Ekotekemistä kotiin

1. Tavaroden karsiminen

Nyt vihdoin voit aloittaa sen mihin koskaan ei ole aikaa. Tai sen mikä ei kiinnosta, joten olet lykännyt sitä viikosta toiseen ja vuodesta seuraavaan. Käy tavarasi läpi, karsi ja kierrätä. Ota avuksi jokin inspiroiva siivous- tai järjestelykirja. Etsi minimalismiblogeja, vlogeja ja IG-sivuja ja käy hommaan. Mistään ei saa niin hyvää fiilistä, kuin tavarasta eroon pääsemisestä ja siististä kodista, ainakin jos kotona pitää pakostakin viettää aikaa paljon.
Tee koko kodin suursiivous kerralla tai käy taistoon yksi vihollinen kerrallaan. Mytty makuuhuoneen nurkassa, pussukka vaatekaapin perukoilla tai vessan peilikaappi. Voita lohikäärmeesi.
Kangas veljen vaimolta ja juuri ja juuri riitti tähän aikuismaiseen toppiin. Mutta taidot kehittyvät.  Näytin varmaan viidesti miehelle pääntien ja hihojen taitteita, koska sain ne onnistumaan. 


2.Suunnittele ja toteuta ekopiste

Kierrättämisessä ärsyttää monien epäsiistien laatikoiden, asioiden ja paperipussien määrä, joihin erilaisia kierrätettäviä materiaaleja kerätään. Jos olet näppärä, niin rakenna kotiisi ekopiste. Jos et osaa nikkaroida kuten minäkään en osaa, niin suunnittele ekopisteestäsi mahdollsimman toimiva ja silmääsi miellyttävä. Tee kierrätyssuunnitelma, joka auttaa ekopistettä pysymään kivana. Rumanhan ekopisteistä tekee se, että ne tyhjennetään liian harvoin ja pursuavat hatarana kekona yli äyräiden. Vie aina maanantaisin kartonki, aina koirulin iltalenkillä biojäte tai mikä ikinä onkaan sinulle toimiva järjestys.

3. Harrasta työmatkaliikunta etätöissäkin

Kävele aamuisin lenkki ennen töiden aloittamista, ulkoile töiden jälkeen. Jos aikaisemmin työmatkaliikuntasi on jäänyt ajatuksen tasolle, niin nyt on aivan mahtava aika aloittaa uusia rutiineja. Voit aloittaa miten pienestä matkasta tahansa, sillä rutinotuminen on ainoa asia joka pitää oppia. Suunnittele työmatkaliikunnan mahdollsiuuksia etukäteen, jotta voit jatkaa kotona aloittamaasi rutiinia töiden palattua takaisin työpaikalle. Etsi varastosta pyöräsi. Huolla se. Laita illalla aamuksi kävely-, juoksu tai pyörävaatteet valmiiksi ja herää ajoissa työmatkaasi varten. Ja nauti omasta ajastasi.
Etätöissä ja tänä poikkeusaikana tehtävän työmatkaliikunnan etu on, että matkan pituuden, ajankohdan, reitin suunnan ja nopeuden saa määritellä itse. Olet kerrankin kaiken valtias.4. Tee hyötypuutarha parvekkelle tai takapihalle

Kunnosta puutarha- tai parvekekalusteet, rakenna pieni kasvihuone tomaateille, siivoa parveke, hommaa komposti, lue puutarhakirjoja, jotka inspiroivat juuri sinua ja sinun mahdollisuuksiasi toteuttaa viherpeukaloitasi. Maalaa ruukkuja, tee yrttipenkki tai sommittele ihana lukunurkka itsellesi aurinkoiseen paikkaan.

5. Paikkaa, tuunaa ja korjaa

No niin rakkaat ihanat. Siitä vain kuulokkeet korville ja musiikkia tai äänikirja pyörimään ja eteen kasa paikattavia vaatteita. Korjaa rikkinäisiä tavaroita ja tuunaa kuluneita ja aikansa eläneitä tavaroita ja huonekaluja miellyttämään sinun tämän päivän silmääsi. Paikkaa lapsen housujen polvi, rikkinäinen hanska ja ompele paitaan nappi. Paikkaa villasukat, lyhennä verhot (tämä on minulle jotenkin tosi vaikea asia ryhtyä, tuntuu isolta työltä) tai puuhastele t-paidoistasi sisustustyynyjä.
Hame vanhoista verhoista. Ohje Ottobre-lehdestä. Fiilis: Minä kokeilin jotain uusia ompelujuttuja ja onnistuin. Wohoo! Väri on aika hurja, mutta teen ensi viikolla toisen ja se on turvallisen harmaa tai musta.
6. Tee ruokasuunnittelusta uusi harrastus

Ole mahdollsimman tarkka, tee suunnitelmia, vähennä hävikkiä, säästä rahaa ja yllätä kanssa-asujasi. Mikä vaan motivoikaan sinua, niin tähän saa kulutettua aikaa ja se todellakin palkitsee monin tavoin.

7. Opettele uusi taito

Opettele ompelemaan, korjaamaan pyörää, neulomaan, aloita kielen opiskelu, tee puukko, tee origamirasioita, innostu hapattamisen ihmeellisestä maailmasta, ota haltuun kombutsan valmistus jne..Lisää verho-ompeluksia. WILMA-jättikassi kirjasta Lempivaatteita.

8. Lue ekokirjoja

 Ekologiseen elämään liittyviä elämäntapakirjoja, ekologisia klassikkoja ja uusia insproivia ekoteko-kirjoja. Tai lue mitä vain. Kunhan luet.


9.Muuta kivaa

Idätys ja versotus
Kuivata vaellusevääsi ja suunnittele retkiruokia kesää varten
Tee itsellesi ruokahävikkihaaste ja syö kaapit tyhjiksi
Väritä loppuun kesken jäänyt mindfulness-värityskirja, jonka joskus ostit tai sait lahjaksi
Tee jättipalapeli
Piirrä
Maalaa
Tee sarjakuva
Kirjoita kirje
Runohaaste: Kirjoita joka pävästäsi runo
Pelaa lautapeliä
Keksi perheellesi hassut olympialaiset
Opettele seisomaan päälläsi tai käsilläsi
Aloita aamujoogarutiini
Neulo villasukat


Koristetyyny tilkuista. Mielestäni sain aikaa japanilaishenkisen kirjonnan, jossa on kala ja vesikasveja. Mies näkikin apinan naaman, joka näyttää kieltä. Ja kun minäkin näin sen mokoman otuksen, en enää näe muuta. Nyyh.Lopuksi tärkein:
Pidä hyvää huolta itsestäsi 
Puhu itsellesi kauniisti
Olet ihana

-Heidi

Kommentit

 1. Kaikkea kivaa voisi tehdä kotosalla, jos olisi aikaa. Mä vähän ihmettelen sitä, miten usein ihmisillä on se ajatus, että "nyt on aikaa". No ei ole. Ehkä heillä on, joilla työt on totaalisesti loppu ja jotka asuvat yksin tms?

  Mä olen kotona muutenkin etänä opiskelemassa ja opiskeluissa alkoi juuri äskettäin kevään viimeinen moduuli. Että kyllä puuhaa riittää, työn alla on monta pari- tai tiimiprojektia (6 kpl) sekä vielä itse opiskeltavia aihealueita (4 kpl). Pää on näistä koronauutisista aivan sekaisin ja sen suhteen on stressiä ja pelkotiloja, ja sitten vielä pitäisi keskittyä tekemään noita lukuisia tehtäviä. Mulla on myös opiskelukavereita, joilla on näiden etäopintojen lisäksi siellä kotona oma päivätyö etänä SEKÄ alakouluikäisiä lapsia, joiden opiskeluja nyt pitää valvoa. Ei ole ajankäyttöongelmia, ei.

  Mun mies käy vielä töissä (vielä, niin kauan kuin töitä riittää) ja 18v opiskelija on palannut opiskelupaikkakunnalta kotiin etäopiskelemaan. Stressaan ja pelkään, tuleeko meillekin korona, kun miehen ja minun ajatukset ei ole ihan yhteneväiset näissä sosiaalisten kanssakäymisten rajoittamisissa jne. Mieluiten tuijottaisin vain erilaisia kodinraivaus-videoita youtubesta (ja tuijotankin, yötä myöten ja koitan niillä vähän päästä irti muusta stressistä) ja raivaisin omiakin kaappeja, jos niissä olisi jotain raivattavaa, mutta nämä koulutyöt takoo koko ajan takaraivossa, että pitäis, pitäis...

  Vaikeaa on näinä aikoina relata, minun ainakin. Valitettavasti, koska se stressi ei ole koskaan hyväksi, eikä varsinkaan nyt. Koitan siis edes vähän sisäistää ainakin noita postauksesi lopussa olevia juttuja. Ja käydä edes jonkinlaisella kävelyllä päivittäin.

  Voi hyvin, pysy terveenä! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin pitäisi, pitäisi -lauseiden pitää loppua, koska ne alkaa vaan ahdistamaan. Toisilla on tässä tilanteessa kädet täynnä hommia ja toisilla ei ja molemmat tilanteet alkaa varmasti ahdistaa nopeasti, erisyistä. Teet sen mitä ehdit ja et stressaa muusta. Ihanaa kun käyt kävelemässä, tsemppiä huoli-ajatusten kanssa ja pysy terveenä <3

   Poista
  2. Toi on totta noiden pitäisi-juttujen kanssa, mutta on todella vaikea relailla, kun tietää, että ihan oikeesti nyt pitäisi toimia niiden tehtävien kanssa.. Oon aika perfektionisti ja musta tuntuu, että suurin oppi opiskelujen suhteen on oltava nyt se, että "vähemmänkin riittää". On vaan niin vaikea päästää käsistään jotain, minkä olis voinut tehdä paremminkin...

   Ja varmasti myös se tekemättömyys ahdistaa. Monelle tämä on kauhea paikka, kun menee vaikka työpaikka ja kaikkea. Ja jos on vaikka yksinäinen. Silloin on hyvä keksiä kaikkea kivaa tekemistä kotona, kun siellä kotona nyt on vaan oltava. Mietin myös, miten kamalaa olisi näinä aikoina olla hoitaja!! Itsellä menisi varmaan mielenterveys siellä työssä, kun olisi ihan kauhea kiire ja paine ja vielä se tartuntapelkokin koko ajan läsnä. Joten olen ihan tyytyväisenä kotona vain vääntämässä opiskelujuttuja. (Juuri nytkin tässä kuuntelen luentoja... huokaus...)   Poista
 2. Kerrassaan ihana tuo punainen hame!!!! Ylimääräistä aikaa ei näy täälläkään, joten saattaa jäädä uudet taidot eläkeikää odottamaan. Paitsi kuuleman mukaan silloin vasta kiireitä onkin!! Mutta jos jostain yllättäen ilmaantuu sitä ylimääräistä aikaa, niin ompelu olisi kyllä kova juttu!!!! Saat olla todella ylpeä teoksistasi. Kateellisena katselen, sillä en ymmärrä ompelujargonista mitään!En ole koskaan tekstiilitöissä ollut ja peukalon lisäksi keskellä kämmentä ovat etusormi, keskisormi ja nimetönkin.... ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ilmeisesti ainoa, joka on täysin toimeton ja päivät pelkkää aikaa täynnä. Työt, harrustuskuskaukset jne..kaikki loppui ku seinään 😅 mun käsityönumero oli 6 peruskoulussa olin ihan surkea. Ja ennen kaikkea huolimaton. Mutta pikku hiljaa oon opetellut kaikenlaista. Jos sulla on aikaa joskus ni opettele ihmeessä. Se on ihana tunne, ku on koko ikänsä luullut olevansa huono jossain ja sitten saakin jotain tehtyä tai jopa onnistuu 🤩

   Poista
 3. Oon nyt kolme viikkoa ollut etätöissä enkä käsitä mihin aika katoaa vaikkei tarvi enää edes kulkea työmatkoja! Mulla meinaa olis mielessä niin paljon projekteja ja sormet syyhyää päästä niihin käsiksi (puutarhan kevätkunnostus, kämpän täydellinen karsinta ja siivous, maalaaminen, kuvaaminen, lukeminen, makramee, ompelu, nukkuminen, liikunta). Loppukuusta olisi tarkoitus viettää aikaistettua kesälomaa, odotan jo innolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun vanhemmat jäi eläkkeelle ja sanoivat, että heti alkoivat päivät juosta aina vain nopeammin. Mitään ei kuulema ehdi. Ja huomaan sen nyt itsekin. Kotona olo sekoittaa ajantajun kokonaan. Ihania sun lomapuuhat ja tulevat projektit 🤩

   Poista
 4. Nyt eletään sellaisia aikoja, että päivä kerrallaan ja kukin tavallaan, pois "pitäisi-ajattelu". Ulkoilu, edes pikkuisen, tekee hyvää ja estää seiniä kaatumasta päälle.

  Itse olen saanut korjattua ison kasan vaatteita, ja tuli hyvä mieli. En ole mikään
  käsityöihminen, niin tekeminen on vaatinut keskittymistä ja saanut ajatukset hetkeksi muualle. Ja kuinka palkitsevaa, kun näkee työnsä tuloksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon niin iloinen sun puolesta. Se on suuri saavutus, kun ei käsityö-ihminen ryhtyy käsitöihin, ei leipoja-tyyppi tekee kakun tai ei elektroniikka-tyyppi asentaa itse jotain. Hyvä sinä 💕

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit