Tavaran karsimistapoja

 Kuinka sitten käydä tavaroiden kimppuun? Millaisin taktiikoin kannattaa ottaa tavarakaaoksesta kiinni ja taltuttaa se? Tavoite on kaikilla sama, mutta reitti perille on omannäköinen. Toisilla suora viiva, toisilla reitti on ihmeellinen sykkyrä. Tapa, kesto ja nopeus ovat toisarvoisia. Tärkeintä on päämäärä ja sen keinon löytäminen, joka sopii omaan elämään. Ja tavarahan on siitä niljakas ja ovela vastustaja, että sitä vastaan saa keinotella, kamppailla ja elää rinnakkaiseloa hyvässä ja ei niin hyvässä yhteisymmärryksessä koko elämän.


Tyytyväinen ompelija kuvassa. Lukulasit silmillä juoksin takapihalle kuvaamaan hupparia viimeisissä valonsäteissä. 


Kon Mari -tyyli

Kaikki tietyn tavaralajin tavarat otetaan esille. Järkytytään ensin vaatteiden määrästä. Hylätään ei-sopivat ja tavarat, jotka eivät tuo iloa ja säilytetään iloa tuovat tavarat. Kiitetään poistettavia tavaroita siitä, että ne ovat antaneet osansa elämääsi. Tehokas, suuritöinen ja sopivan erikoinen innostaakseen niin valtavaan projektiin.

Tavara päivässä

Tässä tavassa joka päivä poistetaan tavara. Tähän on olemassa facebook-ryhmä ja IG-tilikin. Hidas tapa päästä eroon tavarasta, mutta stressitön ja sopivan leppoisa. Vuodessa kodista vähenee 365 tavaraa, joka näkyy vähätavaraisessa kodissa, mutta peruskodissa tuskin tekee yhdessä vuodessa suurtakaan muutosta. Mutta kolmessa ja viidessä vuodessa tulosta syntyy jos tavaravirta on vain poispäin kodista, eikä yhtään tavaraa ilmesty poistettujen tilalle.


Voiko suolaisesta syömisestä seurata krapulan kaltainen olo? Siltä tuntui tänä aamuna. Viikonloppuna kun tuli syötyä sushia, nachoplatter ja paljon muuta. Ihanaa, mutta silti on ihanaa palata taas linssisosekeiton pariin.


Kumuloituva tavaranpoisto kuukausi

Ensimmäisenä päivänä yksi tavara, toisena kaksi jne.. Tehokuukausi kiireiselle, joka ei jaksa kaataa koko kaappia lattialle ja aloittaa ikuisuusprojektia, mutta haluaa silti olla tehokas ja päästä tavarasta eroon.

Kaikki varastoon

Extreme-tavaran karsiminen, jossa kaikki pakataan laatikkoihin kuin muutossa ja viedään varastoon. Sieltä tarpeen mukaan haetaan tarvittava tavara. Tapoja voi olla erilaisia. Saa hakea yhden tavaran, aina kun jotain tarvitsee jne... Kuukauden (kahden tai kolmen) lopuksi loput tavarat varastossa joutavat eteenpäin.


Fiilis: Jee, täydellinen työvaate. Valmistus sujui ilman katastrofeja ja sutjakaasti. 


Kulutan tavarat loppuun

Hidas, hidas tapa päästä tavarasta eroon. Ekologisin, mutta ei todellakaan nopein. Varsinkin, jos kaikin keinoin yrittää pidentää tavaroiden elinikää korjaamalla, paikkaamalla ja tuunaamalla. 


Ja miljoona muuta tapaa, variaatiota ja muunnelmaa. Kuten huomaatte keinoja, inspiraatiota ja tapoja karsia tavaraa on paljon. Innostuneena on helpompi ryhtyä siihen isotöiseen puuhaan ja ennen kuin koti on tavaraton tai kaikki turha on poistettu, on voinut joutua kokeilemaan kaikkea mahdollista. Mutta vaikka saisitkin kotisi ylimääräisen tavaran hallintaasi, niin tulos on hetkellinen, jos et tee muutoksia ostostottumuksiin. Innostusta, armollisuutta itselle, suvantovaiheita, takapakkia, huima ryhtiliike, ahkeruutta ja päättäväisyyttä. Niitä tulee eteen oli tavaran karsintatapa mikä tahansa.

-Heidi




Kommentit

  1. Lisäisin tähän vielä "kaappi/laatikko kerrallaan"-tyylin. Sillä lailla itse yleensä. Konmari-tyyli on kyllä mahtava, mutta en ole koskaan tainnut sitä varsinaisesti toteuttaa. Toisaalta mun vaatteet on vain yhdessä kaapissa (sisävaatteet siis), omistan vain vissiin kaksi kirjaa, paperiroskia mulla ei ole jne, joten ei oikein edes konmaria tässä tarvitse, tai pysty toteuttamaan. Noihin tavara päivässä tms haasteisiin en jaksa ollenkaan lähteä. Mieluiten siis otan kaapin kerrallaan, jos käyn jotain läpi. Mulla on kyllä toisaalta tosi vähän enää mitään, mitä edes karsia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyllä yleisin tavaran karsimistapa ja en ymmärrä miten se jäi sanomatta, vaikka eniten harrastan tätä. Eteisen kaappi on suosikki kohteeni, koska sinne työnnän kaiken pois silmistä vieraiden tullessa kylään :D

      Poista
  2. Listastasi puuttuu yksi tehokkaimmaksi todetuista tavoista: muutto.

    Oma karsimiseni on alkanut joskus yli kymmenen vuotta sitten muutoista. Muutin kolmen vuoden aikana neljä kertaa. Kun pakkaa koko asuntoa taas muuttolaatikoihin ja mukana on tavaraa, jota ei ole lainkaan käytetty edellisen muuton jälkeen, ja tämä toistuu riittävän usein ja lyhyen ajan sisällä, tavarasta on helppo luopua. Niin turhauttavalta se tuntuu.

    Lisää tehoa karsimiseen tulee, kun muutat isommasta asunnosta pienempään etkä yksinkertaisesti mahdu (käyttämättömien) tavaroittesi kanssa uuteen asuntoosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. En ilmeisesti ole muuttanut viime vuosina tarpeeksi usein, sillä muuton tuoma tavaran tuska on melkein unohtunut. Täytyykin harkita muuttoa, jotta karsimisen tahti kiristyisi :D

      Poista
  3. Kätevä tapa tuo, että hankkiutuu yhdestä tavarasta eroon päivässä, mikäli se muuten on hankalaa. Meidän täytyisi aloittaa urakka. Meillä on lämmin varasto, ja se on täynnä tavaraa, josta täytyisi päästä eroon. Suunnitelmissa olisi hankkia vaihtolava pihamaalle, ja sitten heittää pois kaikki turha. Kiitos tästä postauksesta, todella hyödyllinen.

    VastaaPoista
  4. Minä alkuun heitin yhden tavaran pois päivässä. Meiltä sitä tavaraa löytyy kuitenkin niin kovasti, että menisi varmasti kuukausia ennekuin saisi kaiken valmiiksi. Itse harkitsin, että tilaan vaihtolavan ja heitän sinne kaiken, mikä lähtee pois. Hyviä vinkkejä! Kiitos.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit