Somettomuus on vähemmän mainoksia

Keväinen uudistumisen halu. Kuinka olla ostamatta mitään uutta kotiinsa tai itselleen, jos haluaa uudistua? Kun oikein himoitsee kaikkea ihanaa ja lukee kaikkialla, miten tyylikäs ja kesäinen ihminen pukeutuu tänä vuonna? Näkee ihania asuja, koruja ja meikkejä, jotka ovat tietenkin must juuri tänä kesänä. Kuinka aurinko hivelee onnellisen näköistä kaveriporukkaa ja he kaikki ovat niin päästä varpaisiin ihanan näköisiä. Tai katsoo kuvia kodeista, joiden täydellinen sisustus vain korostuu, kun auringon valo siivilöityy isoista ikkunoista valaisten huonekaluja ja verhoja, kuin piste i:n päällä. Haluan sisustuksen, vaatteet, nuo hetket kaveriporukan kanssa, tuon lämpöisen kesäpäivän, tuon kodin ja ne valtavat ikkunat. Ja sehän on mainoksen tarkoituskin, eikö? Saada meidät tyytymättömiksi nykyiseen ja ajattelemaan, että kuvien onnellisuus on vain muutaman ostoksen päässä.
Parasta somettomuudessa on ollut vertailukohteiden ja mainoksien vähentyminen elämässä. Somea seuratessa sekoittuvat tavallisuus ja ammattilaisuus, jolloin vertailun tekeminen on vieläkin vaikeampaa. Siinä missä joku nappaa kuvan puhelimella aamupalastaan, niin toisen kuva takana on ammattilainen valoineen, kameroineen ja avustajineen. Toiselle se on arkinen tapa kertoa, että meloin tänään elämäni ensimmäisen kerran ja toiselle se on keino myydä varusteita, elämyksiä ja ansaita rahaa. Somea selatessa hämärtyy se, mikä on arkista, mitä ihmiset oikeasti voivat saada aikaan ja millainen on epätäydellinen elämä, jota me kaikki kuitenkin elämme. Näemme vain äärimmilleen vietyä kauneutta, kokemuksia, onnistumista, herkullisuutta ja sisustusta. Ja sellaisesta me kaikki haaveilemme, joten ehkä ostamalla kuvien tuotteita pääsemme lähemmäksi niitä kokemuksia ja sitä tunnelmaa, joka hyvin rakennetusta kuvasta ja mainoksesta välittyy.


Ompelin pojalle flanellipaidan. Ihan mukavaa ommella, mutta miljoonat napit ovat tuskaa. Tässä vaiheessa 6/19. Lupasin itselleni ommella 2 nappia joka päivä. Ja nyt tänään jo haluaisin luistaa hommasta.Tietenkin meillä suurimmalla osalla on medianlukutaitoa ja tiedämme pelin hengen, mutta silti välillä ostamisen halu ja tyytymättömyys saavat vallan. Kaikki huoleni varmasti väistyisivät, jos vain saisin uuden sohvan. Tai edes tuon vesipullon. Onneksi mainosten tulvaa voi hieman säädellä jättämällä somen pois ja käyttämällä sen ajan kiroillen nappeja ja keskittymällä omaan elämään ja siihen, mikä siinä on hyvää ja kaunista.

-Heidi

Vanhoja lakanoita virkattu matoiksi. Vielä muutama tekemättä.


Kommentit

 1. Isot ikkunat, mahtavat viherkasvit ja upeat itsetehdyt matot sulla siellä! Kelpais mullekin! =)

  Niin hyvä toi sun piirros, kuvaa just loistavasti tota älytöntä somemaailmaa, kun "ohimennen" nappastu kuva on oikeesti kauhean lavastuksen tulosta. Luen just Eeva Kolun kirjaa Korkeintaan vähän väsynyt, ja mitenkä hyvin sielläkin on tosta somesta... Illalla just luin aiheesta ja mitä tein aamulla, no otin heti puhelimen kouraan... mikä raivostuttava tapa ja miten ärsyttävää olla niin koukussa siihen selailuun!! Ja vaikka aina välillä mietin, että nyt lähden sieltä pois kyllä kokonaan... niin enhän mä lähde. Plääh. No, ehkä joskus??

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Hieno paita, hienot matot, ihana tunnelma kodissa. Voisitko jossakin vaiheessa vinkata, millaiseksi kuteeksi leikkasit/revit lakanat ja millä koukulla teit... Itsekin olen ostamattomuuslinjoilla ja huomannut, että melkein harmittaa, jos "joutuu" ostamaan jotakin ei-kuluvaa. Tyytyväisyys lisääntynyt, kun ei "tarvitse" ostaa. En jaksa lukea edes mainoksia. Ja luovuus alkanut kukkia: suunnittelen jo vaatteiden tuunaamista, vaikka en ole koskaan ollut kankaasta tekijä - neuloja kylläkin. Vinkki: voit oppia nauttimaan nappien ompelusta. Olen itse oppinut nauttimaan mm. päättelystä ja sen toisen sukan tekemisestä. Se tekeminen/matka on nautinto - ei väliä, koska valmistuu (täksi vaiko seuraavaksi jouluksi ;) Mutta olenkin eläkkeellä - työelämässä mukana oleminen kyllä saa aikaan kiireen ja suorittamisen tuntua. Kiitos taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koukku 8mm on liian pieni tähän hommaan, mutta isoin, joka minulla on. Vaihdin sen muutamia vuosia sitten neulekirjaan. Lakanat revin 1,5-2,5cm suikaleiksi. Yritän repiä ohuita, mutta käy kuten pyöryköille ja sämpylöille eli koko kasvaa, kun homma alkaa tympiä. Ompelin paidan napit ja ehkä joskus opin nauttimaan siitäkin, vaikka nyt se tuntuu kaukaiselta.
   Ihanaa, että olet ostamattomuuslinjalla. On ihanaa, ettei tarvitse mitään.

   Poista
  2. Hyvä vaihtoehto on kuteiden leikkaaminen taitellusta lakanasta. https://kotiliesi.fi/kasityo/matonkuteen-leikkaaminen-helposti-ja-nopeasti/

   Poista
  3. Kiitos tiedoista Heidi! Ja videolinkistä! Onneksi en ole ehtinyt vielä perata lakanavarastoa - matskua on omasta takaa :)

   Poista
 3. Olen ollut yli kolme vuotta sometta ja samaistun ajatuksiisi. Vähemmän myös menoja, koska ei enää tarvitse näyttää muille, että hei mä kävin täällä. Tätähän kaikki loppupeleissä somessa tekevät.

  On jäänyt aikaa muuhun tärkeään ja ennen kaikkea AdGuardilla loputkin mainokset pois.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit