Neljäs ostamattomuusvuosi alkaa

Kolmas vuosi oli ostamattomuuden osalta helppo ja samalla armollinen. Ostamattomuus on jo niin sisällä ajatusmallissani, ettei se vaadi jatkuvaa ajattelua ja työstämistä. Mielitekoja tulee ja välillä ne ovat hyvinkin voimakkaita, mutta pääsääntösesti hallitsen ne. Toisaalta ei voi tuudittautua liikaa siihen, että mieliteot ja oma käytös on hallinnassa ja muuttunut pysyvästi. Kolmanteen vuoteen mahtui ensimmäinen ostostapahtuma, joka tuli autopilotilla. Menin kauppaan ja tulin ulos langan kanssa eikä mitään pohtivia tai pysäyttäviä ajatuksia tullut ennen kuin astelin ulos kaupasta. Kolmas vuosi kului myös podcast-ohjelman tekemisen harjoitteluun ja uuden opetteluun. Kolmanneksi nostan kuluneesta vuodesta somettomuuden. Koko vuoden aikana käytin somea vain kerran kuukaudessa eli 12krt. Se oli mielestäni suurin saavutus ja antoi eniten, sillä kaikki vapautuva aika on luksusta.


Uskomatonta, että neljäs vuosi alkoi. HYVÄ MINÄ :D



Neljäs vuosi alkaa tänään. Se on jollain tavalla seesteinen luku ja tuntuu suvantovaiheelta. Haluan silti siihen hieman haastetta ja uusia tuulia, joten tavoitteita kehiin.

Blogi: Mielestä tuo 2krt/vko on ollut sopiva tahti. Jos sinulla on postaustoiveita tai kysymyksiä, niin ehdota, kysy ja lähetä ihmeessä. Onko somettomuudessa, ostamattomuudessa, työmatkaliikunnassa tai jossain jotain mikä erityisesti kiinnostaa? Tai ehdota haastetta tai jotain muuta kivaa. Oma tavoitteeni on mennä valokuvauskurssille keväällä ja opetella ottamaan sen verran hyviä kuvia, että voisin kuvata ompelemiani vaatteita ja asukokonaisuuksia.



Villit vuosijuhlat menossa. Purkitan kuvattuja kehäkukkia ja yrttejä. Ja juon kylmää limua ja ahmin karkkia.



Podcast: Tässä olen vielä niin alussa, että taidot kehittyvät pikkuhiljaa ja tavoitteena on tasalaatuinen ohjelma. 

Ostamattomuus: Tavoite on edelleen olla ostamatta mitään.Tai ainakin niin vähän kuin mahdollista. Tässä alan jo olla aika hyvä.

Somettomuus: Ei iltapäivälehtiä, ei somea. IG-päivä on yhden kerran kuukaudessa. Toimiva ratkaisui, joka ei tarvitse uusia tavoitteita tai ruuvinkiristystä.

Työmatkaliikunta: Aluksi ajattelin tehdä jonkinlaisen vuoden kilometritavoitteen, mutta luovuin siitä. Haluan työmatkaliikunnan olevan iloa tuottava harrastus ja kilometritavoite saattaisi tehdä siitä suorittamista. 



Jotenkin karun kaunista.



Muuta tulevalle vuodelle?

Päätavoite on innostaa ihmisiä ja itseäni elämään ekologisemmin. Koska täysin hiilijalanjäljetöntä elämää ei kukaan voi elää, niin meidän on nautittava niistä teoista ja elämästä, jotka pyrkivät mahdollisimman lähelle päämäärää. Onko neljännen vuoden tavoite elämästä nauttiminen? Varmasti.

Toinen tavoite on vähentää tavaran määrää kotona. Sain juuri ystävältä kasan vaatteita ja taas tuntuu, että tavaravirta kotiini on lähtenyt virtaamaan vuolaammin ja sen kanssa pitää olla tarkkana. Ompelemisen kanssa täytyy myös muistaa, että pitää miettiä mitä tarvitsen ja tehdä tuotteita, jotka tulevat käyttöön ja joille on tarvetta. Muuten teen vain säilöttävää roinaa kaappeihin.

Kolmas tavoite on ruokahävikkiin ja ruokaan liittyvä dokumetointi. Paljonko menee rahaa, mitä tein ja mitä ostin. 

JES! Eiköhän näillä saada neljäs vuosi pyörähtämään käyntiin. Kiitos kuluneelle vuodelle, kippis olit upea ja tervetuloa neljäs vuosi,ole armollinen ja antoisa.


Sama kaaos, samat inhokit ja samat haasteet edessä tulevanakin vuonna. 



-Heidi

PS Kolmannen vuoden hyötyklometrit ovat 2698,5 km, joista pyöräilyä 1952km. Tässä on vain 11 kuukaudelta lukemat, koska heinäkuu oli lomakuukausi, enkä laskenut kilometrejä. Nautin vain urheilusta ja lomasta.


Kommentit

  1. Minua kiinnostaisi lukea tarkempaa analyysiä tekemistäsi vaattesita, nimenomaan määrän ja materiaalien suhteen. Oon täältä ymmärtänyt, että teet kierrätysmatskuista käytännössä kaiken, saat kavereilta vanhoja vaatteita ym.
    Itse oon pitänyt jo vuosia kirjaa ostamistani vaatteista ja osittain myös merkinnyt vanhoihin ostolistoihin, milloin vaate on mennyt rikki niin pahasti, ettei ole enää korjattavissa käyttöön. Määrä on minimalismista ja aiempien vuosien hyvin rajallisesta budjetista huolimatta ollut kuitenkin sellainen, että joka vuosi olen joutunut ostamaan useita, useimpina vuosina kymmeniä vaatteita, lasken myös sukat ja alusvaatteet mukaan tietenkin. Koko ei ole suuremmin muuttunut ja vaatteet kulutan puhki, mutta töiden takia vaatteiden tulee olla ehjiä ja siistejä. Paikkaan kyllä työvaatteitakin mahdollisuuksien mukaan.
    Mulla ei ole sellaisia kavereita, joilta saisin vaatteita, omista rikkinäisistä ei materiaalin määrä (eikä oikein taitokaan) riitä uuteen vaatteeseen, joten ainoa vaihtoehto on ostaa kaupasta. Kirpparit täällä on täynnä tosi huonokuntoista vaatetta eikä osittainen vuorotyö ja perhe, oikein mahdollista kiertelyä säännöllisesti + allergia ja käytettyjen vaatteiden hajusteet on huono yhdistelmä.

    Olisi siis mielenkiintoista kuulla, miten usein ja miten paljon saat kavereilta vaatteita, käytätkö niitä koskaan sellaisenaan vai ovatko "vaan" materiaalia, miten saat materiaalin riittämään uudeksi vaatekappaleeksi ja miten usein oikeasti tarvitset tehdä uusia vaatteita, kun muuten ei vaatteita riittäisi.
    Musta olisi ihana osata ommella kunnolla ja ihailen kovasti sun ompeluksia, joista tänne kuvia laitat.
    Blogisi on yksi harvoja, jota jaksan seurata ja se laitaa usein miettimään omia ekologisia arvoja ja ratkaisuja vähän uudesta kulmasta! Kiva kun kirjoitat edelleen!:)
    -k

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Ihanaa, että jaksat seurata blogiani. Aluksi olin vastaamassa tähän kommenttiisi, mutta vastauksesta tuli niin pitkä, että pyyhin sen pois ja teen toivomasi vaatepostauksen lauantaina.

      Poista
  2. Minua kiinnostaisi työmatkaliikunta, mitä varusteita, miten motivoida itseään kun keli on huono, entä kuinka tarkenee talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Yritän kuvata varusteeni mahdollisimman pian ja kirjoittaa työmatkaliikunnasta mahdollisimman tarkan selonteon. Jee!

      Poista
  3. Haluaisin kuulla kaiken villiyrteistä. Mitä keräät, milloin, miten kuivaat, missä säilytät ja mihin niitä käytät.😊
    Haluaisin myös lukea jonkun hävikkiruokapostauksen, jossa kertoisit mitä kaikkea olet ruokiisi laittanut 😀
    Kiinnostaisi vielä tietää, millaista pesuainetta käytät pyykinpesuun, tiskaamiseen yms., eli joku siivouspäiväjuttu ois kiva! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilaus vastaanotettu ja toteutetaan mahdollisimman pian :D

      Poista
  4. Minua kiinnostaa aivan erityisesti ruokaan kuluvat rahat. Olen nimittäin pitänyt 28 vuotta kirjaa menoistani - sinkkuna, perheellisenä ja kahden aikuisen taloudessa. Koko tänä aikana en ole voinut aidosti vertailla kenenkään kanssa ruokakuluja. Jos asiaa kysyy, saa niin utopistisen pieniä vastauksia, että ne ei vaan voi pitää paikkaansa! Sama juttu asiaa käsittelevien lehtiartikkeleiden kanssa. Niistä näkee, että todellisuudessa "jokaista tikkaria" ei ole kirjattu ylös.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän tässä kuussa kirjata ylös ruokakuluja . Olen joskus pitänyt tarkkaakin kirjaa, mutta sitten taas repsahtanut ja koko juttu on jäänyt. Käy sitten kommentoimassa ja vertaamassa lukuja (piidetään siis optimsten asenne ylläja oletetaan, että saan kirjattua summia ylös :D). Minuakin kiinnostaa paljonko ihmisten elinkustannukset ovat ja varsinkin ruokakulut. Välillä ruokakaupaas hämmennyn edessä olevan ostosten summaa, joka tuntuu järjettömän suurelta.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit