Vuosi 2: Marraskuu 10

Vaikka olen valmistanutkin joululahjoille kestopusseja, niin silti se roska-ahdistus ja turhuuskulutus ei ole vielä iskenyt tajuntaan. Tai ei ollut iskenut, kunnes kävin tyttären kanssa kuluttamassa aikaa kierrellen kaupoissa. Voi hyvä tavaton. Sanaton. Ja lähellä taas ajatus siitä, että muutos kulutustottumuksista ei ehdi tulla ajoissa. 

Kaikkialla kilpaillaan kuluttajan huomiosta. Jouluun liittyvät mielikuvat ja ihannetunnelmat vyöryivät herättämään sisäinen himokuluttajamme. Kolme yhden hinnalla, olet sen arvoinen, tunne olosi upeaksi, unelmiesi joulu ja kaikki maailman lauseet ja sanat, joilla voit oikeuttaa kuluttamisen ja uskotella, että se on jopa sinun oikeutesi ja velvollisuutesi.


Ei ole. Kenellekään meistä ei ole annettu syntymäoikeutena tuhota yhteistä planeetaamme. Joten tässä muutamia vinkkejä siihen miten hillitä kuluttamista silloin, kun sinulla on vastassa kokonainen markkinointiarmeija, joilla on aseenaan kattavaa tutkimustietoa siitä mikä myy ja miten myydä.



Voiko tähän mitään sanoa?



1. Yritä nähdä mielikuvien taakse. Tämä on tärkein. Mitkä asiat tekevät sinulle Joulun? Minulle se on aikaa olla kiireettömästi perheen kanssa. Näihin voin aina rinnastaa mielitekojani. Kuinka paljon kaikki ne ihanasti pakatut ja upeasti esillä olevat tavarat tuovat lisää noihin minulle tärkeisiin asioihin? Ei mitään. Lisäksi voit sijoittaa mainoksen elämäntyylin ja mielikuvan omaan elämääsi. Piehtaroisitko todella punaisessa alussetissä,kylpytakissa ja pehmotossuissa kuusen alla tekolumen leijuessa taivaalta nauraen ja suurta joulun ihmettä tuntien? Ja jos vastaat kyllä, niin silloin suosittelen hankkimaan ne lahjaksi itsellesi, muuten kannattaa jättää väliin.

2. Aikuiset voivat keskenään luopua lahjoista. On muutenkin vaikeaa ostaa ihmisille,joilla on kaikkea tai joita ei kuitenkaan täysin kunnolla tunne. Ja jos haluaa muistaa ihania ja rakkaita ihmisiä niin tässä ideoita:

-arpokaa perheen kesken,että kuka ostaa ja kenelle lahjan. Näin jokainen joutuu ostamaan vain yhden lahjan, tulee jännitystä,että kuka sai kenetkin nakikseen tänä vuonna. Ja kuuden hengen porukasta tulee vain kuusi lahjaa, 36 sijaan.

-Anna lahjakortti,jossa lupaat tehdä jotain kivaa perheesi kanssa. Vie äiti syömään, käy mummolla kylässä, vie kummilapsi leffaan, anna puolisolle omaa aikaa viikonloppu ja vie itsesi ja lapset vaikka anopilaan jne..Anna rakkaille aikaa ja itsesi.

-Laittakaa joululahjojen sijaan rahat yhteen ja vuokratkaa niillä mökki tai käykää syömässä. Valitkaa joku teille tärkeä kohde ja lahjoittakaa rahat hyväntekeväisyyteen. Kaveriporukka tai perheen aikuiset voivat tukea läheistä urheiluseuraa, kissoja, vanhuksia,itämerta ja vaikka mitä, sillä jokaiselle pennille on maailmassa parempikin kohde kuin hupikalsarit ja tuikkukippo.




Sopiikohan kuvat ja postauksen teksti ikinä yhteen. Tähän joululahjatekstiin päätin laittaa kuvat pesupähkinöistä. Sen lisäksi, että harmaa ilma saa mielen ja maailman harmaaksi,niin se tekee myös harmaaksi olemukseni. PItkään on riittänyt hiuksille pelkkä vesipesu, mutta nyt jatkuva kosteus ja pipo ja huppu ilmat ovat saaneet hiukseni kaipaamaan vähän tuhdimpaa hoitoa.



3. Lapset. Tämä on vaikea. Jos sinulla on pieniä lapsiia, niin älä opeta niitä samaan miljoonia paketteja. Jos olet jo joulukierteessä, niin koita selviytyä. Karsi turhaa krääsää, osta yksi isompi ja kauan toivotu asia ja yritä välttää sitä järkyttävää pakkausroskaa. En tiedä mitä tähän keksiä.  Uskon,että jos planeetalla on elollista ja älyllistä elämää 10 000 vuoden kuluttua ja he tekevät arkeologia kaivauksia, niin he piirtävät ja kuvaavat aikaamme käyttäen sitä tietoa jota miljoonat muovilelut heille ajastamme kertovat meistä



Liuotin kahta pesupähkinää vuorokauden ja pesin hiukset luiotusvedellä. Laitoin pesupähkinät takaisin purkkiin ja uuteen veteen. Fiilis: mulle toimi, mutta vesipesun jälkeen kaikki toimii. Tehoa voi lisätä pähkinöiden määrällä. Itse en halua paljoa horjuttaa vesipeuyrytmiä, joten mahdollisimman laimealla liuoksella menin. Huomatkaa jonkun välkyn idea kirjoittaa permanent -tussilla sisältö lasipurkkiin :D 


Ja kun olet ostanut tai tehnyt lahjan, niin paketoi se kierrätettävää pussiin. 
Lisää vinkkejä voittaa mainonta ja ideoita aineettomiin lahjoihin saa laittaa kommenteihin :D
Ja pahoittelut, nyt taidan olla siirtynyt jouluasioihin,mutta mitä aikaisemmin ennakoin, sen vähemmän tekee hätiköityjä ratkaisuja. Ehkä.

-Heidi




Kommentit

  1. Viime joulun oivalluksia: lahjat voi pakata sanomalehtiin ja kirjan ostamisen sijaan voi lainata pari hyvin valikoitua kirjastosta ja liittää lahjaan lupauksen käydä palauttamassa kirjat.

    VastaaPoista
  2. Omia lahjatoiveita:

    - metallinen sheiveri (zero waiste periaatteella, eli kestää kauan ja tarvitsee vaan yhden)
    - lahjakortti kampaamoon (hiustenleikkuu)
    - sateenpitävä takki, jossa hyvät heijastimet (tavara myös, mutta olen 3vuotta kärsiny siitä ettei takki pidä vettä).
    - rahaa sohvapöytään (halutaan ostaa puusepältä laadukas puupöytä mieluummin kuin ikea settiä).

    Lahjaideoita muille:
    - Kampaamolahjakortti
    - hierontalahjakortti (mun kaveri on yrittäjä)
    - teatteriliput (kaverille tulossa ensinäytös)
    - wine tasting liput (kaveri järkkää)
    - elokuvaliput
    - ruokakorit ja hyvät viinit
    - kirjastosta lainaan kirjoja/pelejä/dvdtä (ajattelin äidille lainata Maria Kalliot)

    Lapsille:
    - elokuva tai lastenteatteriliput
    - kirjat (harkitsin Valaan tarinaa tms, joka kertoo muoviroskasta tai sitten ihan eläintietokirjaa, joista itse lapsena tykättiin)
    - askartelutarvikkeita

    Tässä jotain jonka välillä itse arvon mitä hankkisi ja saisi opiskelijabudjettiin mahtumaan :D

    - Halina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli paljon hyviä ideoita muillekin kopioitaviksi. Jee! -Heidi

      Poista
  3. Olen vuosia pyytänyt joululahjaksi vain tarpeellista tai sellaista minkä voi syödä tai juoda. Rahakin on aikuiselle aivan hyvä lahja! Viime jouluna sain poikaystävältä lahjaksi kuusi erilaista kuohuviiniä. Se oli loistava lahja: rakastan kuoharia ja lahjan pystyi jakamaan yhdessä. Kavereitten kans sovimme jo kauan sitten, ettemme osta toisille joululahjoja, niiden hankkiminen kun tuottaa vain lisästressiä jouluun. Tänä vuonna toivon lahjakortin vaateliikkeeseen (tarvin uusia pikkareita :D ), rahaa ja vaikka just sitä kuoharia. Lahjakortti kasvohoitoon olisi kans kiva.

    Joulumainokset ja se tavaran tuputtaminen ahdistaa minua välillä aivan mahdottomasti. Että elekää hyvät ihmiset langetko mainosmiesten ansoihin! Nykyään en jaksa kovin kauaa kaupoissa pyöriä, haen vain tarvittavani ja häivyn. Ihmispaljoudessa on hermot niin koetuksella, että parempi kun menee aikaisin lauantai-aamuna jouluostoksille, niin säästää hermoja. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ihmismäärä on oikeasti ahdistava, samoin jonot, musiikki ja hälinä. Tänä vuonna on suurimmat kaupat auki 24h, joten ehkä pakolliset ostokset olisi hyvä tehdä aamuyöllä ruuhkien välttämiseksi :D -Heidi

      Poista
  4. Appiukko on jo vuosia lahjonut läheisensä raha-arvoilla. Arpojen raaputus on jouluun kuuluva perinteinen ohjelmanumero. Pientä pahvinpalaa ei tarvitse pakata ja roskaa tulee vähän. Meillä lapset saavat joululahjoiksi harrastuksiin liittyviä tarvikkeita, joskus uusia ja joskus kierrätettyjä. Nämä harrastusvälineet pitää kuitenkin uusia säännöllisesti, kun edelliset jäävät pieniksi.

    Olen työskennellyt kaupanalalla ja siellä takahuoneissa ja varastoissa on jo niin valtava pakkausjätteenmäärä, jota asiakas ei koskaan näe. Lisäksi ne "ihanat" tuotteet eivät ole kovin ihania, kun niitä purkaa laatikoista, jotka on rahdattu toiselta puolen maailmaa ja kyllästetty ties millä homeentorjunta-aineella. Tuotteet näyttävät siinä vaiheessa lähinnä roskalta. Kaunis esillepano myymälässä saa kyllä turhankin tavaran näyttämään kivalta ja haluttavalta. Oman kokemuksen myötä on kyllä helppo olla ostamatta, joulunakin. -Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä! Se esille asettelu ja pakkaus on pieni osa tavaran koko roskamäärästä, joita tulee kuljetuksesta ja jopa valmistamisessa. Tämä ajatus auttaa kyllä itseänikin jättämään tavarat kauppaan. Kiitos! -Heidi

      Poista
  5. Pyysin kaikkia perheenjäseniämme kirjoittamaan paperille Viisi asiaa, joita ilman joulu ei ole joulu. Lasten listoissa oli lahjat ja herkut mainittu heti ensimmäisinä, mutta myös yhteinen aika, kuusi omasta metsästä, loma ja koiranulkoilutuslenkki koko perheen kanssa. Ajattelin, että kirjaamalla asioita ylös lapsetkin joutuvat miettimään niitä tarkemmin. Lasten lahjatoivelistat ovat ensimmäistä kertaa ikinä maltilliset (ehkä tässä kuitenkin ikä vaikuttaa enemmän kuin mikään muu) ja toivotut asiat ovat käytännöllisiä ja tarpeellisia. Tilanne ei ole vielä täydellinen, mutta olen ylpeä poikieni ajatuksista. Uskon, että toivoa on.

    Omalle lahjatoivelistalleni olen laittanut tähän mennessä parsimissienen. Kyllä, ihan konkreettisen tavaran, jota ilman pärjäisin, mutta mikä helpottaisi parsimista potenssiin x. Lisäksi aion toivoa 10 minuutin jalkahieronnan, aamukahvin sänkyyn tuotuna ja muita pieniä juttuja, joita lapsetkin voivat toteuttaa. Jospa se opettaisi heitäkin ajattelemaan entistä enemmän immateriaalisia lahjoja. Isänpäivälahjaksi annoimme miehelleni auton sisäpesun. Pojat eivät ihmetelleet yhtään, päinvastoin olivat hyvin mukana toteuttamassa sitä.

    Minua inhottaa ja kuvottaa mainokset ja jatkuva markkinointi tällä hetkellä. Meinasin repiä hiukset päästäni kun posti toi Suomen Punaisen Ristin muoviin pakatun kartonkisen joulukalenterin, mukana paperinen lasku, jos haluaa ostaa kalenterin. Ei, en halua, osallistun hyväntekeväisyyteen kun itse haluan ja itse valitsemallani tavalla, en pakotettuna. Nyt minulla on kalenteri, jota en haluaisi heittää roskiin, mutta en myöskään käyttää, koska se muistuttaa koko ajan pakkomyynnistä, liian aggressiivisesta markkinoinnista ja hukatuista luonnonvaroista.

    Asiasta (joulu)kukkaruukkuun, Heidi, jos sinulla on kynsilakan poistoainetta tai tärpättiä, sillä saat permanent tussin pyyhittyä lasista pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää käydä kylässä kaverin luona, joka lakkaa kynsiä ja ottaa lasipurkki mukaan :D Ihania toiveita sinulla <3 Ja tuo auton sisäpesu on mahtava lahjaidea myös. Pakkomyyntiä ja tuputtamista on kaikkialla ja kun se tulee suoraan kotiin, niin se tulee jo liian lähelle ja ahdistaa vielä enemmän. Ymmärrän hyvin, että kalenterin olemassa olo ärsyttää. Arg!! -Heidi

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit