(Eko)siivouksesta

 Ekologinen siivoaminen. Se tarkoittaa siivoamista, mutta ilman kemkaaleja. Muuten se ei ole kivempaa kuin tavanomainen siivoaminenkaan. Jos olet niitä ihmisiä (olen kuullut puhuttavan teistä ja kadehdin teitä), jotka rentoutuvat ja nauttivat siivoamisesta, niin silloin ekologinen siivoaminen on aivan yhtä tyydyttävää. Silti siihen siirtyminen oli pitkä prosessi tunnetasolla.



Arkista pakkopuuhastelua. Motivaatio nolla, mutta koskaan ei kaduta, että tuli tehtyä.


En heti tajunnut miksi etikalla siivoaminen ei aiheuttanut minulle samanlaista tyytyväisyyden tunnetta, kun katselin siistiä kotia. Mitä puuttui? Niin mikä? Tietenkin puhtauden tuoksu, eli lisättyjen kemikaalien tai puhdistusaineen ominaistuoksu. Se raikkauden tunne, joka ei johtunut puhtaudesta tai siivouksen laadusta, vaan siitä että koti tuoksui keinotekoiselle sitruunalle. Toiset pesuaineet ovat tuttuja jo lapsuuden ajoilta, jolloin niiden tuoma tehokkuuden, huolenpidon ja ahkeruuden tunne ovat hellineet meitä. Muistan joskus kaataneeni raikkaantuoksuista pesuainetta rättiin ja pyyhkineeni kodin pintoja ennen vieraiden tuloa, jotta kotini edes haisisi puhtaalle ja antaisi minusta kodinhengettären hämäävän mielikuvan, vaikka kaaos oli ilmeinen. Tärkeintä oli puhtauden tuoksu.


Jotain tuoksua sitä on edelleen vailla, kun liotan sitruunaviipaleita etikassa ja tässä tulossa laventelietikkaa. Miten tuoksut ovatkin ihmiselle tärkeitä.


Vaikka tavaran väheneminen on helpottanut kodinpuhdistusta, lasten kasvamisen myötä ja ahkerasta (vaikka vastentahtoisesta) siivouksesta johtuen kotini on siistimpi kuin koskaan, niin välillä tuntuu edelleen, että joku puuttuu. Tuoksujen tuomat mielikuvat. Sitten töissä avasin sitruunaisen pesuanepullon ja olin lentää selälleni. Kaiken haaveilun jälkeen, sitruunainen tuoksu ei tuntunutkaa kodikkaalta, vaan pistävältä. Mietin miten olin lorautellut pesuaineita rankalla kädellä ja yli ohjeistuksen pesuveteen tai suoraan rättiin ja pyyhkinyt tasoja ja lattioita kodissani. Ilman huuhtelua, vaan kemikaalit lepäsivät tiskipöydän pinnalla. Työpaikkani ainoan vessan raikastin ei tuoksu raikkaalta, vaan kemikaalilta, jota olen pakotettu hengittämään voidakseni asioida muiden raikkauden tunteessa.


Taas yksi jättipusero töihin. Aina kuvaan samassa kohdassa, vaikka valaistus ei koskaan imartele. Se taitaa olla ainoa aina siisti kohta, johon ripustaa vaate. Vielä napit ja vyö, niin minulla on uutta päälle laitettavaa.


Ehkei ekologisuuteen siirtyminen ole vaikeaa siksi, ettemme haluaisi vaan siksi, että meillä on niin vahvoja muistoja, tunteita ja mielikuvia arkisista asioista, joiden kanssa joudumme muutoksen alussa painimaan. Eikä mielikuvaa, joka on iskostunut syvälle tunteisiimme, ole helppo voittaa. Kolmen vuoden jälkeenkin välillä muististani nousee mäntyisen puhdistusaineen  tuoksu lapsuudesta. Se muisto tuntuu puhtaammalle kuin etikkainen arkinen aherrukseni vaikken enää haluakaan niitä aineita kotiini. Luulen, että etikka ei koskaan saa samaa tunnetason silausta, vaikka siivoustulos on erinomainen.


-Heidi




Kommentit

  1. Mulla ei ole tainnut oikein koskaan olla tuoksuvia aineita siivoukseen (paitsi tiskiaine, koitan aina etsiä käsiini uuden täyttöpussin Methodin klementiiniä, ah, se on ihanaa!). Pitää oikein miettiä asiaa... eikä kyllä tule mieleen. Olen oikeasti tainnut pyyhkiä aina pinnat vain veteen kastetulla rätillä! Eipäs kun itse asiassa on mulla joskus ollut sellanen suihkutettava aine, mutta pesin sillä vain keittiön pesualtaan ja ehkä hellan päällisen... mutta sitäkään ei ole ollut enää vuosikausiin. Se oli kyllä ihanan tuoksuista, mutta jostain syystä alkoikin sitten yhtäkkiä haista pahalta, joten en enää ostanut. Muistaakseni se oli myös kallista ja hankalasti löytyvää, joten senkin vuoksi lopetin käytön. Mutta joku ekoaine sekin taisi olla.

    Äskettäin koitin itse myös siirtyillä kohti etikka-vesi-tiskiainetippa-seosta. En oikein meinaa muistaa sitä käyttää... mutta toisaalta, se oli kyllä älyttömän kätevä ikkunanpesussa (olen senkin hoidellut aiemmin vain vedellä...). Oli niin hauskaa suihkutella sitä ainetta ikkunoihin, kuin myös peileihin ja vessanpöntön renkaisiin & kanteen.

    Välillä mietin, että sitruunainen tuoksu olis kyllä kiva siivoukseen. Ehkä joskus vielä hankin eteeristä sitruunaöljyä ja lisään sitä tipan etikkaliemeeni... En käytä sitruunoita muutoin kuin ääriharvoin, niin ei niitä kuoriakaan kotiin oikein tahdo kertyä.

    Voi olla, että mun hajusteettomuus aineissa, tai siis niiden aineiden totaalinen puuttuminen kotoa, johtuu osittain siitä, että en oikein välitä tuoksuista. Ja toisaalta en välitä kemikaaleista. Ja toki myös tottumuskysymys; meillä ei varmaankaan myöskään lapsuuden kodissani ollut mitään erityisiä siivoussuihkeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin yksi päivä, että ehkä minun lapset kokee etikasta samankaltaisia tunteita, kun minä Tolusta. Ehkä lämpimiä muistoja,ehkä vaan inhoa :D

      Poista
  2. Tämä on tosi osuva huomio! Tuoksumuistot ovat ällistyttävän vahvoja. Hassua on kyllä myös se, että tuoksuttomiin (tai etikkaisiin) aineisiin siirryttyäni "tavalliset" tuoksulliset aineet tuntuu minusta tosi vahvoilta. Esim. lapsuudenkodin ihan perus pyykkiaineet ovat kammottavan pistäviä ja aiheuttavat mulle päänsärkyä, samoin suunnilleen kaikki "ihanan tuoksuiset" kosmetiikat. (Mun lapsi saattaa jostain tekotuoksusta mainita, että "onpa hyvä tuoksu", vaikka ei ole sellaisiin tottunut, kotona ainakaan.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän nykyisin tuoksuja, joita ennen rakastin, hyvin vahvoina ja joskus jopa järkyttävinä. Entisenä huuhteluaineen suurkuluttaja on ihmeeelistä huomata, miten pistäviä niiden tuoksut nykyisin ovat.

      Poista
  3. Meidän ehdottomasti pitäisi kiinnittää huomioita näihin kodin kemikaaleihin, mitä käytetään siivouksessa. En ole yleensä tarkemmin niitä katsonutkaan. Meillä olisi nyt siivouspalvelu etsinnässä. Täytyykin kysellä, minkälaisia aineita yritykset käyttävät. https://kodinsiivouspalvelutannemaarit.fi/siivouspalvelut/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit