Tulevan viikon suunnitelma

 Sunnuntai on mitä parhain suunnittelupäivä. Silloin suunnittelen tulevan viikon. Suunnitelmaan tulee tieto siitä, miten olen ajatellut kiikuttaa itseni töihin. Näin voi hieman ennakoida eväiden ja vaatteiden kuljettamista kodin ja työpaikan välillä, sillä juoksureppuun mahtuu hyvin vähän tavaraa. Näen pitääkö töiden jälkeen lähteä jonnekin, jolloin menen pyörällä. Suunnittelen myös blogin ja podcastin työjärjestystä, milloin äänitän, editoin, suunnittelen ja kirjoitan, jotta tulee ryhdyttyä hommiin ja tulisi valmista. Ja lisäksi suunnittelen tulevan viikon ruoat. Pyrin noudattamaan suunnitelmaani, mutta tietenkin se elää omaa elämäänsä, kun arjessa tapahtuu kaikenlaista, johon pitää reagoida, tulee muutoksia ja yllätyksiä. Ja se on hyvä, sillä etukäteen pilkulleen käsikirjoitettu elämä olisi "vähän" tylsä ja mitätön kokemus. Suunnittelu auttaa kuitenkin arjenhallinnassa ja helpottaa kiireentunnetta. Ei tarvitse joka päivä miettiä perusjuttuja, koheltaa ja pähkäillä, vaan voi vaan mennä viipottaa eteenpäin.


Kaikki alkaa olla itse tehtyä. 


Ruokasuunnittelu on omasta kokemuksestani toimivan arjen peruselementti. Kun sen tekee kerran hyvin, välttyy monilta turhilta harmeilta ja kiireentuntua lisäävältä kuormitukselta. Kaupassa ei tarvitse käydä isosti, kuin kerran. Jos jotain unohtui, sen voi hakea työmatkalla. Kauppaan ei tarvitse mennä tyhjän pään kanssa. Kaikki me ollaan seisty loputtomien hyllyrivien keskellä nälkäisinä ja pää on leikannut tyhjää. Ei tule mieleen mitään mitä piti ostaa tai mitä kotona on tai pitikö edes käydä kaupassa.  Suunnittelemalla säästää rahaa, kun tietää mitä tekee, mitä syö ja koska. Välttää tehokkaasti ruokahävikkiä. Kaikkein tärkeintä on, että suunnittelu vapauttaa aivoista tilaa, kun yksi iso arjen metatyökuormittaja on poissa pelistä. Tokihan kaikki voi muuttua hetkessä, joku on voinut syödä työpäivän aikana ruokaan tarvittavat ainekset ja joskus ei vaan jaksa kokata ja tilaa ruokaa kotiin, mutta perussuunnitelma on hyvä kehys, joka kestää muutoksia ja johon voi aina palata.


Pötköttelin lattialla etsien lehdistä neulottujen sukkahousujen ohjetta. Tiukan vartioinnin ja tarkkailun alaisena tietenkin.


Sunnuntaina teen itselleni viikon eväät valmiiksi annoksiksi, laitan ituja itämään ja liotan siemeniä välipaloja varten. Teen yhden tai useamman ruoan valmiiksi alkuviikkoa varten ja käyn kaupassa, jos en ole käynyt aikaisemmin viikonloppuna. Seuraavan kerran ajattelen ruokaa seuraavana viikonloppuna, muuten toimin autopilotilla suunnittelemani ruokalistan mukaan. Ihanan vähän kuormittavaa.


Tein evääksi porkkanamehua ja linssisosekeittoa. 


-Heidi

PS Mitä kävi sokerittomalle vuodelleni 2021? Se oli loppui ajat sitten ja muuttui suureksi herkkusessioksi, joka kesti useamman viikonlopun. Hups! Herkut suorastaan lumosivat minut valtaansa ja olin kuin lumottu. Taika tuntuu onneksi olevan raukeamassa.

PSS Uusin Ekopod

Kommentit

  1. Hei, tuohon blogin ja podcastin suunnitteluun liittyen ajattelin kysyä: blogistasi on jäänyt mieleen, että vietät sometonta elämää, mutta käyt ainakin Instagramissa kuukauden "somepäivänä" (jos olen ymmärtänyt oikein?). Olen itse miettinyt, miten saisi koneella ja netissä oloa kohdistettua paremmin "tuottavaan" toimintaan. Periaatteessa tykkään tuottaa sisältöä blogiin ja Instagramiin, mutta näihin ei mukamas löydy aikaa tai sopivaa mielentilaa kovin usein. Toisaalta vietän ison osan ajasta läppärin äärellä muutenkin, mutta haluaisin keksiä jonkin periaatteen tai säännön siihen, että aika menisi mielummin sisällön tuottamiseen tai esimerkiksi toisten postauksien kommentointiin, eli olisi jollakin tapaa merkityksellistä sellaisen päämäärättömän selaamisen sijaan. Tällä alustuksella siis: olisi kiva kuulla enemmän tuosta, miten suunnittelet blogia ja podcastia, eli onko näihin tosiaan joku ihan aikataulutettu aika, milloin valmistelet nämä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan vietän yhden somepäivä kuukaudessa (joka tosin unohtui viime kuussa). Yleensä suunnittelen sunnuntaina, että mitä teen tulevana viikona, koska podcast vie aikaa ja blogiakin päivitän 2krt/vko, jos ei ole alkukevät ja puutuneisuuden olo :) maanantaina luen podcastia varten sen kertaisen blogitekstin läpi ja kirjoitan ylös mitä se tuo mieleeni ja teen käsikirjoituksen. Tämä vie n. 30min-1h. Jos piirrän blogiin kuvan, niin teen maanantaina valmiiksi (n.30min). Tiistaina kirjoitan blogitekstin valmiiksi ja viimeisten sen, laitan kuvat ja julkaisen ke. Torstaisin ja perjantaisin on suunnittelua tai vapaata näistä asioista. Lauantaisin äänitän (~30min) ja editoin (~1-2h riippuen jakson pituudesta ja äänityksen laadusta). Sunnuntaina teen toisen blogitekstin ja suunnittelen tulevan viikon (~1h). Silloin kun olin ahkera somen käyttäjä, niin puhelimella kului n. 3h päivä, kun kaikki lyhyetkin selailu päivän aika laski yhteen. Joten vaikka blogi ja podcast vievät aikaa, niin olen edelleen voiton puolella ajallisesti. Minulle aikataulutus on pakollinen, koska muuten töiden jälkeen en saa mitään aikaiseksi, vaan jään puuhastelemaan milloin mitäkin ja tuskin saisin mitään aikaiseksi. - Heidi

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit