Vuosi 2: Maaliskuu 10

Haimme ilmaiseksi annettavan männyn värisen pöydän. Matkalla kotia kohti mietimme sitä kuinka nopeasti tavaran arvo laskee. Huonekaluja on välillä todella vaikea saada pois omista nurkista. Muistan, kun muutin vuosia sitten ja ylimääräiset huonekalut lahjoitettiin kierrätyskeskukseen. Aika nihkeästi veivät kaikki. Mielellään olisivat ottaneet vain ne, jotka nopeasti löytävät uuden kodin. Ymmärrän sen hyvin. Eihän kierrätyskeskuksillakaan ole loputtamasti tilaa meidän ihmisten miljoonille lipastoille, sängynrungoille ja pikkupöydille. saati sitten huonekaluille, joita on ollut joskus kaikissa kodeissa, mutta joista aika ja teknologia on kulkenut ohitse. Tietokonepöydät, puhelinpöydät, cd-tornit jne. Ystäväni ovat puhuneet samasta ongelmasta. Kun oikeasti hyvä ja ehjä tavara ei vain kelpaa enää kenellekään.



Kokonaan puisen huonekalun paras ominaisuus on uudelleen käsiteltävyys. 


Kuinka monta Ikean huonekaluakin olen omistanut, joiden herkälle lastulevypinnalle on tullut elämän jälkiä. Siihen loppuu vaihtoehdot. On vain itse käytettävä huonekalu niin loppuun kuin mahdollista ja toimitettava se sitten Sorttiasemalle. Onneksi on nykyään paljon tuunaus- ja korjausideoita, joilla näille ei-niin-kestävillekin huonekaluille voi antaa lisää vuosia. Huonekalujen kierrättäminen ja uudelleen käyttö on vielä hankalaa, koska ne pitävät usein sisällään useita eri materiaaleja, joiden talteenotto ei vielä ole mahdollista tai hyvin vaativaa. Mutta eiköhän senkin aika ole pian käsillä, kun sängyn kankaat, täytteet, puu ja metalli irroitetaan ja käytetään uudelleen. Materiaalit pysyisivät kierrossa miltein ikuisesti.



Pöytä maalattuna. Kahdesta tuolista tuli myös keltaiset.  Sitten loppui maali ja lopuista tuoleista tulee sitten jonkun muun väriset. En tiedä minkä väriset. Väri selviää, kun jollain jää värikästä kalustemaalia yli oman tarpeen.


Sitä odotellessa pelastimme yhden pöydän tuoleineen. Oikeastaan aika hyvä diili. Joku sai ison ja tarpeetoman tavaran pois kotoaan ja me saimme uuden ruokapöydän. Tokihan pöytä oli vanhanaikainen ja sopimaton sellaisenaan, mutta pienellä hiomisella ja maalilla siitä tuli ihanan raikas. Maalin osti puolisoni, mutta en tiedä pitäisikö minun kuitenkin lisätä se ostoksiini? Sillä ilman ostettua maalia ei pöytä olisi tullut ikinä käyttöön.

Kun ei koko ajan hanki itselle uusia asioita, niin uusi tavara tai asia tuntuu jotenkin extra-ihanalta. Tuli siinä huonekaluja siirrellessä siivottua koko koti. Vaikka pöytä on ihana, niin kyllä kodin paras, ekologisin ja nopein piristys ja sisustusidea on suursiivous.

-Heidi

Farkun lahkeista pieni pussukka kuulokkeille ja johdoille, jotka yleensä roikkuva naulakkokoiran jaloissa. Kirjontaakin harjoittelin. Olen kuluttanut aikaani selaillen mitä ihanampia kirjonta- ja paikkaustöitä, mutta maltoin harjoittella pienesti, enkä aloittanut mitään suurtyötä. Hyvä minä.

Kommentit

  1. Ihanan pirteän värin valitsitte! Ja kiitos kun pidät tätä blogia :)
    Huonekaluista on omankin viime aikaisen kokemuksen mukaan vaikea päästä eroon.
    Piti laittaa makkarin teeveetaso ja vauvan hoitopöytä pois niin ei ne rahalla kumpikaan liikkuneet. Tai no toisesta sain lopulta reilun kympin. Myös kaksi nojatuolia odotti kuukausia hakijaa.
    Nyt on mööpelit pikkuhiljaa vaihtumassa puisiin täälläkin. Maalasin juuri puista laatikostoa ja ajattelin että noinkohan tämä kulkee mukana loppuelämän tai siirtyy jomman kumman lapsen mukana omaan kotiin kun muuttavat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä pientä kevään ja kesän kaipuuta havaittavissa :) mulla on sama ajatus tulevien huonekalujen suhteen: ei enää koskaan huonekalua, josta on vaikea päästä eroon tai jota ei voi helpohkosti uudistaa ja päivittää. Meillä olisi vielä ikuisuusprojekti edessä. Kierrätyskankaista sohvan verhoilu. Varma grande fiasko 😂

      Poista
    2. Hei sama projekti ollut mietinnässä täälläkin! Kun on hyvä runko, mutta nykyään jo haalistunut ja rikki oleva kangas niin mielellään päällystäisin. Ei tuota kukaan kuitenkaan halua, irtopäälliset tai peitot ei pysy paikallaan ja ammattilaisella verhoilu maksaa kankaineen liiiiikaa mun kukkarolle!

      Poista
    3. Ajattelin kankaan tehdä erilaisista paloista. Tilkkusohva tulossa. Yritän vain hetken haalia saman sävyisiä kangas paloja, ettei ihan silmiin satu valmis sohva :D

      Poista
  2. Tuosta tulee ihana ruokailuryhmä!

    Ennen Ikeaa ja vastaavia "pikamuoti" huonekalukauppoja ei ollut ongelmia huonekalujen kierrättämisen kanssa. Jokainen omaan kotiin muuttava haali sukulaisilta ja tutuilta vanhempia ja kulahtaneempia kalusteita. Niistä oltiin kiitollisia, niitä tuunattiin ja ne käytettiin loppuun (tai annettiin aikanaan eteenpäin). Nykyisin on "helpompaa" hakea halvalla lastulevykalusteita, saa heti valmista. Mukamas. Ja heti seuraavana sesonkina uudet.

    Millä kankaalla meinasit päällystää sohvan? Farkkua on ainakin hyvin saatavilla, lisäksi se on hyvin kestävää ja sävyerot eivät haittaa. Ihanaa, kun jaksat nähdä vaivaa sohvan(kin) pelastamiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sohvan päällystämisestä en yhtään vielä tiedä. Farkku on hyvä, mutta kokonaan farkuista sohvaa en kuitenkaan halua. Luulen, että taikuri on itsekin yllättynyt (ja koko perhe) lopputuloksesta 😂

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit