Vuosi 2: Lokakuu 27


Arjen toimivuus on oikeasti aika haastavaa ihan sellaisenaankin. Elämä itsesssään tuo välillä esteitä ja haasteita, joiden ylittäminen tai läpikulkeminen on uuvuttavaa. Toisaalta välillä elämä kepeää, innostavaa ja sitä tuntuu leijuvan asiasta toiseen eikä mikään ole mahdotonta. Niiden välissä on (kaunis ja ihmeellinen) arkiharmaa, jossa suurin osa päätöksistä ja valinnoista tehdään.


Lusikka aina mukana. Haarukkalusikka meni rikki, joten rikkinäinen osuus pois, pieni reikä varteen ja avainnauhasta hakanen päätyyn. Näppärähän siitä tuli.
Arkiharmaassa käydään kaupassa ja yritetään tehdä ekologisia valintoja. Silloin pitäisi olla ne kriittiset lasit silmillä ja nähdä markkinoinnin ylitse, tulkita tuoteluetteloja ja olla astumatta sinulle tarkoin viritettyihin ansoihin. Kaikki tavarat markkinoidaan jollain merkillä, värillä tai sanalla antamaan kuva tuoteen vastuullisuudesta. Ylen dokumentti vihreitä valheita raottaa hieman sitä miten monimutkaisesta asiasta on kysymys (vaikka itse en dokumentista tekotavasta tai kuvaustavasta jostain syytä pitänyt, niin asia on tärkeä). Huono omatunto on valtavan hyvä markkinointirako. 

Kierrätyspiste kirastossa. Kyllä ihminen on erikoinen. Pidin tuota metallista kakkuvuokaa ainakin 10min kädessä ja yritin keksiä oikeutusta ottaa sen mukaan. Ehkä voisin askarrella ja tuunata jotain. Tunsin oikein voimasta tarvetta saada sen. Kuitenkin sain järkeiltyä itselleni, että minulla on jo kakkuvuoka ja sain sormeni irti tavarasta. Ja astuttuani kirjastosta  minulla ei enää ollutkaan pakottavaa tarvetta kakkuvuoalle. Ja se oli jo unohtunut.
Miten sitten ostaa oikeita tuotteita? Tähän pätee sama kulunut, mutta kaikkeen niin upeasti tehoava ohje: Kieltäydy. Haluatko olla ekologinen? Kieltäydy tavarasta ja kuluttamisesta. Etkö osaa valita ekologista vaihtoehtoa? Kieltäydy ostamasta, et tarvitse sitä kuitenkaan. Kun kieltäytyy kaikesta turhasta ja sitten kun todella tarvitsee jotain, niin on enemmän voimavaroja miettiä tuotteen elinkaarta, yhtiön toimintatapoja ja ekologisuutta. Kaikissa tuotteissa miljoona hyvää on tietenkin aina esillä, mutta sen oikean tiedon löytäminen on usein salapoliisityötä.Taas yksi arkiaamu. Kahvi on vaihtunut teehen työ- ja koulupäivien ajaksi. Jotenkin tämä ennakoiminen ja mukana kantaminen on alkanut tuntua itsestään selvältä. Perheemme heikko lenkki on ruoka. Tietenkin ne muutamat ihmelliset flow-päivät on suorastaan nautinto minimoida hävikkiä, kokata alusta asti ja silloin tuleekin vannottua, että tästä eteenpäin tämä jatkuu vakiona. Sitten tulee se arkiharmaa ja vielä on yritys päällä, mutta ympäröivät olosuhteet keikuttaa venettä. Ja sitten on ne uuvuttavat päivät, jolloin ehtii vain heittämään pakastepizzan uuniin ja sekin vaatii paljon :DJämälankasukkia, sormikkaita ja lapasia. Facebookin jättäminen on selvästi tuonut lisää aikaa ja tekemisen meininkiä, mutta voisinkohan välillä kanavoida sen johonkin muuhun?Ympäristöaiheisia dokumentteja pitääkin katsoa ahdistumatta. Itse yritän nähdä ne ohjelmana, jotka palauttavat ruotuun, kun laiskuus pääsee itseni isännäksi. Tai pidän niitä vinkkipankkina, josta voin napsia niitä ympäristötekoja, joita voisin mahduttaa arkeeni. Huonoimmillaan ympäristödokumentit  ahdistavat ja tulee olo, että kaikki on kielletty ja mitään ei voi tehdä. Parhaimmillaan ne inspiroivat ja avaavat silmät.

Ja jos kaupassa tulee sekava olo, että kumpi on nyt ekologisempaa luomupuuvillaa tai kierrätyskangasta mutta jossa on muovia, niin kieltäydy molemmista. Pää  pysyy tässä markkinoinnin, informaation ja mielikuvien tulvassa selkeänä, Aina voi kieltäytyä. Ja jos et voi kieltäytyä, niin valitse tuote, joka on omassa luonnollisessa olomuodossaan (vihje ruokakauppaan).

Jos joku nyt näkee tänään naisen joka seisoo ruokakaupassa jokaisen eineksen, herkun ja turhakkeen edessä, niin se olen minä, joka käy tahtojen taistelua. Selvästi ei ole ainakaan se flow-viikko meneillään :D

-Heidi


Kommentit

  1. Kiitos hyvästä tekstistä! Toi kieltäytyminen on vaan välillä niin vaikeaa. Kun nuorin tarvitsisi talvikengät ja isommat ovat kuluttaneet edelliset puhki, varastossa on vaan liian isoja ja kirppistely ei vaan tuota tulosta, ollaan isojen valintojen äärellä... Lastensuojeluilmoitus tietenkin varmaan piristäisi pimeää talvea ja katkaisisi hetkeksi harmaan arjen, mutta voisin toki mennä käymään jossain niistä lastenvaatteisiin erikoistuneista liikkeistä. Kaikki kengät sisältänevät about samoja myrkkyjä ja muoveja ja valmistetaan kiinassa, paitsi ehkä Kuomat, mutta entä jos tuleekin loskainen talvi?! Eäääh, olen lykännyt asian ratkaisemista jo pidempään ja ehkä lykkään vieläkin ja universumi vain lähettää ne koon 26 tai 27 Reiman loskarit mun ovelle. Kiitos, että sain jakaa tämän :D T. Uusi vakilukijasi

    VastaaPoista
  2. Mulla on menossa oma haasteeni: löydä löhösohva. Ja juu, olen kieltäytynyt uudesta sohvasta jo puoli vuotta, mutta pikkuhiljaa alkaa kyllästyttää 10v vanha minisohvani, sylikkäin istuminen ja vieraiden ohjaaminen lattialle (jep, otteita elämästämme) xD noniin, päätin siis hankkia sohvan mahd. Ekologisesti ja ettisesti ajatellen. Kolusin tori.fin läpi, mutta kun vihdoin löysin neulan heinäsuovasta (oikea koko, materiaali, väri, puhtaus jne) ei myyjä vastannut mitään, oli jo myynyt sen tai vastaavaa. Osto myös vaatisi peräkärryn lainaamisen, isäni auton ja hänet kuskiksi, kantajien hommaamisen jne. Luovutin ja päätin etsiä sohvan kaupasta, jotta saisin kotiin kuljetuksen ja sopivan sohvan. Noh ne laadukkaat ja ekologiset suomessa teetetyt sohvat huitelevat hinnoissa sitten siinä 1000-2000e väliä, joka on just sitä mitä opiskelija ei pysty maksamaan . Olen kiertänyt liikeitä ja etsinyt nyt 3kk sopivaa. Lopulta meni hermo ja työnsin kaikki ylevät ajatukseni ekologisuudesta ja eettisyydestä romukoppaan ja marssin ikeaan. Löytyi juuri sopiva sohva, kohtuullisella hinnalla ja oikeilla vaatimuksilla. 10 vuoden takuuaikakin löytyy. En edes ole pahoillani että tuen tätä "massafirmaa", koska yritin parhaani muuta kautta löytää sohvaa.

    Tuntuu että nämä arjen haasteet tulee kyllä välillä niin vastaan vaikka kuinka yrittäisi valita "oikein" :D Ehkä on ihan ok että vaan yrittää tehdä parhaansa oli sitten kyse ruuasta tai huonekaluista! :) - Halina

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit