Vuosi 2: Syyskuu 29

Luen Jaron Lanierin kirjaa 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt. Itselläni somen käyttö on vähentynyt niin paljon, että en kanna huolta IG-tilistäni, jonka kerran kuukaudessa tapahtuva päivittäminen on pelkästään iloinen asia. Sen sijaan minua huolestuttaa se mainonta ja meistä ihmisistä kerätty data, jolla mainontaa kohdennetaan henkilökohtaisesti juuri sinulle.

Minkä videon katsot loppuun, minkä jätät kesken? Mikä saa sinut klikkaamaan jotain linkkiä? Mitä katsoit juuri ennen kuin teit ostopäätöksen? Jos juokset ja katsot tiettyjä aiheeseen liittyvä videoita, blogeja ja kanavia, niin todennäkösesti sinulle voidaan myydä seuraavaksi juoksuvyö, jokin tietty lenkkari ja tarjota sinulle astetta enemmän videoita, joita vievät sinua syvemmälle aiheeseen, jolloin tavaratarpeesi muuttuvat spesifimmiksi ja koet tarvitsevasi enemmän välineitä ja varusteita saavuttaaksesi jotain.Tämän kirjan isäni iski käteeni luettavaksi. Ehkä siksi kirjaluettelo ei päivity vuoteen. Mika Waltarin Mikael karvajalka.Kuinka voisimme taistella sellaista henkilökohtaista algoritmeillä laskettua jopa psykologista mainontaa, joka hellästi ja huomaamatta, mutta kuitenkin järeän päättäväisesti ohjaa meitä kohta kuluttamista. Mielitekoja herätellään joka suunnalta. Ja jokainen meistä tietää miten vaikeaa voimakasta mielitekoa on vastustaa vaikka tietää, ettei tarvitse.Minä aamulla valmistautumassa töihin lähtöön. Kun kotioven kynnyksen yli pääsee, niin työmatkat ovat yksi päivän lempiasioitani. Aika korkeallakin listassani.Olen kirjan alkusivuilla, joten en osaa sanoa onko kirja loppurysäys muutenkin niin vähäiseen somen käyttämiseen. Olen jo ennen kirjan lukemistakin ollut sitä mieltä, että somen vähentäminen on ollut yksi parhaita päätöksiäni. Tietenkin aluksi tuntui, että häviän olemassaolon kartalta. Olin tottunut kuluttamaan aikaani somevirrassa  useita tunteja päivässä, kassajonossa, miehen kanssa ravintolassa, kotona syödessä, vessassa, ennen nukkumaan menoa, ensimmäiseksi aamulla.
Uuden tavan oppiminen vie aikaa. Kuten sanoin, ostamattomuuden sisäistäminen vei vuoden ja seuraava vuosi velä tarvitiin, että se muuttui niin luonnolliseksi osaksi arkea, ettei siihen käytä juuri yhtään ajatusta.Kaikenlaista valmistelua. Eväät, pimeää varten varusteita ja vielä pitäsi laittaa työvaatteet kassiin. Työmatkaliikkuminen on ihan oikea harrastus, sillä se vaatii harrastajaltaan päivittäistä panostamista asiaan :D Somen lopettamnen on samankaltaista, joudut muuttamaan käyttäytymistäsi. Opettelemaan uutta, luopumaan helpoista ratkaisuista, kyseenalaistamaan aikaisempia uskomuksiasi.  Ostamattomuuden myötä elämäni ei juurikaan muuttunut, olen edelleen minä ja teen omia arkisia asioitani, näen läheisiä ja puuhastelen itseäni kiinnostavien asioiden parissa. Lopetettuani somen kävi samalla lailla, mutta muutos taisi kuitenkin olla suurempi, kuin ostamattomuudessa. Ei ole vertailukohtaa, päiväni eivät täyty itselle puolituttujen ihmisten elämän kulisseista, en ahdistu draamasta, joka ei edes kosketa elämääni, en näe negatiivisuutta ja minulla on enemmän aikaa. 
Takapihan laventelisato :D Pitää keksi tälle vähälle joku käyttö. Tuoksu on ihana.

En muista koska lopetin Facebookin, mutta sanon, että aikaa on verähtänyt noin vuosi. Ja en mieti Facebookia olenkaan. Ei tulisi mieleenkään palata. IG-tilin lopetin nelisen kuukautta sitten, päivitän blogini tiliä kerran kuukaudessa aivan kuin kertoakseni blogini olevan olemassa, vaikka olen miettinyt, että onhan se olemassa ilman somekanavia, aivan kuten minäkin. 
Viimeiden kahden kuukauden aikana olen lopettanut Iltalehden ja Iltasanomien lukemisen. Kuuntelen kerran viikossa koosteen viikon uutisista ja arvatkaa mitä, olen aivan kartalla siitä mikä maailman tilanne on. En vain enää täyty kaikesta turhasta uutisoinnista enkä siitä kommenttikenttien surullisen vihaisten ja ihmistä alentavien anonyymien ilkeilystä.Älä kuluta tavaraa. Kuluta taidetta. Vantaan Artsissa Laila Pullinen.

Miten sinä käytät nettiä ja somea? Vositko kokeilla olla ilman jotain? Vähentää? Ja katsoa mtä voisit saada tilalle?

-Heidi

ps. Neljä päivää ja tämä vuosi on taputeltu. Iik :D

Kun muu elämä soittaa.Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit