5 syytä elää ekologisemmin

1. Tulevaisuus

 Ei vain minun tai sinun tulevaisuus, vaan tulevien jälkipolvien tulevaisuus. Heille on ihan sama kuinka täydellinen vartalo sinulla oli lihansyönnin ansiosta, kuinka ihania tavaroita omistit ja kuinka hygienista ja helppoa kaikki oli kertakäyttöisten tavaroiden ja pakkausten takia. He elävät meidän roskiemme ja meidän jälkiemme kanssa. Tulevaisuus on heidän ja meillä on velvollisuus jättää heille elinkelpoinen planeetta, jota ei ole ryövätty tyhjäksi ja täytetty saasteilla ja roskalla. Jos kaipaat ajatusta siitä millainen tulevaisuuden nykyinen elämänmenomme planeetalle voisi olla, niin katso Wall-e piirretty elokuva. Fiktiota sekin, joten kaikki voi olla paljon pahemminkin. 



Hävikkivihanneksia. Kuka hullu alkaa kreisikokkaa kauhessa helteessä? Hävikkiruokaa ostanut, jolla kiire kokata kaikki pilaanumasta. Voin sanoa, että hikisen kuoleman ääressä oltiin.



2. Luonnon monimuotoisuus 

Älä täytä toissijaisia tarpeitasi muiden ensisijaisilla tarpeilla. Se koskee eläimiä, luontoa ja toisia ihmisiä. Tarvitsemmeko rantasaunan vai tarvitseeko luonnon monimuotoisuus, kasvit ja eläimet elinympäristönsä, joka on heille välttämätön? Planeetan ekosysteemi tarvitsee toimiakseen elävänä ja kukoistavana meitä kaikkia. Enemmän niitä muita kuin meitä ihmisiä. Käyttäkäämme siis kykyjämme, älyämme ja taitojamme monimuotoisuuden säilyttämiseen, empatiaan ja vaatimattomaan elämään, jotta kaikilla ja kaikella olisi mahdollisuus säilyä elossa, elävöittää planeettaamme ja elää sellaista elämää johon se on luotu, ilman että säilymisen edellytyksenä on hyödyn tuottaminen ihmiselle, ihmisen edut ja ihmiselle koituvien haittojen minimointi. Me jokainen olemme arvokkaita: sinä, minä, voikukka, kuovi, norppa ja mehiläinen.



Mitä kuvia. Hahaa. Hävikkikassissa oli valmiiksi kuorittuja keittojuureksia. Tein lapsille juures-peruna-kinkkuvuokaa, kaikki aineet kassista. Itselle juurespihveja ja piimälimppua lapsille pakkaseen.  Vaikeinta hävikkiruoan pelastamisessa on kasvisten ja maito-tuotteiden nopea kokkaaminen. Jos koko perheemme olisi vegaaniruokailijoita minun tapaan, niin hävikkiruokaa olisi vaikeaa pelastaa valmiiksi kasatusta kassista, niin pieni osuus on vegaanista.



 3. Jatkuvan kasvun harhasta eroon pääseminen ja uuden elämäntavan löytyminen

 Vain kyseenalaistamalla nykyisyyttä voidaan sitä kehittää ja luoda uutta ja parempaa. Jos tulevaisuus on jatkuvan kuluttamisen kasvun takia vaarassa, jos luonnon monimuotoisuus on kuolemassa käsiimme, niin jotain meidän ihmisten tulee tehdä toisin. Kuinka voisimme kukoistaa, voida hyvin ja antaa muunkin elollisen kukoistaa ja voida hyvin. Ratkaisuja onneksi mietitään kuumeisesti, moni ihminen on jo vapaaehtoisesi alkanut muuttamaan elintapojaan ja tietoisuus kasvaa koko ajan. Silti kuluttamiseen ja jatkuvaan kasvuun keskittyvän elämänmenon tilalle on löydyttävä uusia toimimisen malleja. Ei kukaan halua, että talous ja ihmiskunta romahtaa eikä kukaan halua että maapallo imetään tyhjiin ja kaikki elämä katoaa. Jonkin on siis muututtava ja se muutos alkaa arvomaailmasta ja oman ajatatustavan muutoksesta. Voisiko kansalaiset ostaa vaikka puita, yrttilaatikoita tai nimikkoeläimiä, joille voisi saada nimensä. Sen sijaan että kulutan itseeni, ostankin minun mukaani nimetylle merikotkalle mahdollisuuden elämään ja sen pesimäalueiden suojelua? Tai kuinka mukavaa olisikaan istuskella oman nimikkopuun varjossa puistossa tai nähdä muidenkin nauttivan omasta ostoksestaan. Kenties puuhun pesisi lintukin? 


Koronan tuoma ilouutinen on pyöräilyn ja hyötyliikunnan määrän kasvaminen. Ihanaa. Kyllä itsekin huomaan polkiessa, että kanssapyöräilijöitä riittää. Hyvä ihmiset, hyvä.



4. Vähemmän on oikeasti enemmän 

Näin se vain on. Vähemmän tavaraa on enemmän tilaa, aikaa ja säästöjä. Vähemmän kuluttamista on säästöä, jonka voisi käyttää tavaran ja materiaalin kuluttamisen sijaan palveluihin. Vähemmän virikkeitä on enemmän aikaa omille ajatuksille. Emme tarvitse paljoa; läheisiä, turvaa, iloa, myötätuntoa, ruokaa, pienen kodin ja muutaman tarkoin harkitun tavaran.



Pikahamonen helteeseen. Iso huivi, jonka sain vuosi sitten ystävältä muuttui yhdellä sivusaumalla ja kuminauhalla vilpoisaksi hameeksi. Huomatkaa muikea ilme ja linssiludekissa, joka tuppaa joka kuvaan.


 5.Kuluttamisen ja materiaalin perässä juoksemisen sijaan voit keskittyä siihen kuka oikeasti olet

Ekologinen voit olla niin monella tapaa. Voit varmasti toteuttaa itseäsi monella eri tavalla ja juuri niin upeasti ja tyylikkäästi kuin haluat.  Mainoksien luomien mielikuvien tavoittelemisen ja tavaran haalimisen sijaan voisi keskittyäkin itseensä. Jos en näkisi mainoksia ja kuluttamista kiihottavia mainoksia, mistä oikeasti pidän? Millaisen kodin sisustaisin jos minulla ei olisi valmiiksi syötettyjä ajatuksia siitä, mikä on menestynyksen merkki, mikä on muotia tai mitä minun pitäisi haluta? Mitä tekisin, jos lopettaisin ylimääräisen kuluttamisen, miten kehittäisin itseäni, miten olisin muulla tavoin hyödyksi ja avuksi itselle, muille ja yhteiskunnalle?
Millainen persoona minusta tulisi esille, jos jokainen valintani kumpuaisi minusta itsestäni, eikä mainoksista, mielikuvista ja siitä mitä haluan kuluttamisen mahdollisuuksillani viestittää muille?


Olkoon kurssimme kohti ekologisempaa yhteiskuntaa. Wohoo!

-Heidi

Kommentit

  1. Paljon tärkeitä asioita!! Toivon, että omat elämänvalintani on sellaisia, jotka tukee näitä ajatuksia. Aika usein harmittaa, kun koko muu perhe vaikuttaa olevan kuin eri planeetalta... mutta yritän pitää mielessä, että jokainen pienikin yksittäinen teko on parempi kuin ei tekoja ollenkaan. Eli että parempi, kun edes minä valitsen (useimmiten) ekologisesti, kuin että kukaan täällä ei valitsisi. Hienoja ajatuksia, Heidi! ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukaan ei pysty koko ajan elämää ekologisin vaihtoehto edellä. Riittää, että yrittää. Eikä muiden tekemisiin voi juuri muuttaa tai siihen juuri vaikuttaa, joten sitäkään ei kannata harmitella. Riittää, kun pitää siitä miten itse toimii 😄 useimmiten

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit