Ruokaa, ruokaa, ruokaa

Ruokahävikki, tuo ikuinen riippakivi. Minne vain katseesi käännät, niin siellä leipä kuivuu pussiinsa, kaunein omena mätänee pohjastaan kiinni kulhoon ja pähkinäpussi piiloutuu kaappien varjoihin. Taistelu tuntuu loputtomalta, sillä niin kauan kuin joudumme syömään ja kannamme kaupasta ruokaa kotiin, niin ruokahävikki vain odottaa parrasvaloihin astumista.
 Syksyksi pitääkin pitää silmällä ja tiukan katseen alaisena tuota suuren suurta hiilijalanjälkeämme. Kolmannes maailman hiilijalanjäljestähän syntyy ruoan tuottamisesta, kuljetuksista, varastoinnista, hävikistä jne.. Se on oikeasti asia, johon voimme vaikuttaa.





1. Tee suunnitelma

 Tee viikoksi ruokasuunnitelma ja yritä pysyä siinä. Jos et keksi itse ruokalistaa, niin kopioi koulujen ruokalista, etsi netistä tai käytä ruokakauppojen ehdotuksia. Muista aamupalat, eväät ja muut päivän ruokailut. Ja sitten vain noudattamaan suunnitelmaa. Kehitä teemaviikkoja, tee perheen toiveruokia ja yllätä itsesikin kokkaamassa jotain uutta. Suunnitelma on kaiken avain. Ja ah, niin niin taloudellistakin.
 
2. Siedä tylsyyttä

Syö samaa ruokaa parina päivänä peräkkäin, ehkä jopa kolmena. Jalosta ja jatka. Lisää kolmantena päivänä kylkeen raikasta salaattia ja taas menee yksi annos lisää vegaanista kaalilaatikkoa (lurps!)





3. Tussi

 Merkkaa avauspäivä maitoihin, juustoihin ja kaikkiin purkkeihin, joiden säilyvyys muuttuu tuotteen avaamisen jälkeen. Näin et tule heittäneeksi pois ruokaa, joka on syöntikunnossa vain siksi, ettet muista avasitko tuotteen eilen vai viikko sitten. Omat päiväni ovat sellaista harmaata massaa, että kaikki muistot eilisestä taaksepäin voivat olla tapahtuneet milloin vain. Eilen, lapsuudessa tai viime kuussa.

4. Käy kaupassa kerran viikossa

Ja osta vain tuotteet, jotka ovat listallasi. Tämä tekniikka estää mieliteot ja hetken muutokset ruokaostoksiin.  Tässä on hävikin riski, jos joku suunniteltu ruoka jää kokkaamatta. 

5. Tai käy kaupassa usein

Mutta osta vain suunnitelman mukaan. Tässä hävikin riski pienenee, mutta riski heräteostoksiin ja tylsän oloinen ruokalista vaihtuu herkästi johonkin toiseen. 


Kirjastohamsteri täällä. Jos ihmettelet missä kaikki kirjastosi käsityökirjat ovat, niin voin kertoa että ne ovat minulla.  Selailen, haaveilen ja suunnittelen. Tulosta ei silti synny.


6. Pidä kokkauspäivä

Suunnittele ruokalistaasi uuniruoka, jonka voit heittää uuniin samalla kuin kokkaat jotain muuta. Näin sinulla on valmiina ruokia ja kokkaamisen määrä vähenee arjen kiireissä. Älä unohda sosekeittoa, joka tuhoaa kaiken vihanneshävikin jääkaapista. 


7. Älä lannistu

Tänään piti tehdä suunnitelman mukaisesti nakkikastiketta, mutta joku oli syönyt nakit, samoin iltapalaksi leipomani pasteijat olivat kadonneet pakkasesta. Tekijä jättää jälkeensä yleensä avatut kaapin ovet, astiat ja muruset. Kauramaidon ja tuoremehujen kanssa nämä tuholaiset käyttävät eri tekniikkaa ja jättävät pohjalle sellaisen lirun, että katsovat asiakseen laittaa tölkit takaisin jääkaappiin. Lasagneen tarkoitettu juusto oli käytetty johonkin ja lauantaina ostamistani päärynöistä puolet mätänivät ennenkuulumattoman nopeasti syöntikelvottomiksi. Kun epäonnistuu ruoassa, joka oli tarkoitettu kolmeksi päiväksi, niin ottaahan se päähän. Muut kieltäytyvät syömästä, joten rangaistukseksi hyvästä yrityksestä syöt kokkaamaasi moskaa viikon. Onneksi riittää, että tekee parhaansa. 

-Heidi

Mustat maskit (näyttää ihan rintaliiveiltä, kun ovat noin aseteltuina). Ohje Martat.


Kommentit

  1. Nyt kyllä kostautuu se, että raivasin kotoa kaikki kankaat pois. Mulla ei oo mitään, mistä näitä maskeja nyt sitten tekisin!! Voi aaaargh... Täytyyköhän tässä nyt alkaa katsella vaatteita ja liinavaatteita sillä silmällä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siirrä toki katseesi vaatteisiin ja valkkaa muutama ompeluhommiin :D Niin mäkin aina teen, jos ei muuta materiaalia löydy. Vaatteista löytyy aina yksilöitä, joita kukaan ei enää käytä.

      Poista
  2. Maski sukasta... https://www.youtube.com/watch?v=RSqTn_L6fmc

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kenelläkään ei ole syytä olla ilman maskia väkijoukossa. Tuon helpompaa ohjetta ei löydy :D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit