Roskia metsässä

Kuinka jokin asia voi ärsyttää niin paljon? Niin, että alkaa ihmetellä millainen ihminen on niin ajattelematon tai välinpitämätön. Kun kävelee metsässä ja huomaa, että sinne on heitetty tupakka-aski, kaljatölkki, paperia, muovia, kasvomaski tai oikeastaan kaikkea. Metsästä voi löytää mitä tahansa: hylätty sohva, skootterin raato, täysi muovipussillinen sekajätettä, vaatteita jne.. Sieltä voit löytää rakennusjätettä, rikottuja kaakeleita ja kertakäyttögrillejä. En keksi mitään tavaraa, jota joku ajattelematon pölkkypää ei olisi metsään jättänyt.



Verenpaine nousee, mutten tee elettäkään korjatakseni asiaa. Tässä aion ryhdistäytyä.



Poissa silmistä, poissa mielestä. Aivan kuin metsä tai meri olisi jokin salainen kaatopaikka, jonka pimentoihin viety tavara katoaisi jälkiä jättämättä. Mitä sellaisten ihmisten mielessä liikkuu? Ettei hänellä ole varaa viedä pesukonettaan sorttiasemalle? Ettei hänen yrityksensä metalliputket ja eristeet haittaa ollenkaan metsän reunassa ja että yrityksen talous ja aikataulut ei vain enää kestä yhtään uutta reissua jätteenkäsittelyasemalle. Ettei häntä koske mitkään jätelait, eikä kukaan koskaan saa tietää? Tai ettei hänen säilyketölkki vaellusreitin tulipaikalla ole kuin pieni, mitätön asia. Kyllähän metsä sen lahjan vastaanottaa ja huolehtii pois. En ymmärrä, vaikka kuinka yritänkin löytää sen ajatuksen, jolla ihmiset oikeuttavat itselleen tämän toiminnnan, sillä jollain ajatuksella ihminen sen luvan itselleen antaa. Voin tehdä näin, koska...



Jämälankojen kulutusta ja äänikirjoja. Voisin vajota maailmaani ikuisiksi ajoiksi antaen käsien juosta silmukolla ja kulkea mielikuvissa kirjojen loihtimissa maailmoissa.





Toissa viikolla pyöräilin vahnan naisen ohitse. Pysähdyin ja kiitin häntä siitä, että hän kerää muiden roskia pois. Nainen oli yllättynyt (ehkä pelästynytkin, kun punanaamaisena ja hikisenä hänen eteensä hetken mielijohteesta pysähdyin), mutta iloinen, että olin pysähtynyt ja huomasin mitä hän tekee. Hän kertoi keräävänsä roskia joka päivä kävellessään ja lisäksi koristelevansa isoja säilyketölkkejä vietäväksi niitä puistojen penkkien viereen tuhkakupeiksi. Toivottelimme aurinkoista kesän jatkoa ja mietin, miten paljon yksi ihminen voikaan tehdä huomaamatonta ahkerrusta yhteiseksi hyväksi. Olen muuten nähnyt monena päivänä perheitä lastenrattaiden kanssa keräämässä roskia. Teette niin hyvää työtä.



Keskeneräiset. 


 
Puhuimme oikaistessamme metsän poikki kauppaan, että pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja kuljettaa roskapussia mukana. Jotenkin siihen ryhtyminen on vaikeaa, kun ei haluaisi koskea roskiiin edes hanskalla ja ärsyttää korjailla muiden jälkiä. Ja se pussikin pitäisi kuljettaa mukana ja viedä vielä roskikseen, joka sijaitsee järkyttävät 200m kotiovelta. Näiden kohtaamieni ihmisten innostamana yritän kantaa korten kekoon ja edes kerran viikossa  kuukaudessa kuljettaa hankoja ja roskapussia mukana. 


-Heidi


PS. Minun piti tässä postauksessa puhua uudesta vanhasta innostuksestani paastosta, jota olen kuluneen vuoden aikana noudattanut erilaisissa pätkäpaaston muodoissa kokeillen nyt hieman pdempää paastoaikaa kuin aiemmin. Silti roskat menivät heittämällä ohitse tärkeysjärjetyksessä. Tänään on menossa viides 36h paastoni ja olen niin haltiossani siitä miten hyvin tämä sopii minun tämän hetkiseen elämäntilanteeseni ja miten kevyt ja voimaantunut olo minulla on. 



Kommentit

  1. Kerro toki lisää paastosta myös, se kuulostaa kiinnostavalta! Itse olen paastonnut joskus muinoin... niitä sellasia muutaman päivän mehupaastoja. Tekisi mieleni nytkin jotain kokeilla, mutta laiskuus voittaa. Ja suklaanhimo.

    Mutta nuo roskat. Ai fiil juu!!! Mua raivostuttaa lenkkeillä koiran kanssa, kun JOKA PAIKASSA on aina roskia. Aina välillä niitä keräilen kulkiessani ja vippelen sitten vaan surutta jonkun taloyhtiön roskikseen. Joskus salaa jopa yksityisten ihmisten roskiksiin, jos olen ihan varma, ettei kukaan näe... Joiltain tutuilta olen lenkkimatkan varrelta kysynyt lupaakin, että voin tarvittaessa heidän roskiksiaan täytellä. Unohdan kuitenkin lähes aina sen roskapussin ottaa mukaan, sen suhteen pitäisi kyllä kunnostautua. Mutta todella kyllä suututtaa katsella ojanpenkkoja, jotka on kuorrutettu karkkipapereilla, tupakka-askeilla, kannellisilla limsa/pirtelö/kahvikertseillä, nuuskapurkeilla... Joskus suunnistusreissulla tapasin metsän reunasta akkuja, metallisia tynnyreitä jne. Voi raivokohtaus!!

    Pari päivää sitten tuli yhtäkkiä mieleeni, että yhdellä lenkkireitillä näin metsässä metalliromua. Mietin jo silloin, että "joku päivä" vielä käyn ne auton kanssa hakemassa. No, se joku päivä oli sitten maanantaina, kun siitä ohi ajoin ja muistin asian. Yksi koiranlenkittäjä siinä tuli metsätiellä vastaan, kun kääntelin autoa kapealla tiellä. Selittelin, että noita roskia tässä haen ja hän sanoin "oi kun sä oot ihana!". Se oli kiva kuulla. (Nyt ne rojut on edelleen auton perässä odottamassa, että hoitelen eteenpäin...)

    Ei kai auta kuin jatkaa keräilyä. Että ees jokunen roska olis pois sieltä, missä sen ei pitäisi alun perinkään olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että muistit ja keräsit talteen 🤩

      Poista
  2. Siis toi sama asia ihmetyttää ihan jokaisella metsäreissulla. Varsinkin silloin, kun menen ihan tohon lähimetsään, jossa sitten pursuilee ties mitä roinaa ja jäteasema on kirjaimellisesti kivenheiton päässä - siis sen portit melkein näkee omalta parvekkeelta ja metsä on siinä meidän välissä/vieressä. Jotenkin tuntuisi itseltä suuremmalta vaivalta viedä roina vaikeakulkuisesti metsään, kun sen voisi viedä ilmaiseksi ja helposti jäteasemalle. En ymmärrä!

    Monesti olen itsekin miettinyt, että pitäisi olla kävelyillä jonkinlainen roskispussi mukana, mutta ei vain ole tullut otettua. Täytyy ryhdistäytyä!

    VastaaPoista
  3. Eka roska on kaikkein vaikein, sen jälkeen helpottaa. Ja pian huomaa, että maassa lojuva paistopisteen pussi on oikeastaan aika kätevä roskapussi. Yhtä hyvin toimii sipsipussit ja mitkä tahansa karkkipussit. Find it, fill it👍 Mua ärsyttää toi roskan määrä, ja vielä enemmän se, että roska on kaikesta turhasta peräisin, karkkeja, sipsejä, tupakkaa, limua, olutta, nuuskaa. En taida olla joskaan nähnyt 5 kilon porkkanapussia maassa😉 Mua on auttanut ajatus, että jokainen poimittu roska on hyvä juttu. On turha edes yrittää siivota koko metsä tai katu tai nurmilue kerralla, riittää, että aloittaa ja tekee jotain. Instassa pyörivät erilaiset roskien keruuhaasteet on myös kivoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus mä olin aktiivisempi ja keräsin roskia metsäretkillä. Nyt oon laiskistunut ja taas oon nollapisteessä 😬 Pitäisi taas nostaa se eka roska ja siitä se lähtisi. Mä pystyn siihen 😃

      Poista
  4. Tämä on asia mikä ajaa aivan raivopäiseksi. Se suunnaton määrä tupakantumppeja ja epämääräisiä käärepapereita ihan joka bussipysäkillä nostaa verenpainetta joka kerta. Ainakin ne käärepaperit voisi laittaa siihen noin kahden metrin päässä olevaan roskikseen!

    Kerran oikaisin kokeeksi lähimetsikön läpi (oli mulle liian ryteikköinen oikopolku, oksat riipivät käsivarsia) ja törmäsin juoksumattoon! Kuka jaksaa kantaa kokonaisen juoksumaton jonnekin ryteikköön?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua rupes naurattaa toi juoksumatto. Se on varmasti oudointa, vaikka kaikkea onnitsellekin tullut vastaan. Millaisen työn (kantaminen ja salassa tekeminen) joku on nähnyt turmallekseen lähimetsää, mutta on kuitenkin liian laiska viemään sorttiasemalle. Ihmisen ajatuksen juoksu se jaksaa aina yllättää.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit