PÄIVÄ 365 (362)

Vuosi sitten hetkellinen ahdistus maailman hukkumisesta tavaraan ja roskaan sai minut miettimään voisinko todella elää vuoden jo omistamieni tavaroiden turvin ja päätin olla vuoden ostamatta mitään. Ja nyt on jo aika tehdä yhteenvetoa kuluneesta vuodesta. Nopeasti kului kokonainen vuosi (muutama päivä vajaa). Olen koko viikon miettinyt mitä vuodesta on jäänyt käteen, mitä se on opettanut tai ottanut. Ensimmäiseksi nousi esille tunne, että onnistuin. Ihan oikeasti olen ollut vuoden ostamatta mitään.




Tapaturmainen kuolema kohtasi vuoden aikana neljää astiaa. Muutoin mikään ei muuttunut, vaikka vuoden alussa pelkäsin, että vuodessa joudumme siirtymään juomaan jugurttipurkeista :D 



Opettanut se on paljon. Ajattelin projektin olevan ekologinen matka (ja sitähän se ehdottomasti olikin), mutta se on ollut ennen kaikkea tutustumista minuun itseeni. Matka jokapäiväisestä meikkaajasta meikittömyyteen. Tylsyyden tunteiden ja arkipäiväisyyden kestämistä ja niiden tunteiden syntyperien miettimistä. Pohdintaa omasta suhteesta kuluttamiseen, mainoksiin ja itsensä sijoittumisesta kulutusyhteiskuntaan, kun kuluttaminen vähenee. Pohdintaa yhteiskunnasta, ekologisuudesta ja siitä millä me oikeutamme  ympäristöä tuhoavat elintapamme ja kuluttamisemme. Ja ennen kaikkea kuka on vastuussa? Yhteiskunta, tuotteiden valmistajat, kaupat, yritykset, päättäjät vai kuluttajat?




Dödösatsi nro.2 tulossa. 


Eniten yllätti se miten vähän mitään olen tarvinnut. Esimerkiksi vuoden aikana olen vaihtanut pois kaksi muumimukia ja neljä astiaa on hajonnut, muuten keittiössä ei ole tapahtunut mitään mullistavaa. Pitäisi olla vuosia ostamatta mitään, että viimeinenkin astia tulisi tiensä päähän ja joutuisin pulaan. Katsokaa kierrätyskeskuksia, kirpputoreja ja ihmisten koteja ja nähkää olemassa olevien astioiden määrä. Kenenkään ei tarvitse valmistaa yhtään uutta tavaraa tähän maailmaan, sillä kaikille on jo kaikkea tarpeellista olemassa. Vaatteista muutama on mennyt rikki, jotain olen valmistanut itse, jotain saanut ja jotain vaihtanut. Vuoden ostamattomuus ei heilauttanut sitäkään mihinkään suuntaan. Ja vaatteissakin eniten järkyttää sama huomio kuin astioissa ja kodintavarassa. Niitä on kaikkialla olemassa jo nyt yli kaikkien tarpeiden. Niitäkään maailma ei tarvitse yhtään lisää.

Mikä ilahdutti vuoden projektissa eniten? Se, että kestin arkisuuden ja itseni :D 




En ole ehtinyt kirjoittamaan blogia tai tehdä mitään tärkeää, koska innostuin opettelemaan kirjomista. Olen poistanut Facebookin puhelimesta kaksi viikkoa sitten vähentääkseni ajan kuluttamista somessa ja siirryin sitten tällaiseen näpertmiseen :D En tiedä kumpaa uppoutuminen on enemmän pois perheeltä.



Siinä päällimmäisiä tunteita kuluneesta vuodesta. Vähän olen kierrellyt kirpputoreja ja kauppoja ostomielessä. Tänään olinkin muutama kangas kädessä pitkään, mutta vein ne paikoilleen. En tarvinnut niitä(kään) oikeasti. Huomenna kuitenkin aion kaupoille, sillä arkena en ehdi rauhassa kierrellä. Vähän ahdistaakin koko ajatus. 

Kiitos kaikille kannustajille ja mukana eläneille. Ja kaikille teille, jotka olette lukeneet blogia, kommentoineet ja innostuneet muuttamaan omaa elämäänne ekologisempaan suuntaan. Vastuu on meillä kuluttajilla. 

Rakkaudella Heidi

PS Pari päivää vielä ja sitten kohti toista vuotta ostamatta mitään. IIk!


Kommentit

  1. Hieno "projekti" ja tätä on ollut mielenkiintoista seurata! Ihailtavaa toimintaa :)

    VastaaPoista
  2. Onneksi olkoon! Sinä teit sen, onnistuit!

    Kävin eilen kirpputorilla (otin viikoksi myyntipöydän itsepalvelukirppikseltä) ja päällimmäinen tunne oli kauhistus. On hyvä, että tavara kiertää, mutta se tavaran määrä suorastaan inhotti. Pöytä toisensa jälkeen, rivi toisensa perään, ylitsepursuavia vaatetankoja ja ihmisiä tuomassa ostoskärryittäin lisää tavaraa myyntiin. Kaikelle tavaralle ei ikinä löydy uutta omistajaa ja iso osa tulee päätymään jätteeksi.

    Tiedän, että tämä oli sinun projektisi ja muutit omaa elämääsi, mutta en malta olla kysymättä, miten perheesi on suhtautunut tähän? Teinien kommentit elämän hankkimisesta vuoden jälkeen vähän vihjaavat heidän asennoitumisestaan, mutta oikeasti? Huomaatko, onko esimerkkisi tartuttanut heihin uusia tapoja kuluttamisen tai ruokailutottumusten muodossa, jos nyt ei yhtä radikaalia muutosta kuin sinulla mutta edes pehmeämistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä miten olen vaikuttanut teinien elämään. He ovat hyväksyneet tämän, kuten minkä tahansa vanhemman muun outouden, joka pakko hyväksyä, vaikka se olisikin miten noloa tahansa. Vasta kun pahin irroittautuminen on ohitse, niin näkyy kuinka hyvin asia on omaksuttu: Lajitellaanko omassa kodissa, syödäänkö kasvisruokaa tai millaisia kuluttajia heistä kasvaa. Itse sanoin teininä, etten koskaan ole sellainen kuin äitini, mutta kuinkas sitten kävikään? :D Tällä hetkellä teini haaveilee tavarataivaasta ja merkkivaatteista, kuten kaikki muutkin ikäisensä, mutta ehkä jokin kulutuskriittisyyden-siemen on onnistuneesti istutettu jonnekin syvälle (hyvinhyvin syvälle) alitajuntaan. Pidetään peukkuja!

      Poista
  3. Onneksi olkoon! Olen blogiasi seurannut innoissani jo pitkän aikaa ja vaikka emme elä yhtään samassa elämäntilanteessa niin silti on ollut jotenkin samaistuttavia asioita.

    Itselleni ei todellakaan ole ollut vuosi ostamatta mitään haha :D nimittäin eka oma asunto miehen kanssa ja puoli vuotta myöhemmin miehen kakkos asunto työn takia on aiheuttanut sen että asioita on ollut pakko myös ostaa. Tietysti käytettynä suurinosa. Mutta asunto ilman vessaharjaa, tiskiharjaa, patjaa, sänkyä, ruokapöytää tai niitä astioita on aika pyllystä (voisi suoraan muuttaa sitten
    hotelliin jotta ei tarvitse itse hankkia mitään?). Uskon että ostamattomuus on helpompaa siinä vaiheessa kun on tavallaan kerryttänyt sen "materiaalisen pääoman" :D eli meillä tosiaan ollaan "itketty" opiskelijoina kun kaksi lasia hajosi ja ei ollut enää laseja tai kauha katkesi ja sekoiteltiin keitot lusikalla (noh kirpparille ja kauppaan sitten vaan). Emme siis omista mitään varastoa kippoa ja kuppeja, joilla voisimme elää niillä seuraavat 5 vuotta jos niitä hajoaa pari vuodessa.

    Mutta vaikka ostanattomuus onnollut mahdottomuus tässä elämänvaiheessa niin olen yrittänyt olla vastuullinen kuluttaja ja miettinyt miyä oikeasti tarvitsee. Ollaan saatu/ostettu käytettynä varmaan 80% tavaroista ja omistan edelleen kaikki vähäisethuonekalut, joita olen omistanut teinistä asti (jo 10 v uotta) eli olemme mielestäni ajatelleet aika kestävästi siinä mitä ollaan pystytty. Vessaharjaa ei kyllä osteta käytettynä hyi :D

    Kunhan tämä rumba alkaa olemaan ohi niin ei varmaan taas hankita mitään 100 vuoteen xD Olen myös sun blogin kautta innostunut uusiokäyttämään monia asioita mikä on kiva! :)) edelleen ehjät vaatteet kyllä vien esim. Hopeen, mutta kuluneet leikkelen esim räteiksi!

    Seuraavia postauksia odotellessa :D - Halina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Halina, kun olet aivan ihan innostunut asiasta ja aksanut lukea ja tsempata <3

      Poista
  4. Vuosi ostamatta tässä kulutusta ihannoivassa yhteiskunnassa on mahtava saavutus, onnittelut onnistumisesta. Kiitokset inspiroivista kirjoituksista, tämä antaa uskoa onnistumiseen omassa ostolakossa, johon ei varsinaisesti tukea tule ainakaan lähipiiristä.
    Ei muuta kuin uutta ostamattomuusvuotta kohti ja jatketaan pallon pelastamista kieltäytymällä yhdestä turhasta ostoksesta kerrallaan. -Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kyllä sinun ostamuutesi laitetaan merkille lähipiirissäsi, vaikkei suoraa kannustusta tulisikaan. Ja ehkä herättelee ajattelemaan, vaikkei sellaista myönnettäisiinkään :)

      Poista
  5. Ihan superia!
    Ja aivan paras tiivistys "se, että kestin arkisuuden ja itseni", tätä tavoitellessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli ehdottomasti vaikein osa tätä projektia :D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit