista
    2. Se on kyllä totta, että pyöräillessä käytetyt vaatteet on käytössä muutenkin jatkuvasti. Ehkä se mitä hain tässä liittyi siihen, että säässä kuin säässä pyöräily asettaa mulla kovimmat vaatimukset vaatteiden toimivuudelle käytössä. Ja helposti se on myös se, johon niitä ajallisesti eniten käyttää. Mulla tuntui alkukesästä reippaasti pidentynyt työmatka ja sittemmin sähköpyörään vaihto, tekevän sen, että näihin kylmiin ja märkiin keleihin joutuu pukeutumaan paremmin kuin ennen. Pidempi aika pyöräillessä ja kevyempi meno ja viima ehtii kylmettää paljon helpommin kuin lyhyempi matka pelkin lihasvoimin. Mutta aika moni tästä herännyt 'vaatetarve' on ratkaistavissa jotenkin muutenkin kuin ostamalla vaatteita.

      Vaeltaminenkin kyllä on mukavempaa kunnon varusteilla, mulla on sen suhteen vähän hiljaisempi kausi. Tulee harrastettua lähinnä sellasia mukavuusretkiä pikkulapsen kanssa.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit