PÄIVÄ 337

Opiskelijoiden kirjavassa joukossa on muutama kaltaisiani haaveiden toteuttaja, muutama lisäkoulutusta hakeva ja enemmistön joukkio hakemassa itselleen tulevaisuuden leipätyötä ja uraa. Itsellä tavoitteena on osata valmistaa kaikki käyttämäni vaatteet ammattitaitoisesti kierrätysmateriaaleista. Moni kuitenkin haaveilee omasta yrityksestä ja mallistosta. Kuinka rohkeaa onkaan lähteä kilpailemaan suuryrityksien halpaketjuja vastaan. 


Samaan aikaan puhutaan siitä, että ihmisten pitäisi kuluttaa enemmän, jotta Suomi säilyisi kilpailukykyisenä ja työpaikat säilyisivät Suomessa. Itse vähän häpeillen muistelin, miten järkyttyneenä mietin, että kengän vetoketjun korjaus voi halvimmillaan maksaa 40e ja pohdin raaskinko viedä kengät suutarille. Tai maksanko käsityöstä siitä pyydettyä hintaa, joka on viisinkertainen vastaavaan halpatuotantotuotteeseen?


Tuntuuko täysi ostamattomuus sellaisenaan liian radiaalilta ja vieraalta ajatukselta. Eikö itsestään löydä puuhastelijaa ja käsityöihmistä, vaikka etsisi itsensä Sherlock Holmesin kanssa?  Tai kokeeko olevansa ihminen, joka vain tarvitsee kaikkea kaunista itselleen? Tässä olisikin mahtava sauma olla ekologinen, vähentää liian tavaran kertymistä kotiinsa  ja lisätä työpaikkoja Suomessa, kun joka talvisen talvitakin sijasta teettäisi itselleen takin moneksi vuodeksi ja uusien kenkien ostamisen vaihtaisi vanhojen kenkien korjaamiseen? 



Kesken toisen lapasen neulomisen loppuivat langat. Oli tarkat hakukriteerit. Seitsemän veljestä lankaa, juuri nämä värit ja mielellään käytöstä ylijääneet kerät.


Ostamalla harkitusti ja laatua tekee jo monta hyvää tekoa. Tiedät, ettei kaappisi täyty turhilla heräteostoksilla, saat vaatteen jollaista ei ole kenelläkään muulla eikä yksikään suuryritys tai lehti ole puolestasi päättänyt, että tänä vuonna saat vain yhdenlaisia vaatteita tai mikä on muotia. Työllistät pienyrittäjiä ja pidät kotimaasi rattaat pyörimässä. Tiedät kuka on vaatteesi, kenkäsi, huonekalusi ym. tehnyt ja millainen hiilijalanjälki sillä on. Vähennät ihmisoikeusrikoksia ja elät ekologisemmin.

Aika ihmeellisen mieletön lista positiivisia vaikutuksia ostopäätökselläsi on. Jokainen voi vaikuttaa!



Oman alueen Facebook-kierrätysryhmästä löytyikin sopivat langat ja vaihtokin onnistui lapsen treenikuskausreissulla. Aivan mahtavaa. Minulle langat ja minun lapaseni pelastaneelle henkilölle muki. Kiitos.


Ja jos on innostunut elämään ympäristön kannalta kestävämmin ja jopa jättänyt ostamisen kokonaan pois, niin silloinhan voisi laittaa säästämänsä rahan odottamaan sitä hetkeä, että todella tarvitsee jotain itselleen ja palkita itsensä jollain oikeasti arvokkaalla, ihanalla ja kestävällä tuotteella.

Petaankohan näillä puheilla itselleni lupaa törsätä hieman yli kuukauden päästä itseeni enemmän? Ehkä :D Toisaalta onnistunut vaihto antoi taas uskoa, että maailmassa on jo tavaraa meille kaikille ja kaikkiin mahdollisiin tarkoituksiin.


-Heidi
Lopuksi kuva neulatyynystä keventämään sitä faktaa, että en ole vieläkään itse saanut toteutettua suuria puheitani kengän viemisestä suutariin. Mutta hei katsokaa, neulatyyny!

Kommentit

  1. Hassua nippelitieto, mutta esim. juhlamekko (gaalamekko) tai häämekko tulee halvemmaksi teettää Suomessa ompelijalla kuin etsiä valmismekko, johon pitää tehdä korjaukset! Esim
    Ystäväni sai kutsun pressan linnan itsenäisyyspäivänjuhliin ja hän aikataulun puolesta valitsi nopeimman vaihtoehdon (ompelijalla teettäminen), mutta vahingossa myös halvimman :D ompelijan tai suutarin perushinnoista en osaa sanoa, mutta olen ajatellut, että voisin joskus teettää arkivaatteita niin saisi just sopivat itselle :) mulla on kankaatki jo valmiina, eli pitäs vaan jaksaa soitella. Joskus haaveissa olisi myös saada itselle tehdyt kengät!! <3 - Halina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin tällä viikolla yhdellä naisella itse tehdyt kengät ja ai, että miten ihanat ne olivat. Ja että hän raaski käyttää niitä myös. Upeat!

      Poista
  2. Sinulla on tosi mielenkiintoinen blogi, löysin sen lehtijutun jälkeen ja olen viime viikkoina lukenut alusta asti.
    Mun kokemus vaatteen teetättämisestä on ollut sellainen, että vaikka ompelija oli todella hyvä ja taitava, oli kuvia toivotusta mallista ja valitsin itse kankaat, ei juhlamekko sitten lopulta päällepuettuna ja käytössä ollutkaan oman näköinen ja sopiva.
    Siis istui hyvin, ammattilainen osasi työnsä, mutta ei tuntunut/näyttänyt omaan makuun kuitenkaan hyvältä. Pidin toki sitä juhlissa, joihin se oli suunniteltu, mutta vain sen kerran sitten mekko kirpparille. Ei kovin ekologista sekään ja vieläkin kirpaisee kun ajattelee miten järkyttävän kallis oli kertakäyttöinen mekko..
    Siksi koen vaatteen teetättämisen poissuljettuna nykyään.
    Kun ostan valmiin vaatteen, voin kokeilla sitä päälle ja saada käsityksen millainen se todella on, ennen kun sitoudun vaatteeseen. Näin olen ostanut (ainoan kaapissa olevan!) juhlamekkoni yli kymmenen vuotta sitten, kummipojan ristiäisiin ja sama mekko on edelleen mun luottovaate. Ihana mekko, jota rakastan edelleen ja sanonkin aina, että pidän sitä vanhainkodin tansseissakin.
    Joten teettämisesssä on musta oma riskinsä, kun joutuu ostamaan "sian säkissä" eli sitoutumaan ostamaan vaatteen, jota ei ole voinut päällänsä nähdä. Tuo ongelma tosin musta häviää, kun vaatteen tekee itse, silloin vaatetta voi muokata, jos valmis ei tunnukaan hyvältä. Omat taidot ei siihen vaan riitä.
    -k

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä luotto ompelija pitää löytää, kuten luotto kampaajakin. Mutta tttahan tuokin on, että kalliiksi tulee, jos kerran pitää päällä ja joutuu toteamaan, että virhe ostos oli. Kankaatkin ovat hyvin kalliita, varsinkin jos valitsee mahdollsimman ekologiset kankaat :) Ihanaa, että sinulla on luotto juhlamekko. Minullakin on ystävälät joskus saatu musta mekko, joka on ollut päälläni vuosia jokaikisessä juhlassa aina hautajaisia myöten. Ihan paras vaate, josta aion ottaa kaavat, kun taitoni siihen joskus riittävät (eli en ikinä).

      Poista
  3. Hei. Blogisi on tosi inspiroiva! Olen vähentänyt vaatteiden ostoa muutamana viime vuotena ihan minimiin ja sitä vastoin ommellut itse. Siinä käsillä tekemisessä on jokin ihana taika, se on kuin mindfulnessiä minulle sopivalla tavalla. Oma piiloluovuus pääsee käyttöön ompeluksia suunnitellessa, sinuöta ei carmasti ideat ja luovuus lopu :) Ja varmasti opit tekemään lempimekkosi mukaiset kaavat, hyödynnä se suunnitelma siellä opiskelussasi?

    Kulutuksen vähentäminen/lopettaminen tuo niin hyvää perspektiiviä. Huomaa, mitä kaikkea oma mieli tuottaa ja millaisiin tilanteisiin liittyy turhia ostohaluimpulsseja.

    Tykkään blogistasi ja toivon, että jatkat sitä. Sain siitä hirveästi inspiraatiota ja uskon, että moni muukin. Nostan hattua!

    Terv. Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka tämän oli tarkoitus olla vuosi ostamatta ja selviytymistä jo olemassa olevilla tavaroillani, niin kyllä tämä on ennen kaikkea ollut matka omiin käyttäytymismalleihin, mielitekoihin ja kulutustapoihin. Samalla tulee katsottua yhteiskuntaa ja siitä opittuja malleja ja toimintatapoja uudella tavalla. Kyllä olen ajatellut jatkaa toisenkin vuoden samalla tiellä :D Lämmin kiitos kommentistasi.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit