Vuosi 2: Maaliskuu 22

Olimme kiertotalousopiskelijoiden ryhmänä tutustumassa kierrätyskeskukseen kuluvalla viikolla.
Se sai sanattomaksi monella tapaa. Takahuoneissa ja lajittelukeskuksessa avautuvan näkymän pitäisi jokaisen ihmisen täällä maapallolla nähdä. Tavaranmäärä oli mieletön. Sanaton on ainoa asia, jolla omaa tunnetilaa pystyy sanoittamaan. 



Vegaaninen porkkanakakku, tuo paheellinen herkku, jonka tuhosin melkein yksin. Sisäinen demonini otti jälleen kerran vallan.




Päivittäin saapuu paljon tavaraa, kun ihmiset tuovat ne kierrätettäviksi ja lajitetaviksi, mikä on hieno asia. On kuitenkin huomioitava, että vain osa ihmisistä tekee näin! Tavaraa on helppo kantaa uutena kotiin, mutta innostus loppuu, kun tavara lojuu vaan, on rikki tai siihen ollaan tylsistytty ja sille pitäisi keksiä loppusijoituskohde. Liian usein tavara kulkeutuu sekajätteeseen silkkaa laiskuutta ja välinpitämättömyyttä.


Yksi kerä valkoista puuvillalankaa. Riittä hyvin pieneen virkattuun koriin. Valmistuu ehkä joskus.



Takaisin kierrätyskeskukseen. Korjauspajoja, hinnoittelijoita, lajittelijoita, lastausmiehiä ja kuljetuspalvelua. Ja tavaraa, sanoinko jo että sitä oli ihan helvetisti (pakko kiroilla tässä vaiheessa tarinaa). Pyöriä silmänkantamattomiin, kirjapinoja lattiasta kattoon, leluja, elektroniikkaa, vaatteita jne. Kaikkea maan ja taivaan välillä.



Hävikkiruokaherkkua (rumaa sellaista). Perunarieskoja perumuusin jämästä, Täytettyjen patonkien täytteitä jäi yli, joten valkosipuli-Keijua ja suolakurkkuja. Couscous-salaattiin lisukeherneet ja -maissit, jotka eivät millään tehneet kauppaansa enää seuraavana päivänä. Tykkäsin.


Viimeistään tässä vaiheessa kaikki tuntemani ostamisen ja uuden tavaran mieliteot karisivat alitajunnan syövereistä ja iski puhdas ahdistus. Kuinka on mahdollista, että tehtaat puskevat uutta tavaraa ulos kiihtyvällä syötöllä, kun 8000m2 varastotila pursuaa lattiasta kattoon. Tämä maailma on hullu. Ja me niin hukumme roskaan pian.

Suosittelen kierrätyskeskusta kaikille opintoretkipaikaksi. Pääseeköhän sinne takahuoneisiin ilman ryhmää?  Tuskin. Kaikkein vaikeinta tavaranmäärän käsittämisessä olikin se, että siinä on vain murto-osa koko Suomen tavarasta. Yrityksillä uudet yritystilat, vanhat kalusteet vaihtoon. Vaatekaappi pursuaa tavaraa, sullotaan ne säkkiin, jotta saadaan tilaa uudelle. Sisustusväri on vaihtunut, joten vanhan tuikkukipot eivät enää sovi kotiin. Kierre on valtava pyörremyrsky, jossa me kuluttajat toimimme kuin uneen vaipuneet hömelöt toteuttaen jokaista mielitekoamme kuin marionetit, jota mainostajat vetelevät naruista.



Saippuatehdas käynnissä. Osa itse tehdystä saippusta raastetaan nestesaippuaksi ja osasta tehdään pyykinpesuainetta. Raastaminen on kyllä aika blääh-puuhaa.

Herätysmatkalle kierrätyskeskuksen. Jokainen nyt.
Motivaatio ja ajatus siitä, että on oikealla tiellä sai tarvitsemansa vahvistuksen.


-Heidi

Kaikki rumat saippupalat raasteeksi = jokainen tekemäni saippuapala ensimmäisestä satsista :D


Kommentit

  1. Menisikö helpommin veitsellä ku raastimella mujuksi?

    VastaaPoista
  2. En ole koskaan päässyt Kierrätyskeskuksen varastotiloihin, mutta uskon saavani saman ahdistuksen vierailemalla isolla kirpputorilla. Hyvä, jos edes murto-osa pääsee joskus vielä käyttöön. Kuten sanoit, me hukumme tavaraan. Juuri oli uutisissa, että avaruudessakin alkaa olla romua niin paljon, että se haittaa satelliittien toimintaa. Emme siis ole täyttäneet pelkästään koko maapalloa ja sen meriä ja vesistöjä tavaralla, vaan myös avaruuden. Minunkin pitäisi raastaa saippuaa. Tylsää hommaa, mutta siihen saa käytettyä angstienergiaa tehokkaasti ;)

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu ihan karmivalta, että avaruudessakin meidän jätteemme leijuvat pilaamaan seuraavia kohteita. Tulee mieleen Disney-elokuva Wall-E :( Siitä huolimatta mukavaa viikonloppua myös sinulle :)

      Poista
  3. Jos "pääsisit" vielä 20 000m2 halliin, joka on ison kuljetusfirman keskusvarasto...Sieltä kuskataan sitä uutta roinaa ihmisten ostettavaksi ja sitten taas hävitettäväksi. Saattaisit päästää toisenkin kirosanan. Mä en saa sitä näkyä silmistäni vaikka vierailusta on jo puoli vuotra aikaa. Helpottaa kummasti ostolakossa pysymistä. Mutta yritetään me silti ilon kautta jatkaa tällä tiellä, eiköhän me olla se ilo ansaittu! -Noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tonne pitäisi päästä. Kierrätyskeskuksen tavara on kuitenkin pelastunut roskikselta ja tavara pysyy kierrossa. Sinun kertomassa hallissa kaikki on uutta ja lisää vaan vyöryää kaikkialta 😨 eikä se ole ainoa

      Poista
  4. Varmasti ollut vaikuttava kokemus! Itselle tulee jo perus kirpparilla tai kaupassa aikamoinen ähky :D Tai sitten käy niin, että ympärillä on hirveästi rompetta, mutta ei meinaa millään löytyä sitä mitä tarvitsee! Ihme ilmiö :D Olen tosi tarkka tavaroiden kanssa niin olipa urakka löytää esimerkiksi sellainen normi asia kuin oikeankokoinen kuramatto eteiseen! Tällä viikolla kävin myös etsimässä mekkoa ja 5 kauppaa kierrettyäni en vieläkään löytänyt sopivaa mekkoa. Huoh. En ole 3kk ollut yhtään kaupoissa, joten ajatuskin sinne menemisestä väsyttää :D Sama kirppisten kanssa. Joskus katselen huolissani tavaroita kirpulla/kaupassa ja mietin löytääkö ne kaikki hyvän kodin. Olen lapsesta asti ollut ihme tunteilija tavaroiden kanssa, ja siksi kuvittelen niille tavallaan oman pikku persoonan (kyllä, olen outo). :D Tuntuu siis hirveältä ajatukselta että moni asia päätyy vaan pyörimään roskaksi jonnekin. Siksi arvostan käsityötä ihan hirveästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavaraähky tulee niin nopeasti nykyään. Yhden kirpputorinkin tavaramäärä saa sen jo aikaan. Tsemppiä mekon löytämiseen. Toivottavasti löydät mekon joka ilahduttaa sinua vuosia :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit