Yö Nuuksiossa (Urja)

Pieni miniretki lähiluonnossa. Ensimmäinen yö ulkona tänä vuonna. Pääsimme kokeilemaan uutta rinkkaani, jonka ostin käytettynä  maaliskuussa, fiilistelemään aurinkoa, kesän kynnyksellä olevaa luontoa ja ennen kaikkea pois kotoa, jossa olemme olleet niin paljon viime kuukaudet, että luulen olevani jo henkisesti kotini vanki ja vapauduttuani en osaa enää lähteä pois näiden seinien sisältä. Onneksi mies repii minua liikkeelle ja kärsivällisellisesti katsoo nihkeän hidasta käynnistymistäni, joka on osa jotain ihmeellistä showta, joka minun pitää esittää. Tiedän haluavani lähteä, nauttivani luonnosta ja yhteisestä ajasta, mutta jotenkin en ole innostunut. Kunnes olimme perillä ja ulkona autosta. Olin jo fiiliksissä.
Iltapäiväkahvit. Välillä oli t-paidassa ja välillä villapaidassa. Jotkut rohkeat uivat ja tuntui, että kesä on vihdoin täällä.Koska Nuuksio on suosittu ulkoilualue ja lähellä suurta ihmiskeskittymää, niin aivan ilman muiden ihmisten seuraa ei yöpyminen onnistu. Ja nyt poikkeusaikana ulkoilu ja retkeily ovat suuressa nousussa, joten  ihmisiä on entistä enemmän luonnon helmassa. Jätimme auton vähän kauemmaksi ja kävelimme Urjaan yöpymään. Lähemmäksikin pääsee autolla, joten Urja on lapsiperheillekin sopiva leiriytyspaikka. Paikalta löytyy vessa, nuotiopaikka polttopuineen ja kaunista maisemaa.
Extraa yhden yön yöpymisessä olivat kirja, päiväkirja ja ruoka-aineet.
Yhden yön retki on siitä mukava, että mukaan voi ottaa vähän extraa, koska painavaa rinkkaa ei tarvitse kantaa päiväkausia ja mukaan ei tarvitse ahtaa viikon ruokia. Ja ruoankaan ei tarvitse olla kevyintä ja kuivinta mahdollista, vaan mukaan voi ottaa helpomminkin pilaantuvaa ruokaa. Minulla oli mukana Muu-chilivuustopyöryköitä ja ne olivat ihania. Olen niin onnellinen, kun vegaaninen valikoima lisääntyy ja joukossa on mausteisia, jopa tulisia ruokia.
Vegaanisia pyöryköitä. Miehellä nyhtökaurapyöryköitä ja minulla Muu-chilivuustopyöryköitä. Tykkäsin.Välttääksemme ruuhkan nuotiopakoilla, oli meillä mukana risukeitin.ja se on mahtava kapistus. Kahdella halolla, joista vuolimme pienempiä tikkuja risukeittimeeen sopiviksi, keitimme kahdet perunakattilat ja kahvit. Nuotiolla yhden nokipannukahvin keittoon tarvitaan halkoja roppakaupalla ja se ei ole mielestäni kovin ekologista, vaikka tunnelmallista onkin. Ajatelkaa kuinka paljon puuta olisi kulunut kahden perunakattilallisen keittämiseen ja pannukahviin. Toisaalta kaasukeitin ei ole niin tunnelmallinen. Mutta tämä kaveri antoi tunniksi pikku puuhaa ja söi vain kaksi isoa klapia. Ihan ykkönen.Yöllä lämpötila laski kahteen asteeseen ja lintujen laulaessa heräsimme puoli viiden aikaan. Vaikka riippukeinussa edellisenä pävänä oli ihana lukea auringossa, oli aamu viiden hetki kuitenkin paras. Lammen yöllä leijui usva, linnut lauloivat aivan elämänsä kyllyydestä ja aurinko alkoi nousta. 
Aikainen aamu on ihmeellisen taianomainen.
Kaikin puolin Nuuksiossa yöpyminen tarjoaa upean luontokokemuksen ja on ihanaa, että näin lähellä kotia on mahdollisuus retkeillä kunnon metsässä. Toisaalta aamulla leirin purkamisen jälkeen olisi ollut ihanaa, jos edessä olisi ollut 25km metsää ennen seuraavan yön leiriytymistä, ilman muita ihmisiä tietenkin, mutta sen toteuttamiseen ei aivan pääkaupunkiseudun metsät riitä.
Koko astiasto tiskattu ja kuivumassa.Yksi yö oli kuitenkin oikein virkistävää. Kotiin on aina ihana tulla. Ainoa miinuspuoli lyhyesssä reissussa on, että kotona odottaa aivan samanlainen jälipyykki kuin pidemmälläkin reissulla. Samat astiat pitää pestä, teltta kuivattaa, roskat lajitella (niiitä sentään on vähemmän) ja makuupussit laittaa tuulettumaan. Sekin on iso osa harrastusta.

-Heidi

Muita vaellus- ja retkijuttuja:

Kommentit

 1. Mä tykkään käydä päiväretkillä, mutta en tiedä onko musta koskaan noille yöretkille. Olis toisaalta kiva kokeilla, mutta ei oikein ole varusteita moiseen. Ja kammoan kylmyyttä, joka väistämättä seuraa esim kunnollisen makuupussin puutteesta.

  Hävettää myöntää, että olen yhdeltä ammatiltani luonto-ohjaaja... kuuluisi kyllä ihan siis handlata tuo retkeilykin. Mutta toisaalta en koulutuksesta huolimatta kyllä pidä itseäni millään lailla pätevänä ohjaamaan oikeastaan muita kuin pikkulapsia jossain lähimetsässä ja ihan perus-luontoasioissa.

  Ehkä silti taas se pieni haave virisi yöretkestä, kun tätä luin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin inhoan kylmää ja mun makuupussi ei ole mikään lämpimin, joten mulla on kesälläkin mukana villahousut, lämpökerrasto, villasukat, pipo ja lapaset. Mene johonkin lähelle yöksi, josta voi pahimmassa tapauksessa laittaa kesken yön kamppeet kasaan ja kipitellä autolle ja kotiin omaan sänkyyn. Ja yksi huonosti nukuttu yö ei onneksi tee muuta haittaa, kun että aamulla on moukaroitu olo. Mun haave on kokeilla yksin viettää yö metsässä, mutta mun mielikuvituksella en varmaan nuku silmäystäkään 😅

   Poista
 2. Mä en jostain syystä saa nukuttua hyvin luonnossa ja siksi ollaankin tehty lähinnä yhden yön reissuja. Mutta eilen oltiin pojan kanssa Luukissa retkeilemässä ja sain kokeilla sen riippumattoa ja se oli ihana! Mennäänkin tässä lähiaikoina kokeilemaan sitä yöpymistä niin, että poika saa mun teltan käyttöön ja mä yritän nukkua riipparissa, sormet ristiin että onnistuu :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit