Vuosi 2: Kesäkuu 17

Olen käynyt ostoksilla. 
Kaksi vuotta sitten kesällä en ollut vielä aloittanut ostomattomuusprojektia ja järjestelin esikoiseni rippijuhlia. Alkumaljat tarjoiltiin kertakäyttölaseista. En halunnut kotiini ylimääräisiä astioita kaappeihin pyörimään ja halusin nopeasti siivottua juhlien jäljet. Ajatelkaapa asiaa. Ostin 20 kovahkoa muovista skumppalasia, joista juotiin alle desi juomaa ja jotka heitettiin sitten pois. Lasit olivat siis käytössä alle minuutista kahteen minuuttiin riippuen juojasta. Ihan käsittämätöntä.




Siinä he ovat. Ostokseni. Valikoima erilaisia laseja juhliin. 


Tänä vuonna meillä oli sitten uudet juhlat. Ja jälleen tarvitsimme alkujuomalle laseja. Olin tapani mukaan viime tipassa aloittanut järjestelyt ja siivouksen, joten lasit muistuivat mieleeni noin kaksi päivää ennen h-hetkeä. Kertakäyttöastiat olivat pois suljettu vaihtoehto. Ja siivoamisen, kokkaamisen ja muiden järjestelyjen takia aikaa lainaamiselle tai vuokraamisen suunnittelulle ei juurikaan ollut. Ikean tehotuotanto olisi ollut edullisiin, mutta olisin tukenut juuri sitä järjettömyytta, jota yritän välttää.



Pistokas seinällä. Kohdassa oli ruma ruuvireikä, joten piilotin sen työntämällä ruuvin tämän kaapeissa pyörineen pikkupurkin pitsin läpi ja ruuvaamalla sen koko hökotyksen seinään. Juoru viihtyy näköalapaikallaan.



Juhlapäivää edeltävänä päivänä ajoimme kierrätyskeskukseen ja päätimme ostaa lasit sieltä. Asiaan vaikutti myös se elämään kuuluva fakta, että juhlia on tulossa lähivuosina enemmänkin. On valmistujaisia, lakkiaisia, rippijuhlia jne.. Kierrätyskeskuksessa lasit maksoivat n.1,0-2,50e kpl, riippuen lasista. Siis paljon enemmän kuin Ikean halvimmat mahdolliset uutena. Uutena ostettuna olisi myös saanut sarjan samanlaisia laseja. Tässä onkin se kohta, jossa ihmisten ajattelussa pitäisikin tapahtua muutos. Moni ajattelee, että samalla rahalla on parempi ostaa uusi, jos käytetty maksaa vain vähän vähemmän tai jopa saman verran. Samaan tapaan kuin helposti ostaa mielummin uuden tuotteen, jos vanhan tuotteen varaosa tai korjaaminen edes kaukaisesti lähentelee uuden tuotteen hintaa. Kuinka siis motivoida itsensä "tyytymään" korjaamiseen, varaosiin ja käytettyyn?


Arvostamalla materiaaleja ja  energiaa. Uusi tuote on aina vaatinut raaka-aineen, valmistamisen, pakkaamisen, kuljettamisen, varastoinnin ja esille asettamisen kaikkine mainoksineen, hintalappuineen ja muine lavastuksineen. 
Ymmärtämällä, että uusi tavara kaikkine huokutuksineen on uusi vain sen hetken, kun se on kaupassa esillä ja paketissa. Kerran käytettyäsi sitä se on vain käytetty tuote. Samanlainen tuote, kuin jokainen kierrätyskeskuksen ja kirpputorin lasi, astia, vaate tai huonekalu. Älä anna esille asettelun ja paketin hämätä sinua.
Kiertotaloudessa tavaran pitkä elinikä ja raaka-aineiden kierrossa pysyminen ovat upeita asioita ja tavoiteltavia.



Ihaninta juhlissa ovat kukat, joita en koskaan osta, mutta jotka ovat vaan niin ihania. Poika ei juurikaan lahjakukistaan välitä, joten sain ne kaikki. Voisin hukkua tuohon ruusuun (kaikkiin kukkiin), syödä ne tai vaan hipelöidä sitä. Mutta pitää vain rauhallisesti katsella ja nauttia kauneudesta. Melkein tylsää :D


Kierrätyskeksuksen nurkassa oli poistopiste, jossa kaikki astiat olivat 50c kappale. Ja löysimme 16 kuohuviinilasia. Oikeastaan voisi sanoa, että jalallista kapeaa lasia, sillä mukana on varmasti muidenkin alkoholijuomien laseja. Oli pienempiä, koristeellisia, yhdessä luki juhlallisesti Sorbus ja yhdessä taas oli kullanvärisiä ruusuja. Mielestäni se oli mahtavaa. Jokainen voi tunnistaa lasinsa (ja käyttää sitä koko juhlan ajan halutessaan) ja esille asetettuna ne olivat tyylikkään persoonallisesti esillä. Oikeasti kukaan ei kiinnittänyt laseihin mitään huomiota. Nostimme maljan ihanalle nuorelle, kului puolesta minuutista minuuttiin ja lasit olivat tyhjät ja lasit olivat suorittaneet tehtävänsä. 

Tänään pesin lasit ja laitan ne odottamaan seuraavia juhlia. Jos sinulla on juhlat ja tarvitset sekalaisen valikoiman (15kpl, yhden hajotin aamulla :/) jalallisia kapeita laseja, niin minulta saa lainaksi. Laita vain sähköpostia aikalailla@gmail.com. Seuraavat juhlat ovat vasta kolmen vuoden kuluttua, joten ne ehtivät lainaksi vielä moniin juhliin.

-Heidi

PS Tänään piti tarkistaa, että kuinka kauan IG-tauko vielä oikein kestää. Teki mieli laittaa kuvia :D Tasan viikko vielä aikaa.

PSS Juhlien tarjoilu oli jälleen kokonaan vegaaninen. Ei mutinoita. Ehkä muutama syvä huokaisu kauramaidon kohdalla kahvin kanssa, mutta muuten kukaan ei tuntunut huomaavan asiaa.
Tarjoilu oli seuraava (jos on tulossa juhlia ja mietit vegaanista tarjoilua)
I
Perunasalaatti uusista perunoista
couscoussalaatti
pastasalaatti
tapenade
hummus
yrtti-tuorejuusto
patonki

II

Suklaamoussekakku (kinuskikissa-blogista)
Täytekakku
Ballerina-keksejä
Marianne-Dominot

III
lapsille lisäksi karkkia ja sipsiä



Kommentit

  1. Eikä oikeasti edes kannata verrata uuden Ikea-tuotteen hintaa kirppislöydön hintaan, koska kirppistavara voi olla paljon laadukkaampi kuin Ikeasta uutena ostettu juttu! Mieluummin ostan lapsille kirppikseltä paidan 3 eurolla, jos näen, että se on jo kestänyt ainakin yhden lapsen käytön. 3 eurolla saisi varmaan melkein jonkun halpisketjun paidan, mutta ne saattaa mennä jo eka pesussa ihan kamalan näköisiksi.
    T. Uusi vakilukijasi (pitkästä aikaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, ettei käytettyä ja uutta pidä verrata. Silti yleinen ajattelu on, että jos varaosa maksaa 40e ja kokoneen uusi laite/tavara 100e, niin kannattaa ostaa uusi. Vaikka pitäisi ajatella, että juuri vanhan esineen eliniän pidentäminen on itsestään arvokasta j, kannattavaa hyvä teko. Minäkin olen monesti ennen projektia ostanut käytettynä laadukasta samalla hinnalla kun halpis tuotannosta olisi uutena saanut jotain vastaavaa :) ja edelleen ovat käytössä

      Poista
  2. Samalla logiikalla päädyin hankkimaan omiin valmistujaisiini läjän eriparisia skumppalaseja käytettynä eri kirppareilta. Hintaa tuli tosiaan enemmän kuin mitä Ikea-reissu olisi kustantanut, ja aikaakin tuhraantui kiitettävästi. Mutta joskus periaate tulee ensin! :D Yhtenäisyyden illuusiota tuomaan sidoin jokaisen lasin jalkaan pienen suikaleen ylijäämätylliä. Koska seuraavia pirskeitä ei ollut luvassa vuosikausiin, lahjoitin lasit juhlien päätyttyä takaisin kiertoon. Jälkikäteen ajateltuna olisi varmaankin pitänyt vuokrata ne Martoilta tai vastaavalta järjestöltä. Toivoisin kyllä, että myös kirpputoreilla lasien hinnoittelupolitiikka tulisi hiukan kilpailukykyisemmäksi, mutta eipä voittomarginaalit nytkään suuria liene.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinnoittelusta olen samaa mieltä, että voisi olla halvempaa jolloin tavara kiertäisi enemmän. Jos se on lahjoitettua ja ylimääräistä tavaraa, niin miksi ihmeessä se ei voisi olla edullisempaa? Eikö tärkeintä olisi, että tavara löytäisi uuden kodin ja mahdollisimman nopeasti.

      Poista
  3. Ihan idea noi eripariset lasit! Mä ostin aikoinaan 10v sitten mun pinkit(ihanat!!) skumppalasit kirppikseltä, tosin nyt lahjoitin ne takaisin kiertoon (niitä oli vaan 6kpl, niin oli vähän hassu määrä ja vähällä käytöllä). Mä lainaan isomman juhla-astiaston (kahvikupit, lautaset, aterimet, viini/skumppalasit) ja jopa koristevalot ja leipomistarvikkeet aina mun vanhemmilta kun tulee isompia juhlia :D Samoin tekee mun sisko. Asutaan kahdestaan miehen kanssa niin ihanan kätevää kun meillä ei oikein ole tilaa säilytellä, eikä myöskään kehtaa aina ostaa uusia. Meillä on nyt itsellemme 2 skumppalasia, 4 viinilasia, 2 olutlasia ja 2 martinilasia :D Uskon, että tää määrä riittää meille hyvin. Mulla on aina ristiriitaa ton ajatuksen kanssa että uusi vai vanha, koska kaiken mitä ostan pitää olla JUST tietynlainen ja vision mukainen! En voi ostaa mitään "sinnepäin" vaan kierrän kaikki kaupat läpi etsien sitä oikeaa, jota rakastan :D Kirpulta herkemmin teen heräteostoksia, koska halpaa ja 2hand (ajatus että "olen ekologinen")... ja sitten olen myymässä /lahjoittamassa niitä pois kun löydän sen oikean rakkauden. Ja olen siis oikeasti superepäekologinen, koska olen ostanut saman asian periaatteessa 2 kertaa! Nyyh. En tiedä osasinko nyt selittää yhtään :D Päätin että mulla on nyt kirppiskielto kokonaan ja jos ostan jotain olen valmis maksamaan siitä kunnolla (ja rakastamaan sitä sen käyttöiän loppuun asti!) :D Olipa homma löytää sopiva saippuapumppu tai wcharja kun piti jokaista katsella "sillä silmällä" ;) :D Huh onneksi projekti ohi. Toisaalta olen taas sitä mieltä, että kirppikseltä voi löytää kaikkea mahdollista. Esim itse ostin Arabian Koko-astiaston keräilemällä kaikki osat kirppikseltä murto-osalla oikean hinnasta :) Eli itseni kohdalla voisi toimia sellainen malli, että "etsi kaupasta eka se mitä haluat ja katso sitten löytyykö se kirppikseltä". Esim. Viinilaseissa haluaisin viralliset Riedelin viinilasit ja voisin hyvin yrittää bongata käytettynä ne jostain! :) Kun on sellainen tietty visio myös kirppiksellä niin ei tee heräteostoksia sielläkään (en ymmärrä miksi mun aivot orientoituu kaupassa "etsi kohde"- toiminnolle kun taas kirppiksellä ne naksahtaa "tee löytöjä/aarteenetsintä"-moodille ja sitten löydän kaikkea mitä ei todellakaan pitänyt :D) Ja hinnoista tosiaan!! Näin opiskelijana kun se raha tulee vastaan niin Ikeasta on halvempaa ostaa astiasto kun kirpulta. Ei ole pelkästään myös esteettinen juttu että astiasto on samaa sarjaa vaan se helpottaa mm. tiskausta, yksiössä/solussa astioiden säilytystä jne. että astiat on ns. samaa matskua/kokoa. Ikean astiat lähtee esim aina puhtaaksi käsitiskissä (niissä on sellainen hyvä pinta). Eli me ainakin valkattii Ikea kirpun sijasta ihan käytännön ja hinnan takia kunnes oli enemmän varaa noihin parempiin Arabian astioihin :) Ikeat silti edelleen rinnalla käytössä koska ne on parhaat arkiastiat ikinä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit