Parasta kuluttamisen vähentämisessä

Olen paljon puhunut ihmisille valinnoistani elää kuluttamalla mahdollisimman vähän. Usein haluan kertoa hyvistä puolista ja siitä mitä saan lisää elämääni, kun luovun ostamisesta. Totta kai kaikesta löytyy huonoja puolia, mielitekoja syntyy tuon tuosta ja välillä mainoksien tekijät ovat onnistuneet kohdentamaan mainoksen juuri minuun. Oikein tunnen kuinka se iskee sisälläni olevaan tiedostamattomaan tai tiedostamaani heikkoon kohtaan ja sähköiskun lailla saa halun kasvamaan sisälläni. Minun on saatava juuri se tuote, jotta jokin asia elämässäni nousisi uusiin sfääreihin. Ihana Nuuksio on parhaimmillaan sateella. Silloin saamme kulkea rauhassa ja nauttia sumuisesta, hämärästä, kosteasta ja niin niin kauniista marraskuun metsästä.


Tässä kuitenkin minun top 5 -asiat, joita saan sillä, että yritän kuluttaa mahdollsimmana vähän.

1. Säästynyt raha. Se on pakko nostaa kaikkein korkeimmalle, sillä sen vaikutuksen huomaa nopeasti ja kulutusta vähentämällä voi nopeasti suunnata siitä säästyneet varat johonkin toiseen asiaan. Vot säästää kotia varten, säästää lomamatkaa varten, vähentää työntekoa ja keskittyä johonkin mistä on aina haaveillut tai voit ostaa juuri sen tuotteen mitä tarvitset, joka on ekologisin, eettisin ja paras juuri sinun tarpeeseesi, kun jätät ostamatta kaiken sen mitä et oikeasti tarvitse.  


2. Säästynyt aika. Uskokaa tai älkää, mutta turhan ostamiseen kuluu paljon aikaa. Kaikki se kauppakeskuksissa, kaupoissa ja ostoksilla kiertely, tiettyjen tuotteiden etsiminen ja sovittaminen vie paljon aikaa. 


Luontokeskus Haltiassa katsoimme esillä olevat näyttelyt. Yhdessä kohdassa oli tietoisku vedenkäytöstä. Keskiverto Suomalainen käyttää 150 litraa näkyvää vettä. Lisäksi käytämme piilovettä (vesi, jota käytetänä tuotteiden kasvattamiseen ja valmistamiseen) niin paljon, että keskimääräinen vedenkulutuksemme kasvaa 4000litraan päivässä. Yhden kahvikupin vesimäärä on 150litraa. Siis sama, jonka käytän keskivertohenkilönä päivässä. Päätin välittömästi vähentää kahvinjuontia.3. Tavara vähenee kodissasi. Kaikelle alkaa löytyä paikkansa, siivoamiseen kuluu aina vain vähemmän aikaa ja kodissasi on helpompi hengittää. Kuluttamista vähentämällä tavaramäärä kodissasi vähenee hyvn hitaasti, joten alat ilmeisesti jossain vaiheessa vauhdittamaan prosessia poistamalla asunnostasi ylimääräistä romua.

4. Suhteesi tavaraan muuttuu. Kun lopetat tavaran ostamisen ja haalimisen, huomaat miten vähän oikeasti tarvitset ja kulutat. Kun ostat kosteusvoidetta vain kun edellinen purkki on loppunut etkä aina kun näet tarjouksen, mainoksen tai koet mieliteon, huomaat miten vähän oikeasti kulutat. Tuntuu, ettet oikeasti tarvitse juuri mitään ja mitä vähemmän kulutat, sitä enemmän näet kodissasi olevissa tavaroissa turhakkeen. Näyttelyn jälkeen päätimme pysähtyä kahvilaan kahville. Vasta miehen sanoessa, että otahan kuva sinun kahvin vähentämisestä, huomasin asian. Tähän sellainen apinahymiö, joka peittää silmänsä tai headwall. Ensi viikolla koitan kuitenkin vähentää kahvnjuonnin kahteen kuppiin päivässä. Sekin nostaa kuluttamani veden määrää 300 litraa päivässä.


5. Vapaus. Tavara ei määritäkään minua. Persoonani ei olekaan ulkoinen habitukseni vaan minä itse. En tarvitse tavaraa, ostokokemusta tai omistussuhdetta asioihin kokeakseni oloni onnistuneeksi, menestyneeksi tai onnelliseksi. Olen muutakin kuin kuluttaja tässä yhteiskunnassa, eikä kukaan enää alenna minua sellaiseksi. Mainokset eivät määrittele mitä minun pitää haluta, millainen hyvä elämä on ja millainen minun ulkonäköni pitää olla.

Lisäksi on paljon muitakin hyviä puolia, kuten itsetuntemuksen kasvaminen, kun joudut miettimään mistä kumpuaa halusi saada turhaa tavaraa ympärillesi. Joudut ja saat keksiä uusia tapoja kuluttaa aikaasi, kun et kierrä kaupoissa. Pääset miettimään mitä ja mistä oikeasti pidät. 

Aika paljon kaikkea vain sillä, että lopettaa ylikuluttamisen.

-Heidi

PS. Ja vaikeuksiakin on ja seuraavalla kerralla voisinkin käydä niitä läpi.


Nyt valmistelemaan huomisaamun pyöräilyjä, eväitä ja sadevaatteita.


Kommentit

 1. Kaikki erinomaisia huomioita ja allekirjoitan ne kaikki. Kuten sanoit, paljon kaikkea muutakin on, mutta minä lisäisin vielä yhden olennaisen, kohdan 6, luovuus lisääntyy. Miten paikkaan nämä sukat, millä voisin korvata nepparit ompeluksista, mitä käyttää reseptissä olevan mausteen sijasta, miten kutoa jämälangoista kivan näköiset lapaset. Vaihtoehtoja ja ratkaisuja kyllä löytyy, mutta niitä pitää oppia luomaan.

  PS Tuo piiloveden määrä on järkyttävä. Siitä pitäisi puhua enemmän kuin näkyvän veden määrästä. Esimerkkisi kahvikupista oli hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on totta, että luovuus lisääntyy. Paljon. Tänään töihin juostessa mietin vielä muutakin tärkeää asiaa ostamattomuuteen liittyen, mutta sille kävi kuten kaikille tärkeille ajatuksille. Se oli vain käymässä enkä löydä sitä enää :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit