Minimalismista

Minulla on kesken monta kirjaa ja luen jokaista vähän aina kun kirja on käden ulottovilla. Välillä luen kirjan loppuun siltä seisomalta. Fumio Sasakin Goodbye Things On Minimalist Living oli hyvä minimalismia käsittelevä peruskirja. Kuten kaikki tietyn aiheen ympärillä pyörivät kirjat, niin muutaman luettuasi kirjat alkavat tietenkin toistaa itseään. Silti aina on jotain uusia näkökulmia ja tapoja selventää, innostaa ja kirkastaa asiaa. Siksipä juhannuksen kunniaksi muutama nosto kirjasta, joista erityisesti pidin ja tietenkin tulkitsen kohdat oman suodattimeni läpi, joten tehdäksesi omat johtopäätökset on sinun luettava kirja ja tulkittava sitä oman makusi mukaan.



Muistathan kierrättää kaiken pois heittämäsi ja olla ekologinen. Käytä mielummin jo olemassa oleva tavara loppuun ennen kuin ostat uuden vastaavan, joka vastaa paremmin mielikuvaasi minimalismistisesta tai zero waste-kodista.



1. Minimalismi on työkalu. Se on työkalu, jolla selkeyttää elämää ja tuoda tavaran sijaan muita asioita elämään kuten aikaa, yksinkertaisuutta ja helppoutta. Kyseessä ei ole mikään valaistuneisuus tai tietty selkeä päämäärä, jonka voisi saavuttaa vaan tapa käsitellä ja jäsentää elämää. Siksi kaiken tyhjentämisen jälkeen saatat huomata putoavasi tyhjiöön, koska odotit minimalismin tuovan vastauksen kaikkeen etkä nähnyt sen olevan vain työkalu elämässäsi. Vaikka hävität kaikki tavarasi, niin jäljelle jäät kuitenkin sinä. Se sama sinä, jonka kanssa sinun pitää kuitenkin elää. 



Tavara vähenee niin hitaasti, että voin kuulla kivienkin liikkuvan nopeammin, mutta vähenee silti.



2. Minimalismi ei ole kilpailu.. Kuten kaikessa, huomaamme aina jonkun, joka on vienyt asian pidemmälle. Minä ihailen aina ihmisiä, jotka juoksevat ultramatkoja. Ihmisiä, joiden omaisuus mahtuu reppuun ja ihmisiä, jotka elävät ekologisemmin kuin itse ikinä pystyn. Ihailen itseäni taivampia kädentaitajia ja kadehdin koteja, jotka näen sopivan juuri minulle, mutta kuuluvat muille. Niin kauan kun ihailu motivoi, niin se on hyvästä, mutta heti kun vertailu laskee omasta itsestä  ja elämästä nauttimisen määrää, se pitää osata lopettaa ja siirtää katse muualle. Ei ole oikeaa vastausta tai oikeaa määrää tavaraa, joka tekisi sinusta oikean minimalistin. On vain tavoite vähentää tavaraa kunnes saavuttaa sen pisteen, joka sopii itselle parhaiten.


Jämälankasukat. Luulitte jo että kerrankin postaus ilman jotain tekeleitäni, mutta toiveenne meni harakoille. Nyt varmaan manaan jonkun kohtalon takapirun esille, kun uskallan sanoa tämän ääneen, mutta uskon, että kerrankin saan toteuttua monivuotisen tavoitteeni ja tehtyä ainakin melkein kaikille joululahjan valmiiksi hyvissä ajoin. Nyt se on sanottu ääneen ja kuulen oikein miten kohtalon sormi kääntyy puoleeni ja puhaltaa villin haaveni päälle pilviä. 

3. Parasta tavaran vähentämisessä on siivouksen ja järjestyksen pitämisen helppous. Tämän olen todennut itsekin. Terveisin laiska siivooja.

-Heidi

Kommentit

  1. Tämä kirja on onneksi nyt saatavilla myös suomeksi. Jonotan sitä kirjastosta ja odotan innolla, saanko siitä jotain sellaista uutta ajatusta, jota en olisi vielä kuullut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit