Kohti kulutuksen vähentämistä

Minä tietenkin toivon, että mahdollisimman moni olisi ottanut tämän vuoden tavoitteeksi kuluttamisen ja ostamisen vähentämisen. Riippuen tietenkin siitä mikä oma lähtötilanne on, tavoite voi olla hyvin erilainen. Joku ei osta vaattteita, joku ei osta jotain tiettyä vaatetta, joka on itselle se ihanuus, jota kertyy  kaappeihin viikoittain, joku ottaa ostamattomuuden kokonaisuudessaan tavoitteeksi ja joku aikoo vain hieman kohtuullistaa omaa kuluttamistaan ilman sen suurempia rajoituksia tai päämääriä. Kaikki yhtä hyviä, sillä pääasiahan on että omaan kuluttamiseen ja sen mielettömyyteen on havahduttu ja siihen hulluuteen halutaan muutos.

Olen kerännyt muutamia vinkkejä miten aloittaa projekti ja siihen, kun ensimmäisen kerran ote alkaa lipsumaan ja tekee mieli... jotain.Kirjepaperia. Lämmin kiitos näistä <3 Kirjoitin heti kirjeen ystävälleni. Kaunolla ja käsialalla tulee kirjoitettua niin harvoin, että käteni väsyi, tein virheitä (joita ei voinut kumittaa tai pyyhkiä pois, kuten puhelimella kirjoittaessa) ja jouduin todellakin miettimään mitä haluan sanoa. Anteeksi rakas ystävä ja älä ole huolissasi kirjeen saatuasi, en ole seonnut :D

1. Kasaa hulluutesi eteesi. KonMarin tavoin kerää kaikki saman aiheen tavarat kasaan eteesi ja järkyty. Jos olet päättänyt olla ostamatta urheilutavaroita, niin kerää kaikki urheiluvaatteesi,-kenkäsi ja oheistuotteet eteesi ja ota kasasta kuva. Sellainen kuva, jossa tavaramäärä on hyvin esillä. Laske vaatteiden ja tavaroiden kappalemäärä ja lisää tieto kuvaan.

2. Valitse kasasta lempparisi. Ne vaatteet ja tavarat, joita aina käytät joka tapauksessa keräämästäsi jättivalikoimastasi huolimatta. Minulla on ainakin ehdottomat lempivaatteeni, joita pesen ja käytän koko ajan. Muut eivät ole nin mukavia, niin huomaamattomia ja niin tuttuja ja lenkkikin tuntuu paremmalta, kun on suosikit yllä. Laita lempparit takaisin kaappiin

3. Ihaile kuinka paljon tilaa kaapissa on. Kuinka ilmava se on ja kuinka helposti löytää tarvitsemansa. Ihaile vähän lisää.

4. Laita ylimääräiset talteen. KonMari sanoisi, että heitä menemään, mutta se ei ole ekoteko. Älä heitä roskiin. Jos haluat tämän järjestelyn aikana karsia tavaraa (mikä on oikein suositeltavaa), niin muista kierrättää tai lahjoittaa tavarasi ja vaatteesi. Ne kivat, jotka säästät, mutta eivät ole lemppareitasi, laita ne laatikkoon.

Ohuesta neulepuserosta, joka ei istunut päälleni sitten yhtään, tein pannan. Fiilis: Jee. Helppo kuin mikä
5. Ensimmäisen heikon hetken tullessa, kaiva kuva vaatekasastasi esille. Tee se kaupassa, alennusmyynneissä, nettikauppaa selaillessasi. Ihan koska vaan kun tuntuu, että haluat ostaa jotain. Yleensä ensimmäinen halu on juuri sen tavaran kohdalla, jota olemme tottuneet hamstraamaan eniten. Esimerkiksi ne urheiluvaatteet. Jos pelkkä kuva ei saa sinua järkiisi, laita siihen hinta-arvio siitä, paljonko kyseinen tavara- tai vaatekasa on suunnilleen maksanut. Sen luulisi hilitsevän voimakastakin shoppailuhimoa. Kuva kaikista urheilutavaroista ja tieto siitä, että omistaa 15 juoksutrikoot, 8 lenkkarit, urheilupaitoja 20, urheilutakkeja toiset parikymmentä ja muu sälä päälle. Ja kun siihen laittaa hinnan, niin täytyy olla todellinen himo, jos nämä faktat ei himoja viilennä.

6. Tarvitessasi jotain (jotain voi olla kaikkea vaihtelun halusta ihan konkreetiseen tavaraan), kaiva kaappiin tunkemasi laatikko esille ja etsi sieltä tarvitsemaasi. Tulet hämmästymään miten nopeasti unohdamme omistamamme tavaran. Avatessasi laatikon kuukauden päästä olet vain ilahtunut siitä, miten ihania juttuja sinulla on. Ne tuntuvat uusilta sinulle. 

7. Ota vain yksi vaate vaihtelun haluusi kerralla. Laita myös laatikkoon tilalle joku toinen vaate pois arkitohinoista pyörimästä. Sekin muuttuu sinulle löydöksi, kun se on hetken poissa silmistä.Näitä nahistuneita porkkanoita ei tee kenenkään mieli. Taipuivat onneksi vielä porkkanasämpylöiksi. Ruokahävikki, tänä vuonna aion päihittää sinut.

8. Etsi tietoa miten paljon yhden vaatteen valmistus kuluttaa luonnonvaroja. Mieti, mitä muita haittoja siinä on, esim. gore-tex pinnoite ja kirjaa ylös näitä faktoja. Näitäkin tietoja voit kaivaa esille, kun haluat jotain vain siksi, että sinulla on tylsää, kaipaat piristystä tai haluat vain ostaa ostamisen ilosta.

9. Jos olet kulutanut säännöllisesti, laita ylös kuinka paljon säästöä olet tehnyt. Jos olet ostanut joka viikko jotain uutta, laita arvioimasi summa säästötilille ja ilahdu suuresti.

10. Muista mielestäni paras mahdollinen ekologinen toimintaohje. Älä täytä toissijaisja tarpeitasi muiden eliöiden ja luonnon esisijaisten tarpeiden kustannuksella.Toisesta käytöstä poistuneesta neuleesta tein kissalle tyynyn skeittilaudasta tehdylle hyllylle. Tuli vähän pieni, koska en jaksanut mittailla tai suunnitella vaan annoin vaan mennä. Kissakin istuu pehmikkeen vieressä ja katsoo katseella: Really?!? tollainen pikkupehmuste. Aion istua mielenosoitukseksi tässä vieressä kovalla laudalla.


Onnea matkaan kaikki ekologisempaa, vähemmän kuluttavaa ja säästeliästä elämää tavoittelevat.
Te psytytte siihen kyllä.

-Heidi

Kommentit

 1. Mietin, mikä olisi mun kohdalla se juttu, jonka tulen ostaneeksi ja joka on turha... No, ainakin varmaan jotkut ruoka-aineet. En tiedä milloin ihan oikeasti oppisin, että en vain ole smoothie/proteiinijauhe/erikoislinssi/erikoiskasvis-ihminen. Mä aina ja aina uudelleen kuvittelen, että alan käyttää kaikkea terveellistä ja ihmeellistä, vaikka oikeasti kuitenkin vain syön leipää ja juon teetä. Olen kasvissyöjä, lähes vegaani, mutta en mitenkään tosi terveellisellä tavalla (oikeasti syön aika vähän kasviksia... pääosa ravinnostani todellakin on leipää). Olen tosi jumiutunut kasviksissakin vain porkkana, kurkku, paprika -linjalle. Joskus koitan hommata jotain kesäkurpitsaa ja sitten huomaan, että se on mädäntyneenä kaapissa. Tai koitan hommata jotain nokkosjauheita ("teen tästä ihan tosi tosi varmasti smoothieita!"), mutta... Eli tuollasten juttujen hankinta pitäisi nyt todella älytä lopettaa, koska niiden kanssa niin usein käy sitten sillä tavalla, että päiväys meni vuosi sitten jne. (Mulla on hyllyllä todella monta vuotta sitten ostettua belugalinssiä. Edelleenkään en ole keksinyt, mitä siitä tekisin. Kyllähän se säilyy, mutta ärsyttää mua, koska vaatisi toimenpiteitä. Olen maailman surkein kokki, enkä edes oikein tykkää mistään. Mausteista mulle riittää suola ja mustapippuri ja kaikki ohjeet on täynnä jotain kamaluuksia, kuten garam masala.) Inhoan ja harmittelen ruokahävikkiä ja silti ostokäyttäytymiseni sitä tuottaa. Siitä siis eroon tänä vuonna! (Vaatteet ei ole mun ongelma todellakaan. Olen niiden suhteen ennemminkin anti-ostaja.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on välillä ongelmana juuri ruokatuotteet. Spiruliina, erilaiset erikoisaineet ja tarjoukset, jotka ovat suurin löytö ikinä ja juuri se mitä tarvitsen, mutta jäävät käyttämättä. Niiden kimppuun pitäisi nyt rohkeasti hyökätä alkuvuoden innostusta hyväksi käyttäen. Minäkin olen surkea kokki ja kun lapset muuttavat kotoa, aion elää puurolla, karkilla ja smoothiella, enkä kokata enää koskaan :D

   Poista
 2. Eka virallinen viikko osaamattomuutta takana. 😊 Aloitin uudessa työssä ja sitä myötä palkka nousi jonkin verran. Nyt nekin palkankorotus rahat menevät lyhentymättömänä säästötilille plus ostamattomuudesta säästyvät rahat. Jos näillä saan menemään tämän vuoden, niin olen velaton joulukuussa. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava tavoite. Ja onnea ensimmäisestä viikosta 🤩 Minä olen parina ekana vuotena säästyneillä rahoilla keventynyt työviikkoa. Säästöjä ei sillä tavoin paljoa synny. Tälle vuodelle minäkin vihdoin tein säästösuunitelman.

   Poista
 3. Hyvä postaus! Allekirjoitain niin tuon kohdan kuusi käsityöharrastukseni suhteen, sillä olen ihan mahdoton kangashamsteri, mutta huomaan unohtaneeni useammat ostamani kangaspalat melko nopeasti. Siivotessa ompeluhuonetta teen sitten "uusia löytöjä". Siksi aion yrittää siivota kankaani parempaan järjestykseen, jotta ne on helpommin nähtävissä eikä poissa mielestä. Lisäsin myös blogiini ns. laskurit, jotta niin lankojen kuin kankaiden kulutus tulisi näkyvämäksi, konkretoisoituisi paremmin. Sillä niissä on oikeasti rahaakin melko paljon kiinni! En ole kyllä koskaan pitänyt kovin tarkkaa kirjanpitoa, kuinka paljon rahaa menee esim. kuukaudessa/vuodessa käsitöihin, mutta siitäkin huolimatta ajattelin laittaa joka kuukaisia jonkin verran säästöön. Tavoitteena olisi säästää uutta kameraa varten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno tavoite tuo kameraan säästäminen :) Ja parasta on, kun saa kaappeja tyhjäksi, sillä äkkiä intohimoisella harrastajalla on muutaman eliniän verran tavaraa kertynyt kaappeihin. Sitä kertyy melkein tyhjästä 😅

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit