PÄIVÄ 321

Tänään vietetään maailman ylikulutuspäivää. Tänään me ihmiset olemme kuluttaneet tämän vuoden luonnonvarat. Oikeastaan me suomalaiset olemme kuluttaneet ne huhtikuun 11. päivä ja sen jälkeen olemme kuluttaneet muidenkin osuutta, kunnes nyt tänään nekin on käytetty.

– jos kaikki eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa

Hiljaiseksi vetää.


Meidän kaikkien jokamiehenoikeus ja kesämaisema. Puhdasta ja kaunista. Miksei se, että meidän osuutemme luonnonvaroista on kulutettu jo huhtikuussa näy meidän elämässämme mitenkään? 


Olen viettänyt viime päivät mökillä nauttien viilentävästä uimavedestä, vihreästä metsästä ja kuluttanut juomakelpoista vettä. Miten me luontoa ja metsää rakastava kansa, jolle luonnonpuhtaus ja luonnosta nauttiminen ovat itseisarvo, voimme kuluttaa niin paljon? Miksi ylikuluttamiseni ei näy ympäristössäni? Näkyykö kuluttamiseni jonkun toisen ihmisen lähiympäristössä, jossain toisessa maassa? Jossainhan sen täytyy näkyä.



Kun oma ympäristö esiintyy vehreänä ja puhtaana, niin on vaikeaa nähdä, että elämme niin räikeästi yli luonnonvarojen. Tuhlaamme ja kulutamme maailman kärjessä. Miten silmämme voisivatkaan aueta, jos kuluttamisemme tuhot on siivottu pois silmistä tai ne eivät kosketakaan suoranaisesti omaa takapihaa? 



Puhdasta juomavettä kaivossa, vesijohdoissa, pöntössä, suihkussa...

En tiedä kuinka kuluttamisemme tuhovoima saataisiin kaikkien ymmärrykseen. Itsekin on rantasaunaa lämmittäessä vaikea ymmärtää, että oma osuutemme kului jo huhtikuussa. Ehkä jonain kauniina päivänä tuottamamme ympäristötuho kaadetaan rakkaan mökin pihalle ja lähijärveen, tai kuluttamme osa poltetaan tontilta pois. Ehkä silloin mekin pysähdymme.

Huomisesta eteenpäin sitten kulutetaankin tulevien sukupolvien laskuun :(


Jottei pelkkää synkkyyttä tänä hehkuvan kuumana kesäpäivänä, niin lohdutuksen sanoiksi voimme todeta, että suuntaa voi aina muuttaa. Jos saisimme ensiksi siirrettyä omaa ylikuluttamisen päivää huhtikuusta kesäkuulle (tai edes pitää sen samassa päivässä tai pidentää muutamalla päivällä). Ajatelkaa, jos joskus voisimme ylpeästi sanoa, että me alitimme rajan ja jotain jäi käyttämättä ja kuluttamatta. Aika villi tavoite, mutta siihen pyrimme. Eikö vain? 



Loppuun vielä aivan aiheen ulkopuoleta tyynyliinasta tekemäni kori. Ihan vaan, koska onnistuin niin hyvin :D

Toiseksi viimeinen kuukausi on muutaman päivän päässä. Jotenkin alkaa huolestuttamaan, että  edellisestä postauksesta laskemani päivät ovat johtaneet harhaan ja joudun vielä loppumetreillä elämään päivän 364 moneen kertaan, ennen kuin pääsen maaliin.

-Heidi

Kommentit

  1. Siis tämä on niin ahdistava aihe ja vaivannut itseänikin kauan. Sait hyvin puettua asian sanoiksi. Mutta miten saataisiin aiheen ympärille luotua hiukan joukkohysteriaa? Ihmiset ymmärtämään kulutuksensa todelliset vaikutukset? (Ja vielä kun muistetaan uutinen muutama kuukausi sitten otsonikerroksen äkillisestä tuhoutumisesta ja laittoman päästön aiheuttaja löytyi Kiinasta, voidaan huomata, että Kiinan ongelma voi hyvin nopeasti olla myös meidän kaikkien ongelma) Kerroit aiemmin, että on ollut vaikeaa täyttää elämässä shoppailun/kaupoilla kiertelyn jättämä aukko ja sitten tajusin, että siinä piilee ratkaisu. Nyt me kaikki kulutuksenvastaiset henkilöt, joilla on ylimääräistä aikaa shoppailun lopettamisen takia, lähdetään osoittamaan mieltä kauppakeskuksiin :D Joo, okei, ehkä mielenosoitus päättyisi aika lyhyeen, mutta sitten keksin, että painetaan paitoja (vanhoja tottakai!), joissa lukee "Tarvitseko sitä oikeasti?" tai "Muista, että kulutit jo omat lunnonvarasi" ja lähdetään kiertelemään viikonloppuisin kauppakeskuksiin ne päällä :D Ei mulla muuta, kiitos hyvästä tekstistä! T. Uusi vakilukijasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä vartija poistaa kauppakeskuksesta aika nopeasti, jos päällä on vaatteita, jotka kehottavat olemaan ostamatta. Jokuhan kokee sen elinkeinon harjoittamisen vastustamisena, eikä ympäristötekona. Mutta kaduilla kävellessä se varmasti on tehokas tapa tuoda asialle näkyvyttää. Eli kaikki vaan, jotka miettivät tekemistä ostomiselle ja kaupoissa kiertämiselle, osoittamaan mieltä :D Ihanan aktiivinen ajatus.

      Poista
  2. Hyvä teksti jälleen! Meillä vantaalla on muutokset näkyneet ihan takapihallakin jo useamman vuoden :( asumme luonnonsuojelualueen ja vantaanjoen vieressä. Yleisiä ilmiöitä on mm: rehevöityminen (pellot, joki, lähiympäristö), ilmanlaatu (asuin vuoden jyväskylässä ja joensuussa, jolloin ilmanlaadun ero oli kuin yö ja päivä kun tulin vantaalle), lisääntynyt lentomelu (paikalliset on valittaneet tästä nyt ylemmäs), huonot talvet, runsas vedentulo (joki tulvii, onneksi pato kesti viime vuoden), tänä kesänä taas kuivuus (joenpinta matalalla), sinilevä, joka valtaa vesistöt (sama kuin yleinen rehevöityminen) jne. Tässä jotain esimerkkejä miten oma elinympäristö muuttunut lähivuosina :/ vaihtelut huomaa varsinkin lähiluonnosta kun ne näkee joka päivä. Vieressä on lisäksi ilmatieteenlaitos. En tiedä miten saisi heräteltyä ihmisiä kohtuullistamaan kulutustaan esim. Itsellänikin on paljon petrattavaa, mutta olen lähtenyt pikkuhiljaa liikkeelle. Koin nyt vkloppuna tavara-ahdistusta kun kävin läpi äitini ja siskoni poismenevää tavaraa/vaatetta - tuntui että siihen hukkuu! ja samalla vietimme maailman ylikulutuspäivää. En ole minimalisti, mutta kamalaa kun on niin paljon turhaa tavaraa maailmassa. Olenkin kertonut etten itse varsinaisesti harrasta shoppailua, mutta kyllä sitä tavaraa vaan silti kertyy :( Huh! Puhunattakaan tietty asumisesta, ruuasta ja liikkumisesta mistä tulee eniten päästöjä. Mutta toivon todella että Suomessa ja maailmalla löydetään kestäviä ratkaisuja kun meidän on pakko! :) olen jo innoissani siitä, että ilmastonmuutos ylipäätään tunnustetaan mediassa (mm uutisissa), vielä pari vuotta sitten puhuttiin niistä "asinatuntijoista ketkä uskovat ilmastonmuutokseen", ihan kuin kyseessä olisi joku uskomus eikä fakta :D - Halina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan se on, että lähiympäristöä aktiisesti havainnoimalla näkee muutoksia :( Olisihan se upeaa, että politiikassa olisi rohkeutta lähteä tekemään rohkeita ja aivan uudenlaisia linjauksia, joissa etusijalla olisi ympäristö ja ihmisten hyvinvointi. Harmista, että isot muutokset tarvitsevat niin paljon aikaa kypsyäkseen. Ja paljon tarvitaan, että me kuluttajat ja kansalaiset luovumme "oikeudestamme" tuhlata mielettömäästi ja alkaisimme sankoin joukoin rajoittamaan omia "etujamme". Mutta toivoa on. Siitä olen varma.

      Poista
  3. Hieno kirjoitus, joka jäi mieleen niin, että piti palata lukemaan uudelleen myöhemmin. Lohdullinen ajatus, että ylikulutuspäivä siirtyisi eteenpäin. Mukana näissä talkoissa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit