EPÄEKOTEKONI

1. Ensimmäisenä on kuumat suihkut. Voisin lorvia suihkussa ikuisuuden, antaa miltei kiehuvan veden polttaa ihoa ja kuuman höyryn täyttää kylpyhuoneen. Tiedän valuttavani juomakelpoista vettä. Tiedän valuttavani lämmitettyä vettä päälleni, mutta en voi lähteä. En halua kokea huoneilman viileyttä ihollani, kokea vilun väristyksiä ja jättää lämmintä ihanuutta taakseni. En kuitenkaan karsasta kylmää vettä niin etten voisi tehdä jääkylmiä suihkuja välillä herättääkseni kehoani tai käydäkseni avannossa. Olen kuumassa suihkussa vain nauttiakseni. Ensi viikolla otan tavoittekseni peseytyä joko viileässä vedessä tai laittaa itselleni ajastimen, joka huutaa minulle, kun olen seissyt laavan alla 4min kauemmin.
2. Kahvi. Kahvi. Kahvi. Yritän juoda sitä vähän ja aina välillä tsemppaan ja onnistun, joskus olen jopa pystynyt lopettamaan kahvin juonnin useammaksi kuukaudeksi, mutta sitten vanhat tapani kaappaavat minut takaisin itselleen ja olen taas tapojeni orja. Yhden kahvikupin valmistamiseen kuluu 140l  vettä ja jos juon 5 kupillista päivässä, on se 700l juomakelpoista vettä minun riippuvuuteeni kulutettuna. Järkyttävää. Ehkä nyt on aika tiputtaa määrä kahteen kuppiin, siitä yhteen ja jos oikein riittää selkärankaa ja motivaatiota niin olla kokonaan ilman. Tänä aamuna ajatus ilman aamukahvia eläminen tuntuu dystopialta.
Kahvia aamulla, retkellä, kylässä, illalla, kahvilassa, muuten vain, iloon, suruun ja pitkin päivää. Ehkä kahvi voisi olla juhlajuoma, jota nauttii kupillisen sukujuhlissa, ristiäisissä, jouluna ja valmistujaisissa. Kas, siinä tavoitetta Heidiseni. 3. Avokado, tuontiherkut ja satokausikalenterista poikkeaminen. Avokadoja, tuoreita mansikoita talvella, riisi kotimaisen ohran sijaan. Lista on loputon. Loputon ja pitkä kuin edessä oleva piiitkä juoksulenkki, kun tuntuu ettei jaksa askeltakaan ja on vasta poistunut kotiovelta. Tässä voisi skarpata niin monella saralla, jokaisen ruokatuotteen kohdalla arvioida tuotteen ekologisuus ja tehdä valinnoillaan hyvää. Mutta se on työlästä. Olisipa joku epäekologisten tuotteiden lista jossain, josta voisi tarkistaa pahikset. Jättäisi listan 20 ylintä kauppaan ja ne opeteltuaan ulkoa voisi kaupassa käydä autopilotilla ilman aivoja.


Nyt ainakin seuraavan viikon kiiinnitän huomiota erityisesti näihin kolmeen asiaan ja yritän rutistaa niitä väliaikaisen muutoksen sijaan pitkäaikaisiksi ystävikseni.

-HeidiWHAT?! Ensin pyöräilin t-paidassa tyttäreni kanssa äitienpäivä-piknikille, seuraavana päivänä oli vuoden yksi ikävimmistä pyöräilykeleistä, kun vaakasuoraan iski kasvoille rakeiden ja rännän sekamelskaa.Kommentit

 1. Hienosti sulla menee! Ei mitään syytä harmiin.

  Kun pääsisin edes lähemmäs sinun tietäsi.

  Terv Mimma kaukaa pohjoisesta


  VastaaPoista
 2. Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen (J K Paasikivi). Vasta kun tunnustaa omat epäekotekonsa, niille voi tehdä jotain. Kaikki me olemme matkalla, toiset pidemmällä ja toiset vasta alussa. Joidenkin epäekotekojem lista on hyvin lyhyt, toisilla lista on pidempi. Hyvin sä vedät!

  VastaaPoista
 3. Huh, huh mikä sanahirviö: epäekotekoni! Ajattele, miten kaunis kieli meillä on. Asiat voi ilmaista kielellisesti oikein, tosin ehkä pidemmin, mutta lukijana arvostan virheetöntä suomenkieltä, vaikka en aina itsekään osaa. Voisit kirjoittaa esim. Tekoni, jotka eivät ole ekologisia, Ekologisesti kestämättömät tekoni, jopa Kestämättömät ekotekoni. Kielellisesti minua taitavammat keksivät vielä monta tapaa ilmaista saman asian miellyttävämmin.
  Hyvä blogi, mutta tämä särähti nyt pahasti kielikorvaani.
  Vielä pahempaa on, kun nykyisin lähdetään aina "liikenteeseen", kun tarkoitetaan aloittamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että särähtää korvaan 😂 Minulle ei juuri mikään sana särähdä ja rakastan sitä, että sanoilla voi leikkiä, ne elää ja ovat outoja.

   Poista
 4. Hahhahaa...kävit mun blogissa ja ihan oli pakko tänne tulla kurkkimaan. Täällähän on luettavaa vaikka huru mykke ;) Ekoilussa olet kyllä tosi pitkällä, täälläkin pienesti joka päivä jotain <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa. Toivottavasti löydät täältäkin kuvia vispipuurosta joku päivä 🙂

   Poista
 5. Hei mulla on noi samat! Ja 150 muuta... mutta pienin askelin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen kahvin lipittäjä on siis löytynyt 🤩

   Poista
 6. Tykkäsin tuosta otsikon sanasta! Juuri osuva ilmaus :D

  Itsellänikin erityisesti tuo kuumat suihkut juuri samoista syistä. Enkä edes pysty kylmiin suihkuihin saati avantoon, vaikka kuinka tietäisin niiden tekevän hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä sana on osuva ilmaus, mutta onhan se kieltämättä pieni sanahirviö 😅

   Poista
 7. Käsittääkseni ilman kahvia seuraa joku puutostila, en suosittele. Itsellä ei ainakaan ole sen suhteen puutostiloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei puutostiloja kyllä täälläkään näy, mutta toivottavasti joskus näkyy edes väliaikaisesti 😅

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit