Mitä tavaroille käy, kun lopetan ostamisen?

Itseäni liika tavara alkaa ahdistaa nopeasti ja se saa aikaa levottoman olon. Keittiön pöydälle ilmestynyt maskitehdas tekee keittiöstä kaaottisen ja ahtaan. Aivan kuin ilma ei kulkisi siellä kunnolla.  Kun omat jälkensä korjaa ja tavara katoaa kuljeksimasta pöydiltä, niin tilan tuntu ja levollisuus valtaa mielen. Uuden tavaran ostamisen lopettamisen jälkeen, tavara ei ikävä kyllä katoa mihinkään. Tavara vain on kodissasi ja lojuu nurkissa, kaapeissa ja hyllyillä. Vain käyttötavara ja käyttövaatteet kuluvat hitaasti ajan saatossa, mutta kaikki muu ylimäräinen vain on. Tuikut, kirjat, lahjat, koristeet, varalakanat, johdot, tarvikkeet, sälä, tilpehööri ja hetken hittituotteet, ne vain ovat hiljaisena pölyttymässä asunnossasi. Niille ei käy mitään. 




Ostamisen lopettamisen jälkeen erottaa selvästi ne tavarat, joita oikeasti tarvitset, sillä ne kuluvat. Niitä pitää, jonkun ajan kuluttua paikata, vaihtaa uusiin tai ostaa uusi tilalle. Lopettaessasi ostamisen tavaran karsiminen käy helpommaksi, koska käytäntö ja arki näyttävät, mikä on turhaa ja mikä ei. Kaikki se mitä et käytä kuukauteen on yleensä tavaraa, jota et käytä koskaan. 



Kesällä käy aina näin. Aloitan monta matka- ja reissuneuletta ja sitten ne jäävät keskeneräisinä lojumaan. Löysin nämä, kun kaivoin lankoja uusiin projekteihin. Huokaus. Ei auta muu kuin tikutella edes yksi näistä valmiiksi ennen uuden aloittamista. Tylsää.


Hyöty- ja käyttötavaran erotuttua joukosta jäljelle jäävä osuus on suuri ihmeellisyys. Se on lukumäärältään moninkertainen päivittäin käytettäviin ja tarpeellisiin tavaroihin nähden. Niillä ei ole mitään muuta virkaa kuin olla ja viedä tilaa kotoasi. Silti siitä luopuminen on vaikeaa. Jokaiseen tavaraan on käytetty rahaa ja aikaa, toisiin voi olla tunneside, mutta niillä ei kaikesta huolimatta ole mitään käyttötarkoitusta ja virkaa elämässäsi. Olet tehnyt töitä, kuluttanut luonnonvaroja, kierrellyt kaupoissa, haaveillut ostamasi tavaran tuomasta onnesta ja statuksesta ja silti olet hommannut vain varastoitavaa romua kotiisi. Sitä on vaikea hyväksyä.



Tavara löytää uusia käyttötarkoituksia. Sukkapuikoista, joita minulle on kertynyt käyttöön nähden aivan liikaa, on tullut tukikeppejä kukille.


Ostamisen lopettamisen jälkeen osalle tästä ihmeellisestä tuhatpäisestä joukosta löytyy uusi elämä. Käyttölakanat kuluvat loppuun ja lakana yksi toisensa jälkeen pääsee elämään ja toteuttamaan käyttötarkoitustaan. Lempipaistinpannu tulee tiensä päähän ja käyttöön kaivetaan jokin ihmepannu kaapin perukoilta. Osa pääsee aivan erilaiseen käyttöön, kuin se alunperin oli tarkoitettu, kun arkiluovuus pakon edessä nostaa päätään. T-paidasta voi tehdä amppelin, lahjaksi saadusta purkista kukkaruukun ja joululakanoista maton tai tiskirättejä. 



Takapihan yrttejä kuivumassa. Siankärsämö, kehäkukka, mäkimeirami, minttu ja timjami.


Tärkein muutos tapahtuu kuitenkin mielessä. Oma ajatusmalli ja suhde tavaraan muuttuu. Tavaran arvostus nousee (vain käyttötavaran), sillä uutta ei voi hankkia niin helposti. Tavaroista alkaa pitämään huolta ja korjailla hajonneita tärkeitä vaatteita ja tavaroita. Käyttötavaran ja turhakkeen ero kasvaa niin suureksi, että karsiminen ja kodin tyhjentäminen helpottuu. Turha tavara on turhaa. Tavaran statusarvo muuttuu dramaattisesti. Sitä ei enää ole. On vain tarpeellisia tavaroita ja tarpeettomia. Tavaran arvo ei enää ole sen merkki, muodikkuus tai sen tuoma status, vaan sen käytännöllisyys ja tarpeellisuus. Se on merkittävä muutos, kaikkein merkittävin. En ole se mitä omistan, eikä tavara, merkki tai määrä kerro minusta ihmisenä mitään eikä tuo itsessään iloa, statusta tai paljasta minusta mitään muuta kuin, että olen henkilö jolla on kädessään tietty kello ja nämä vaatteet. Minä olen sama henkilö merkkivaatteissa, paikatuissa vaatteissa, mittatilauspuvussa, juhlavaatteessa, lainavaatteessa, ekologisessa vaatteessa tai ilman vaatteita.


-Heidi


Kommentit

  1. Todella hyviä ajatuksia!! Asia on juurikin niin, että jos tavara ei ole tarpeellista, se on tarpeetonta. Ei siinä oikein välimuotoja ole. Kaikenlaista kamaa sitä kuitenkin nurkissaan säilöö, huoh, vaikka halu pelkän tarpeellisen omistamiseen on oikeasti kova.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaaminen hieman kesti, kun puhelin reistailee ja piti ihan avata läppäri saadakseni kommentoitua omalla nimellä. Kaikenlaista tavaraa tosiaan kaapeissa ja nurkissa pyörii, mutta pikku hiljaa tavarat vähenee,kun käyttää loppuun ja karsii esine kerrallaan. Tsemppiä karsintaan.

      Poista
  2. Apua, kurkkua kuristaa tuo kuukauden käyttämättömyyden määritelmä... kait suurin osa kamasta kotona ja kellarissa on juuri sellaista. Vitsit kun osais luopua aina vaan entistä tehokkaammin!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luopuminen on välillä tosi vaikeaa. Aivot alkavat heti keksiä syitä miksi pitää tavara vielä, mitä sillä tai siitä voisi tehdä ja miksi se on tarpeeksi kiva säilöttäväksi ikuisesti.

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus tässä tavaraähkyn maailmassa. Hiukan samaa asiaa sivuten kirjoitin omaan blogiini haluamisesta ja tarvitsemisesta, käy kurkkaamassa. Aurinkoa sunnuntaihin ja ajatustilaa ensiviikolle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkoista viikkoa sinne myös :) Käyn tänään lukemassa.

      Poista
  4. "Minä olen sama henkilö merkkivaatteissa, paikatuissa vaatteissa, mittatilauspuvussa, juhlavaatteessa, lainavaatteessa, ekologisessa vaatteessa tai ilman vaatteita."

    Tämä puhutteli minua. Ympäristöystävällisyys on minulle tärkeää, mutta välillä kompastelen kovasti kulutusvalintojeni kanssa. En aina muista, etten muutu paremmaksi pukemalla uutta vaatetta päälle.

    Kiitos blogistasi, jota olen seurannut pitkään. Tykkään aitoudestasi, kun laitat kuvia kaikenlaisista arkisista asioista, etkä vain niistä parhaista ja kuvauksellisista. Pohdintojasi on ilo lukea. Monet ns. ympäristöystävällisetkin blogit ja instatilit keskittyvät pitkälti tuotteisiin, kauneuteen, sisustukseen ja siihen, miltä elämä näyttää ulospäin. Tässä blogissa on jotain rehellistä. Se motivoi minua luopumaan kulutuskeskeisestä elämäntavasta ja tavoittelemaan ympäristöystävällisyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sanoistasi. Olin liikuttunut ja luin kommentin monta kertaa :D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit