Kuukauden ruokabudjetti

 Toiveena oli kuulla kuinka paljon rahaa kulutan ruokaan, mitä kokkaan ja mitä ostan. Joten tässä yleissilmäys kuluneeseen neljään viikkon.

Kuluneen neljän viikon aikana olen ostanut kaksi hävikkikassia (yhteensä 17e) ResQ-appin kautta. Ne ovat pitäneet sisällä seuraavia asioita: Jogurtta, paljon viiliä, kinkkuleikkeleitä, kanaa 4pkt, karjalanpiirakoita 3pkt, proteiinivanukasta, sitruunakakun, 4 pakettia leipää, leipäjuuston, gouda-juuston ja kaksi pakettia kalkkunamakkaraa.


Tässä viisi annosta joko lounasta tai päivällistä. Lisään vielä vähän soijarouhetta ja yhden kasvikerman. Arjessa ruokailu on nälän täyttämistä, viikonloppuisin jotain ihan muuta. Nauttimista, herkuttelua ja övereitä.


Näistä kaiken mahdollisen pistän pakkaseen ja heti syötävät menevät tietenkin heti käyttöön. Eli ostopäivän välipalaksi, iltapalaksi ja seuraavana päivänä aamu-, väli- ja iltapalaksi oli teineille jogurttia. En koskaan osta muuten jogurtteja, viilejä tai muita maitotuotteita, joten varmasti teineille kivaa vaihtelua, vaikka jogurttikiintiö täyttyikin varmasti loppukuukauden ajaksi. Hävikkikassin paras (ja huonoin puoli) on sen sisällön arvaamattomuus. 

Minun ruokavalio koostuu arkisin: lounaasta (en syö aamupalaa, joten kyseessä on päivän ensimmäinen ateria), välipalasta, päivällisestä ja iltapalasta. Lounas ja päivällinen on melkein aina sosekeittoa tai kaalilaatikkoa. Se on niin helppoa ja kevyttä syötävää, että jaksaa työpäivän hyvällä vireellä ja paras hävikkimylly vihanneksille ja juureksille. Tylsää, mutta ah, niin helppoa, tuttua, halpaa ja rutinoitua. Välipala on aina hedelmä tai smoothie. Työpäivän ruokailu maksaa noin 1,5-2e/päivä.


Tätä mahdollisimman vähän. Biojätteessä on jotain samaa kauneutta kuin syksyssä. Pitääkö huolestua, että näkee tässäkin kauneutta? Ehkä.


Tällä viikolla päivälliseksi söin nokkoslettuja hillolla, leipää, hummusta, porkkanaraastetta tai pakkasesta linssisosekeittoa ja kaalilaatikkoa, joita en nauttinut evääksi töissä. Teen itselleni aina ison satsin ruokaa pakkaseen, sillä en töiden jälkeen jaksa kokata sekä teineille että itselleni jos teen heille ei-vegaanista ruokaa, kuten monesti hävikkikassin sisältö laittaa minut tekemään.

Teinien ruokalistan suunnittelen erikseen sunnuntaisin. Katson pakkasesta mitä olen sinne survonut, ostan kaupasta puuttuvat tarvikkeet ja tuoretavaran. Hävikkikassin sisällöstä käytin kinkun ja kalkkunamakkaran. Yhden viikon arkipäivien ruokalista näytti heille tällaiselta: Kalkkunamakkarakastiketta kaksi päivää, kinkkukiusausta kaksi päivää ja nokkoslettuja yhden päivän.


Mistä tietää, että olen saapunut töihin? Siitä, että olen vallannut kaiken kuivattamistilan ja näyttää kuin asuisin pukuhuoneen suhkutilassa.  


Viikonloppuisin sitten karkaa mopo käsistä kaikilla ja ruokailut eivät ole millään tavalla ruodussa. Minä lipitän limua, aamupalaksi karkkia, syön muutenkin mitä sattuu ja minä ja teinit syömme jääkapin tyhjäksi. Tänä viikonloppuna teimme itse falafelpyörykoita, tzatzikia ja haimme valmiit täytetyt patongit. Usein viikonloppuisin kaikki saavat toivoa herkkutoiveruokaa, joka tarkoittaa teineille tortilloja, sushia, burgereita jne. Sunnuntaina suunnittelen taas seuraavan viikon ja olen kiitollinen rutiineista.


Joskus aikaisemmin mainitsin, että tänä vuonna kerrankin saan toteutettua pitkäaikaisen toiveeni ja neulottua kaikille lahjaksi jotain pientä. Se onnistumisen harha oli ennen ilmojen kylmenemistä ja nyt kaikki varaamani lahjat on jo otettu käyttöön ja lahjasäkissä on enää pohja jäljellä. Auts! Ilo huomata, että kaikki päällä oleva neule on itse neulottua ja pystyy vaatettamaan itsensä kylmiä ilmoja varten lämpimästi.


Rahaa ruokaan kuluu kuukaudessa

(Tässä siis kolmen ihmisen viikon ruoat. Mies syö omia mössöjään ja yksi lapsista jo muuttanut pois kotoa).

2 hävikkikassia 17e

Ostokset ruokakaupasta 240,47e

Joista herkkuja ja limua hurjat 45e ja kahvia 15e (vein töihin loppusyksyn kahvit ja kotiin purkki pikakahvia). Olen järkyttynyt herkkujen määrästä ja ennen kaikkea lipittämäni limun määrästä.

-Heidi

Uusin Ekopod


Kommentit

 1. Ai että tykkäsin tuosta biojätteet ja syksy -vertauksesta! Itse olen miettinyt miteb niin muikkujen perkuujätteet kuin marjojen puhdistmisesta jääneet (mansikan kannat/metsän roskat) voivat olla jotain niin nättiä, eli ymmärrän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että joku muukin näkee rumassa jotain kaunista.

   Poista
 2. Ihan kohtuullinen rahamäärä mun mielestä teillä.

  Tunnistan itseltäni tuon herkkujen määrän paljouden... Mä siis kirjaan ylös kaikki tulot ja menot, ja ruoka/syömiset jakautuu kolmeen sarakkeeseen: ruoka kotona, ei-kotiruoka ja herkut. Joka ikinen kuukausi se herkkusarake on ihan hälyttävän suuri... argh. Mutta väitän, että meillä mies on siihen isompi syyllinen kuin minä, sillä hän tupakoi (sekin rahareikä on järkyttävä...) ja aika usein näyttää tarttuvan tupakka-askin seuraksi karkkipussi tai limpparipullo kaupasta... Joskus mietin, että jos tekisin itselleni säännön, että en saa ostaa mitään herkkuja (esim. suklaata), vaan kaikki herkut pitäisi ihan omin pikku kätösin valmistaa, niin auttaisko se? Ainakin se toki pienentäisi tuota herkkusarakkeen summaa, kun suklaan sijaan ostaisinkin vaikka kaakaojauhetta, jonka lasken sinne ruokaosioon... Mutta olisko aika itsensä huijaamista sekin sitten, hah.

  Tässä pientä laskelmaa: tammi-syyskuun ajalla kotiruokaan on mennyt meillä noin 4300€ (joista vajaat 300€ ostettuihin mansikoihin ja mustikoihin), ei-kotiruokaan noin 565€ (ihmeen iso tämäkin!!) ja herkkuihin 745€!!! Ja meitä on siis vain minä, mies ja 19v kuopus, joka normaalioloissa olisi viikot koululla, mutta nyt sattuneesta syystä on majaillut pitkälti kotona kevään ja kesän, sekä osan tästä syksystäkin. Mutta siis oikeesti, huhhuh... Mun pitäisi kyllä todella keskittyä pienentämään noita joka ainoaa saraketta aika kovalla kädellä, joka kuukausi siis jälkikäteen nuo kirjailen ja aina olen yhtä järkyttynyt. Jos mies kävisi useammin työkavereiden kanssa lounaalla, rahaa olisi palanut vielä rutkasti enemmänkin (lounaat on sellaset 7-11€). Kiinnostaisi myös tutkailla, miten iso on meillä kahvin osuus, sillä mies juo sitä litrakaupalla joka päivä ja meillä on myös jatkuvasti porukkaa kahvilla (itse en juo ollenkaan).

  Musta olis ääri kiinnostavaa joskus kirjata ylös vain omat menoni (nyt siis meillä on yhteinen tili miehen kanssa ja kirjaan todella kaiken meidän rahaliikenteen). Kuinkahan pienellä pärjäisin, jos voisinkin jättää pois kaikki ne lihat, makkarat, maidot, kahvit, tupakat sun muut jutut, joita en itse käytä...?

  VastaaPoista
 3. Niin ja piti vielä sanoa, että mä en toki tänne varmaan mitään hävikkikasseja edes saisi mistään, mutta en ehkä just tuon takia haluaisikaan, kun niiden sisältöä ei voi valita. Meillä ei tekisi kauppaansa esim. kalkkuna ollenkaan, ei ehkä viilikään, ja muutenkin olen niin ankea kokki, etten osaisi mistään jauhelihaa tai nakkia kummemmasta edes mitään tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on kiva kokeilla uusia ruokia. Ilman hävikkikassin yllätysmomenttia tekisin aina samoja ruokia :D

   Poista
 4. Kylläpä oletkin taloudellinen! Se on hieno taito. Meillä on kahden aikuisen talous, missä molemmat kotona joka päivä - toinen etätöissä ja toinen työttömänä. Olemme sekasyöjiä, mutta käytän halpaa jauhelihaa ja halvinta juustoa. Saman neljän viikon jaksolla meillä on nyt mennyt ruokakauppaan 317€, ulkona syömiseen 81€ (noutoruokaa ResQ-apin kautta ja snägärillä) ja alkoholiin 27€. Ja minä kun oikein ihmettelin, kuinka nyt on näin halvalla päästykään tässä kuussa! Hahahaha. Ja nyt suuri tunnustus: normaalisti meillä menee 600-800€/kk näihin kaikkiin. Tuo summa kylläkin sisältää vessapaperin, shampoon ja hammastahnan, mutta kun ne ostetaan halvinta mahdollista laatua, ei ne selitä tuota hurjaa summaa... Täytyy varmaan jatkossa tilastoida vielä viikonloppuherkut erikseen, niin näkee syntyykö järkyttävä loppusumma siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaan meni enemmän,kun keväällä olimme kaikkikotona 24/7. Töihin lähtiessä on vain eväät mukana,mutta kotona söin enemmän, teinit eivät syöneet silloin koulusa yhtä lämmintä ruokaa ja muutenkin ruoan kulutus kasvoi. Lisäksi lapseni ovat joka toinen viikonloppu isällään, jolloin syön taas omia mössöjäni pakkasesta.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit