6 vinkkiä vähentämään kesäistä ruokahävikkiä

Tiedättehän sanonnan, että joku on ollut jääkaapissa niin kauan, että kävelee kohta eteisessä vastaan. Siltä todellakin tuntuu, kun katson jääkaappia aamupalan aikoihin ja yritän miettiä mikä ja koska mikäkin on avattu. Se on yhtä vaikea tehtävä kuin ratkaista avaruuden pimeän aineen mysteeri. Siinä jääkaapin ovella päätin, että nyt loppuu tällainen. Ruokahävikin vähentäminen loma-aikana, pystyn siihen. Muutama käytännön vinkki, jotta kesällä voisi elellä hävikkiä vähentäen, mutta kuitenkin rennosti, mitään stressaamatta. Ja osa oli niin nerokkaita, että jäävät käyttöön kesän jälkeenkin.



Vastaanottokomitea eteisessä.


1. Musta tussi

Ihan hävettää, etten käytä tätä konstia muutenkin. Toisaalta perusarkena kaikki avattu yleensä katoaa jääkaapistamme ennen kuin silmiään ehtii räpäyttämään, mutta silti! Tänään avasin kauramaidon ja kirjoitin mustalla tussilla avauspäivän. Tadaa, nyt tiedän heti, koska tuote on avattu, eikä minun tarvitse suojalasien ja kumihanskojen kanssa koemaistaa ja -haistaa epämääräistä purkkia. Kirjoita avauspäivä kaikkiin avaamiisi tuotteisiin.


2. ResQ-sovellus

Päivän retkellä voi katsastaa onko lähialueen kahviloissa tai ravintoloissa hävikkitarjontaa, jonka voisit poimia nälkääsi tai janoosi. Vihersmoothieta, tuorepuuroja jne.. Pelasta ruoka roskikselta.


Kaikenlaisesta syntyy hävikkiä. Onneksi smoothie imaisee nahistuneenkin hedelmän ja yrtit sopivat hyvin sekaan, ellei ole takapihalla tai parvekkeella sopivaa laatikkoa tai kukkapenkkiä, johon työntää vähän käytetty yrtti jatkamaan kasvua.


3. Käy kaupassa useammin

Tee viikkosi mukainen ruokasuunnitelma ja pilko se pienempiin osiin ja käy kaupassa useammin. Pyörällä tai jalkaisin tietenkin. Näin yllättävän kesäisen menon kohdalla voit huoletta siirtää suunnitelmaasi päivällä ja kotiuduttasi ja noudatettuasi kohtaa kaksi reissulla, voit palata listaasi ja polkaista kauppaan. Kerää kilometrejä.

4. Pakasta 

Laita kaikki mahdollinen ylimääräinen pakastimeen, jottei se jää jääkaappiin vanhenemaan. Vaikka olisitkin kotona seuraavana päivänä, on parempi sulattaa valmis annos, kuin heittää pois jääkaappiin unohtunut. Jos kuitenkin jätät jääkaappiin ruokasi, niin sovella kohtaa yksi ja käytä tussia ja kirjoita lappu.
"Rakas Heidi, et kuitenkaan muista mitään tätä päivää edeltäneestä ajasta, joten tiedoksi, että ruoka on tehty ke 8.7. Ole hyvä"
Voit myös lisätä jotain tsemppaavaa tai komentavaa, jos tiedät etukäteen ettei ruoka tule houkuttelemaan sinua.
"Olen liian tulinen, kuten muistat, mutta syö minut silti, sinä ihana elävä biojäteastia ja olkoon omatuntosi puhdas. Älä vetkuttele. Poistun kaapista vain vatsasi kautta.  Sinä kokkasit minut, sinä syöt minut. "


Ystäväni, lankoholisti, kiikuttaa minulle usein kasan jämälankoja. Kerran hän kainosti pyysi minua ompelemaan langoille ison säkin jonne ne voisi tunkea ennen puiseen arkkuun sullomista. Lupasin toki käydä heti toimeen ja kiirehtiä asian kanssa. Vuotta myöhemmin sain valmiiksi tämän. Säkki näyttää isolle ja onkin, mutta lankaholistit tietävät, ettei tuohon kaikki mahdu.



5. Syö pakkasesta

Älä käy viikkoon kaupassa vaan tee itsellesi survivor-haaste ja syö vain ruokia, joita kaapissasi ja pakkasessa jo on. Ilahdu löydöistä ja hämmenny ihmeellisen mössön edessä. Onko kyseessä ruoka. lisuke vai raaka-aine? Ihmiselle vai lemmikille?

6. Nauti kesästä. Nauti Lomasta. Nauti elämästä.


Kankaat ovat naapurin verhoista, jotka lyhensin joskus aikaa sitten. Leikkasin myös ensimmäisen heidän verhonsa innoissani keskeltä kahtia. Älkää kysykö, sillä tiedätte vastauksen, olen aivoton innostuja. Naru makramee-narua, nuoruuden askartelujäämistöistä ja pojan hupparista pelastettut napit. Aikaa ompeluun kuluin hieman yli tunti, ei siis ihme, että vuosi meni. 


-Heidi

Kommentit

Suositut tekstit