Motivointia työmatkaliikuntaan

 Koska työmatkaliikunta-toivomus oli niin laaja, pätkin sen lyhyemmiksi osa-alueiksi. Ensimmäinen on motivaatio, toinen on varusteet ja hyväksi havaitut käytännöt.

Useinhan kaikki on mukavaa, kun keli on täydellinen ja alkuinnostus aiheuttaa täpinöitä. Silloin kannattaa vain antaa mennä ja polkea tai juosta niin kauan kuin innnostuksen liekki roihuaa. Joskus se roihuaa päivän, joskus viikon ja joskus jopa puoli vuottta. Mutta kuten kaikissa suhteissa, eteen tulee ryppyjä ja mutkia ja motivaatio laskee kuin koiran häntä. Olen monesti sanonut, että vaikeinta on astua ovesta ulos. Joku kotona lämpimässä saa mielen laiskistumaan, haaveilemaan lämpimästä autosta tai keksimään syitä miksi ei kannata lähteä lihasvoimalla sateeseen. Se mukavuudenhalun huutelu ei lopu koskaan, mutta aikaa myöten siltä oppii sulkemaan korvansa ja sen huutelu muuttuu hiljaisemmaksi. Ainakin hetkittäin. Mutta motivaatiovinkkeihin.





1. Tee ovesta ulos astuminen mahdollisimman helpoksi 

Laita kaikki varusteet valmiiksi. Pyörälaukut tai juoksureppu eteiseen. Älä epäröi. Älä mieti, vaan astu ulos, sillä kotiovesta päästyäsi kaikki sujuu, sillä vaikein este on ylitetty. 


2. Tee muut vaihtoehdot mahdollisimman vaikeiksi

Ajattele kuinka inhottavaa on seistä bussipysäkillä. Älä laita webastoa päälle aamuksi. Vie auton avaimet ja bussilippu jonnekin, mistä sen hakeminen on aamuisin mahdollisimman työlästä. 


3. Huolehdi säänmukaisista varusteista 

Huono sää on seikkailu. On ihanaa päästä kotiin tai töihin, kun on nauttinut vähän kurjempaakin raitista ilmaa. Hyvät varusteet pitävät lämpimänä ja kuivana. 




4. Mieti miten ihanaa on tulla kotiin, kun päivän liikunnat on tehty

Jos polkee, juoksee tai kävelee töihin, niin matkasta riippuen päivän liikunta-annoksesta ei tarvitse sen jälkeen huolehtiia. Se on tehty, noin vain työmatkan aikana.

5. Olet fresh päästyäsi töihin. Olet jättänyt työpäivän taaksesi tultuasi kotiin

Töihin päästyä on varmasti hereillä. Kevyt liikunta ja ulkoilu herättelee varmasti päivään paremmin kuin hyvin. Työpäivän jaksaa paremmin. Jos juoksee töihin, niin suihkun jälkeen on jo aika iskussa, kun muut vasta kömpivät autoista silmät sikkurassa työpaikan ovesta. Kotiin tullessa työmatkalla saa taas ulkoilla ja viimestään karistaa työpäivän mielestään.

6. Ajattele miten ekologisia työmatkasi ovat. Olet ympäristön asialla.




7. Se on halvin tapa kulkea työmatkat. Vaikka joutuisit ostamaan muutamia varusteitakin.

8. Saat aikaa kuunnella äänikirjoja, podcastejä ja musiikkia. Se on omaa aikaasi ajatella.

9. Tulee oltua ulkona. Voiko olla mitään parempaa?

10. Suosikkini on luonnon ja vuodenaikojen seuraaminen. Kaupunki ympäristössäkin elää paljon eläimiä, joihin aamuisilla työmatkoilla saattaa törmätä. Vaikka työmatka on aina sama, niin sää ja luonto tekevät siitä aina erilaisen.

11. Kerää kilometrejä

Osallistu haasteisiin. Kerää itselle kilometrit talteen ja vertaile aikoja, matkoja tai kulutettuja kaloreita. 




12. Havannoi matkaasi

Voit myös pitää sääpäiväkrjaa, kirjata näkemäsi eläimet tai muuta luontoasiaa. Kuvaa joka päivä sama kohta ja vertaile vuodenaikojen vaihtumista. 

13. Aina ei ole kivaa, mutta koskaan ei kaduta kotiin päästyäsi

Olen joskus taluttanut 7km pyörää renkaan puhjettua työpäivän aikana. Sateessa löntystellessä otti monesti päähän, mutta kotiin päästyä olin niin onnellinen, että se oli sen arvoista. Mukavuutta arvostaa vielä ennemmän, kun välillä ei ole niin mukavaa.

14. Tee siitä mukavaa ja nauti. Kannusta ja kehu itseäsi, että lähdit liikkelle ja olet oma sankarisi. Mikään ei motivoi enempää, kuin ylpeys omista saavutuksista.

15. Kaverin kanssa kaikki on helpompaa

Innosta oma kumppani, työkaveri tai kaveri mukaan työmatkaliikunnan pariin ja pitäkää toisianne silmällä. Itselleen voi keksiä tekosyitä, mutta muille harvemmin.




Kohta se alkaa. Se aika vuodesta, kun kotiovella toivoo, ettei pimeään ja kylmään tarvtsisi mennä ja kaikki yllä mainitut keinot pitää käytää kerralla, että pääsee siitä hiivatin ovesta ulos ja matkaan. Hyviä kilometrejä kaikille.

-Heidi

Kommentit

Suositut tekstit