PÄIVÄ 365 (349)

Jos alkuperäinen päivien laskenta pitäisi paikkansa enkä olisi kiitänyt eteenpäin ja hyppinyt päivien yli, niin vuosi olisi jo täynnä. Mutta ei vaan ole, vielä on muutama viikko jäljellä. Mutta mitäpä yhdestä viikosta tai kuukaudesta, jos kuitekin projektista on tullut elämäntapa.

Habitare-messuilla ostohimo iski kuin puukko suoraan sydämeen. Kaikkea upeaa, värikästä, tyylikästä ja pelkistettyä saman katon alla. Ja niin paljon osaamista (ja tavaraa myynnissä) ja luovuutta. Kotiin tullessa oli pakko alkaa siirtelemään huonekaluja ja miettimään uusia ratkaisuja, sillä niin kovasti halusin uudistaa kotini ilmettä. Onneksi reipasotteinen siivous teki tehtävänsä. Hetken (sen sekunnin, kun tavarat ovat paikoillaan) oli taas uudistunut olo ja kotona helpompi hengittää. 



Värit ovat tulleet takaisin. Olo oli kuin aikamatkalla. Tokihan oli selkeää ja pelkistettyäkin tarjolla. Vähän villiä, mutta loistavaa väriterapiaa.


Kesän ahkeran tavaran vähentämisen jälkeen kotimme tavarat eivät ole vähentyneet. Päinvastoin. Olen saanut paljon kangasta ompeluhommiini ja vaihdoin lankaakin lisää. Ahdistaa tavarakasat ja tekemisen himo. Mihin ihmeeseen työnnän kaiken ompelemani ja neulomani? Kun haluan vain tehdä ja hyödyntää kaiken mahdollisen materiaalin. 



Nämä langat vaihtuivat Tupla-patukkaan. Kohta on kaapissa taas monet sukat ja lapaset odottamassa omistajaansa. Onneksi jouluna voin päästä osasta eroon. Rauhoittuisipa joskus hetkeksi tämä ideoiva pää ja nämä tekemistä janoavat sormet.


Silloin mieleeni välähti seuraavan kesän siivouspäivän tai kirpputoripäivän vaihtopöytä. Ompelen niin paljon kuin sielu ja materiaali kestää ja ensi kesällä vaihdan kestokassit, hedelmäpussit ja muut uuteen materiaaliin. En tiedä, miten asia tulee hoitumaan, mutta tällä ajatuksella annoin itselleni luvan jatkaa puuhastelua. Eihän minun ja suunnitelman välissä ole kuin ikuisuus, kaappien täyttö ihme tekeleilläni, tavaran säilömisen kestäminen ja siivousraivoissa suunnitelmassa pysyminen? Eli melkein onnistunut idea, eikö? :D

Eilen sisustussiivoillessani mietin samaa kysymystä kuin projektin alussakin.
Mistä tämä kaikki tavara on oikein tullut kotiini?



Kankaan paloista kassi. Ja näitähän syntyy nyt, kun materiaalia on. 


-Heidi


Kommentit

  1. Mukavat syksyiset värit! Tiesitkö, että Ehyt ry kerää asunnottomille lapasia 15.10. saakka? Minä huomasin ilmoituksen joku aika sitten ja yritän nyt tuhota jonkun kerän lankavarastostani sinne - hyvään tarpeeseen. Jos aikaa on, niin siinä yksi idea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea. kerrassaan hyvä tapa laittaa tekeleitä ja hyvää mieltä eteenpäin!

      Poista
  2. Ehdotan samaa kuin edellinen kommentoija, eli jos tuotoksia syntyy runsaasti niin lahjoita ne esim. Eri järjestöille, sairaaloille tai muille tahoille! Mm. Asunnottomille kerätään aina lapasia ja villasukkia, samoin sairaaloiden vauvoille myös hattuja kerätään vastasyntyneille) ja varmasti monet tahot ottavat mielellään vastaan! Voi myös valita etukäteen jonkun kohteen niin helpompi tehtailla tarvittavia käsitöitä :) itse olen niin onneton käsitöissä, että olen tehtaillut sit enemmän kortteja yms askartelujuttuja :D - Halina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin pitää asia mielessä, kun näytä keräyksiä on vähän väliä. Jos ei nyt ehdi, niin seuraavan kerran on jo jotain valmista :D

      Poista
  3. Ostolakkoani kestänyt vasta kuukauden, joten en voi puhua elämäntavasta. Tästä syystä jätin Habitaren tänä vuonna väliin, koska mieli on heikko ja halusin välttää turhia ärsykkeitä. Toisaalta jos Habitare olisi innoittanut tehosiivoukseen, niin olisihan sekin ollut jo jotain.
    Tekemisen himon ja materiaalivarastot tunnistan niin hyvin, toisaalta pohdin oikeutusta tehdä enää yhtään tuotetta tähän tavaraan hukkuvaan maailmaan. Hyväntekeväisyyteen menevät tuotteet ovat kyllä fiksu vaihtoehto.
    Vuotesi on melkein lopussa, hieno saavutus. Siitä inspiroituneena jatkan omia pyrkimyksiäni olla ostamatta mitään. -Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoja ovat sinunkin pyrkimykset. Itselle tosiaan messut antoivat siivousintoa ja tein kukallisen peitonkin. Onneksi ostolakkoni on läheisilläni tiedossa, joten en voi ostaa mitään heidän nähden. On hyvä ottaa mukaan "vahtikoiria" kun menee paikkaan, jossa on paljon houkutuksia :D

      Poista
  4. Tämä postaus vastasi ainakin osittain tähän kysymykseen, mutta kysytään nyt silti. Oletko huomannut ostamattomuuden vaikuttavan halukkuuteesi luopua teille ylimääräisistä tavaroista, kun ne periaatteessa voisivat mahdollistaa vaihtokauppoja tai toimia materiaalina diy-projekteissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alussa olikin tarkoitus, että ostamattomuusden myötä tavara kotoa vähenisi ja samalla yrittäisin elää jo olemassa olevalla tavaralla sitä juurikin tuunaten ja vaihtaen tarpeen mukaan. Mutta tavara ei vähene kuluttamalla (paitsi hyvin, hyvin hitaasti), joten on paljon jouduttu laittamaan tavaraa eteenpäin, jotta turha tavara kodista vähenisi. Ostamattomuus on vaikuttanut hyvin vähän siihen, että olisin halunnut tavarasta eroon tai säilöä sitä mahdollista tarvetta varren. Enemmän niihin asioihin vaikuttaa se millä tuulella minäkin aamuna herää (eli ahdistaako tavarat nurkissa vai tuottavatko ne iloa sinä kyseisenä aamuna). Tavaraa on paljon ja mahdollisia vaihtoja tai muita en juurikaan mieti vaan tilanteen mukaan. Tavoite on koti, jossa olisi vain tarpeellinen.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit