Ruokaextra

Minun talouteeni tämä uusi tilanne iski aika yllättäen ja tehokkaasti. Ja koska tilanteen kestosta ja päättymisestä on vain arvailuja, on kukkaron nyörejä kiristettävä. Eikä tilannetta helpota se, että entisen yhden lämpimän ruoan lisäksi on keksittävä ruoka korvaamaan koululounasta. Olkoon koululaiset mitä mieltä tahansa oppilaitoksensa ruoasta, on se monipuolinen, ilmainen ja tuo vaihtuvuutta kotien usein aika suppeaankin ruokavalikoimaan. Pääkaupunkiseudulla yhden annoksen hinta on 0.8e-1,20e/ annos, johon kuuluu lämmin ateria, leipä, salaatti ja juoma (oma arvioni ruoan hinnasta, korjatkaa jos se on ihan tuulesta temmattu ja mielikuviteksellisin väite, jonka olette koskaan kuulleet).





Pizzakierre (ei vegaaninen) ja pasta-papusalaatti. Vieressä mun pizza oliiveilla ja oranssilla paprikalla.




Oma ruokabudjetointini alkaa aina pakkasen, jääkaapin ja kaappien vilkaisulla. Mitä siellä oikein on jo valmiina? Tällä viikolla koululounaat tulivatkin suoraan pakkasesta, jossa oli valmiina eväitäni annoksina, makaroonilaatikkoa ja hernekeittoa. Näin ollen tarvitsi vain tehdä arkipäiville yksi lämmin ruoka per päivä. Näistä ruoista pitää muistaa heti valmistuksen jälkeen napata talteen lounasannokset seuraavalle viikolle ja laittaa pakkaseen. Jääkaappi on suunnittelun selkeä pomo, sillä siellä majailevat ne elintarvikkeiden heikot lenkit, jotka pitää käyttää ensimmäisenä pois. Niistä sitten kehitellään koko viikon tai arkipäiviksi ruokalista, joka noudattaa helppoa kaavaa. Edellisen päivän kokkailuita jatketaan tai tuunataan mahdollisuuksien mukaan ainakin osittain seuraavana päivänä. Tämä ja seuraavan viikon lounasannoksien pakastaminen vähentävät keittiöorjuutta huomattavasti.


Tämän jälkeen kirjataan kaikki ruokiin tarvittavat aineosat, jonka jälkeen katsotaan mitkä ainekset löytyvät jo kotoa ja ne viivataan yli. Jäljelle jäävät tuodaan kaupasta. Tässä kauppalista. Siihen lisätään sitten hedelmiä, muroja, levitettä ym..aamu- ja iltapala tarvikeita. Minun suunnitelmassa oli sämpylöitä ja perunarieskoja, joita ajattelin kerralla leipoa pakastimeen koko viikoksi iltapalatarpeiksi.




Perunoita oli jääkaapissa kaksi kiloa ja ne oikein huusivat tarvetta tulla käyetyksi, siksi kaupastakaan ei tarvinnut ostaa kuin kilo perunaa, vaikka sitä syödään useana päivänä. On oikeasti aika ihmeellistä miten paljon kaappeihin ja pakastimeen kertyy ruokaa lyhyessäkin ajasssa ja sen syöminen sieltä pois vaatii oikein ryhtymistä.




Olen myös alkanut tehdä pitkästä aikaa itse soija-ja kauramaidot, sillä ne ovat oikeasti hyvin helppoja valmistaa eivätkä vie aikaan juuri ollenkaan. Suunnitelmallisuus tuo varsinkin taloudellista, mutta myös muuta strutuuria elämään. Työlään alkuvaikutelman sijaan se on erittäin aikaa vapauttavaa, kunhan alun opettelun jälkeen oppii rakentamaan itselleen ja omaan arkeen sopivat ruokasuunnitelmat. Suorastaan koukuttavaa puuhaa. Kun kerran viikossa istuu teekupin kanssa alas ja tekee suunnitelman, niin joka päivä ei tarvitse olla miettimässä samoja ongelmia. Mitä tänään syödään? Mitä pitää hakea kaupasta? Ja sekin unohtui? Entä huominen lounas? jne.. Hyvin suunniteltu asia on hyvin hanskassa koko viikon. 





Vasemmalla reunassa soijamaito, keskellä kauramaito,jonka tumma väri kertoo mieltymyksestäni makeaan kauramaitoon ja lisäsin siihen vähän ohjetta enemmän liotettuja taateleita antamaan makeutta. Reunimmaisena soijamaito-puolukka-smoothie välipalaksi. Soijamaidon valmistuksesta jääneen sakan käytän kasvispihveihin, sämpylöihin ja sosekeittoihin.





Ruokahävikin kannalta tämä järjestelmä on miltei pettämätön. Ainoastaan kuvion sekoittaa täysin epäonnisunut kokkaus, maustamisen ylilyönnit (chili on kompastuskiveni ja sitä on aina vahingossa liikaa) tai koko päivän suunntelmien muuttuminen. Ei se mitään, kokkauskatastrofit ovat osa keittiöelämää ja hyvä suunnitelma kertoo taas seuraavana päivänä, kun tuhotöiden jäljet on korjattu ja asia naurettu unholaan, että mihin sitä jäätiin ja mitä tänään syödään.

-Heidi



Cashew-kerma ja mämmiä. Ihan jees, muttei ihan niin hyvää kuin kauravanilijakastike tai soijakermavaahto. 



Kommentit

Suositut tekstit