PÄIVÄ 347

Suunitelmallisuus. Tuo kirosana, joka kummittelee ekologisen elämäntavan joka nurkalla. Haluatko vähentää roskaa? Suunnittele kauppareissut, pussit ja omat purnukat. Haluatko vähentää ruokahävikkiä? Suunnittele ruokailusi, tee itse ja ennakoi. Haluatko vähentää auton käyttöä? Suunnittele työmatkat, treenimatkat ja kaikki liikkumisesi ja etsi sieltä mahdolliset kohdat, joissa voisit käyttää julkisia tai parasta kaikista, jalkojasi. Entä jos ei ole yhtään suunnitelmallinen ja kokee sen ahdistavana ja rajoittavana?



Aina on jotain, joka huutaa tulevansa käytetyksi. Inkivääri nahistui nahistumistaan, kunnes sen enempää ei voi nahistua. Oli pakko yrittää keksiä jotain. Keitin inkiväärit vedessä ja siivilöin kannuun. Jäähdytin, lisäsin sitruunaa ja laitoin jääkaappiin ruokajuomaksi. Kuka sen kitkerän myrkyn juo? Minä varmaan, kodin jätekaivo.



Minä olen aina ollut hetkessä eläjä, suurpiirteinen ja helposti innostuva hupsu, joka on nauttinut hetkestä ja tehnyt hedonistiseen tyyliinsä juuri ja vain sen mikä on sillä hetkellä ollut pakko tai tehnyt mieli. Jos joku olisi sanonut minulle, että jonain päivänä suunnittelen viikon ruokalistoja ja arvioin kauppareisuun tarvittavia pusseja, olisin nauranut sanonut,  että ikinä minusta ei tule mitään niin tylsää ja harmaata. Olisin varmasti sanonut, että mielummin kuolen (koska mikä onkaan mahtavampaa kuin turha dramaattisuus ja asian epämielyttävyyden järjetön korostaminen :D).


Ensiksi minut tietenkin muutti äitiys. Oli pakko alkaa suunnitelmallisemmaksi. Mutta vain sen verran kuin oli pakko. Vasta haluttuani elää ekologisemmin aloin ymmärtämään suunnitelmallisuuden tärkeyden. Suunnitelmallisuus helpottaa rahankäyttöä, ajankäyttöä ja ennen kaikkea se on helpoin keino tehdä arjesta ekologista. Jos olisin tähän päälle vielä järjestelmällinen, niin combo olisi täydellinen. Mutta ei voi kauhalla vaatia, kun on lusikalla annettu. Jollain tavalla olen alkanut näkemään ennen niin tylsän ja ahdistavan suunnitelmallisuuden luovana ja mielenkiintoisena asiana, jossa on tilaa jopa sisäiselle sekopäisyydelleni.



Siinä se nyt on tavoite tulevalle viikolla, jonka onnistumiseksi liotan herneet tänään ja teen pasteijat pakkaseen. Vähän ajattelin tehdä tuon vegaanisen majoneesinkin itse nyt, kun kukaan ei ole näkemässä. Se on niin helppo tehdä, mutta kun kaupan on kuulemma niin, niin miljona kertaa parempaa. 


Kerrallahan kaikki ei koskaan muutu. Vähitellen voi alkaa suunnittelemaan vaikka yhden asian, jossa haluaa muuttaa elämäänsä ekologisemmaksi ja vähentää hiilijalanjälkeä. Ehkä viikkoa tarkemmin suunnitellessa löytyykin rakonen, jolloin auton voisi jättää kotiin tai ehtisi kokata vähän nahistuneita vihanneksia ja päivämäärä-ruokia pois pilaantumasta.

Vaikka suunnitelmallisuudessa olenkin edennyt huimin harppauksin, niin toteutus jää usein arjen hampaisiin. Ja omalle luonteelle on vaikea laittaa vastaan. Hyvin suunniteltu ruokalista muuttuu sillä turmion hetkellä, kun päätänkin alkaa soveltaa tai en jaksakaan tehdä jotain. Jos tarkasta suunnitelmasta lähtee harhapoluille, on harhapoluilla koko viikon tai korjailee harharetkensä jälkiä. Mutta sehän on elämää ja aina tulee uusi sunnuntai, jolloin voi suunnitella seuraavan viikon täydellistä runkoa. Ja vähitellen huomaa, että asioista tulee rutiineja ja suunnitelmassa tuleekin pysyneeksi melkein täydellisesti.

-Heidi


Perheen ruokahävikin paras mahdollinen ruokahävikin pienentäjä on henkilö, joka suostuu biokaivon rooliin. Porkkaraasteen jämäsämpylöihin ja viimeiset viinilehtikääryleet täytteeksi. 


Kommentit

  1. Kirjoitus toimi hyvänä kannustimena, kiitos! Nyt on suunniteltu ma - ke ruoat, aloitan näin puolella viikolla ;)

    Lomalla ollessa kauppa oli kauempana ja oli pakko suunnitella ostokset tarkemmin. Hävikki pieneni ja euroja säästyi. Kun nyt saisi tämän siirrettyä arkeen ja kahdessa paikassa asumiseen.

    T. Kaima-Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Euroja tosiaan säästyy. Harmillista, että systeemi on herkkä kaikille muutosille ja erikoistilanteille, kuten kahdessa kodissa asumiselle. Onnistuu varmasti silloinkin, mutta vaatii vielä enemmän suunnittelua ja kameralla jääkaapin ja kuivakaappien sisältöjen kuvaamista, että muistaa mitä missäkin on :D

      Poista
    2. Piti palata kertomaan, että viikko meni hyvin! Kaupassa kävin vain neljänä päivänä, joista yksi kerta oli ihan vain nopea piipahdus hakemaan pari puuttuvaa juttua. Ja tämä siis todellakin edistystä, koska usein kaupassa tulee käytyä ihan joka päivä, ja ostettua mitä sattuu, kun ei ole lainkaan suunnitellut ostoksia.

      Nyt on myös mietitty tulevan viikon alun ruoat ja jopa aion olla niin edistyksellinen, että valmistelen huomista ruokaa (eli menen nostamaan perunoita maasta, putsaan ja keitän).

      (Kaima-) Heidi

      Poista
  2. Siis niin kyllä samaistun tähän kirjoitukseen! Hersyvä huumori ja naulankantaan osunut kirjoitus nosti hymyn huulille. Suurkiitokset :)

    Itse olen huomannut positiivisena asiana ruokalistoja suunnitellessa, ettei joka päivä tarvitsekaan laittaa suunniteltua ruokaa, vaan väliin mahtuu ns. jämä/hävikkipäiviä. Kaupassakäynnit ovat siten harventuneet ja suunnitellessa tulee paremmin käytettyä hiljalleen myös ne kaapin perälle jääneet ainekset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, aikaa säästyy, kun ei joka päivä ole tarveta ruoaostoksille. Ja jos jaksaisi yhtenä pävänä valmistaa pakkaseen useamman ruuan, niin jokapäiväisessä kokkaamisessakin pääsisi vähemmällä. Niin paljon hyviä puolia ja silti välillä motivaatio toteuttamiseen nolla :D

      Poista
  3. Samaistun! Itselläni tämä on tosi ristiriitaista, koska olen kaaosihminen, mutta toisaalta rutiinit, järjestelmällisyys ja aikataulut auttavat kovasti- jos vaan pysyn niissä :D olen se henkilö, joka pystyy syödä samaa ruokaa vaikka 2viikkoa jos olen pakastanut ja suunnitellut sen valmiiksi (heheh) ja joka hyötyy säännöllisistä lukujärjestyksistä/työvuoroista. Asunnon on pakko olla siisti tai ahdistun enkä löydä mitään (koska kaaos lietsoo ilmeisesti kaaosta). Ja jos rytmi sotkeutuu niin se sotkeutuu sitten pahasti ja on tosi vaikea "päästä ruotuun".. :D ugh! Koulun alku kesäloman jälkeen on mm. Tälläinen vaikea asia. Lisäksi poikaystäväni joutui muuttamaan työsuhde asuntoon toiselle paikkakunnalle ja jatkuva asunnon vaihtuminen/ramppaaminen sotkee kuvioni totaalisesti :D tulin siis pakopaikkaani vanhempieni ullakolle opiskelemaan pariksi viikoksi, että saan taas rytmistä kiinni (ja voin opiskella miettimättä arjenhallintaa kuten ruokakaupoissa juokemista ja siivousta). Ekologisuus vielä tuo oman lisänsä kuten yllä luettelitkin! Uskonkin, että monelle haaste on tämä arjen sujuvuus vs ekologisuus. Että miten järkätä oma arki sellaiseksi että se huomioi myös ympäristön! Ainakin omalle lähipiirille se on ongelma, esim pitkät välimatkat = pakko kulkea autolla. Ruokailu = pakko olla helppoa ja nopeaa, mirlellään pakattu siten ettei mene helposti pilalle. Ruokakauppa = pikku kylässä ei olla kuultu zero wastesta ja ainoa kauppa kmarketin valikoiman lisäksi on tokmanni (ja sieltä pakko ostaa koko kodin irtaimisto matoista pesuaineisiin ellei halua ajella monia kilometrejä tai selata verkkokauppoja - ekologisuus ja eettisyys eivät ehkä oikein toteudu vessa- tai tiskiharjaa ostaessa :D). Lisäksi poikaystäväni naureskelee hyväntahtoisesti "hömpötyksilleni" ekologisuuteen liittyen, mutta hah! nykyään hän kierrättää ja käyttää etikkaa pesuaineena (hömpötysten voitto!)
    Mutta täytyy vaan yrittää parhaansa tässä arjessa! :D Tsemit syksyn alkuun, eiköhän tää arki tästä taas lähde :D - Halina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäisin vielä arjen sujuvuus vs. ekologisuus listaasi kiireen. Kun on koko ajan kiire kaikkialle, niin ei paljoa ehdi leipomaan välipaloja ja valmistamaan ruokia pakkaseen, vaikka sen tehtyään juurikin vähentää arjen kiirettä. Tsemit sullekin syksyyn, kyllä tää taas tästä lähtee ja rutinoituu (vain mennäkseen sekaisin seuraavalla lomalla). Se, että yrittää riittää. Elämässä kun kukaan ei selviä täydellisillä papereilla :D

      Poista
  4. Hauska postaus! Minä laadin taas mielessäni pyörän myynti-ilmoitusta kun vinttasin viimeistä pitkää loivaa ylämäkeä vastatuuleen ja koti tuntui olevan saavuttamattomissa... ja nyt pakkaan täällä jo innokkaana reppua varhaista aamupyöräilyä varten. Tuntuuko tuo matka ikinä lyhyemmältä?! Noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeaa, että olet innostunut ja jatkat polkemista. Matka lyhenee kyllä, mutta vain hyvinä päivinä :D Väsyneenä se tuntuu ikuisuudelta, vaikka saman matkan olisi pyöräillyt miljoona kertaa. Mulla on tällä viikolla jalat tuntuneet väsyneiltä jo tiistaina (ja koti on tuntunut olevan kaukana). Mutta alkuviikosta ilmat olivat ihanat, täydelliset :D

      Poista
  5. Suunnitelmallisuus tarkoittaa tällä hetkellä elämässäni sitä, että muistan illalla kymmenen aikaan, ettei olekaan huomiseksi eväslounasta valmiina ja ryhdyn sitten rymyämään kuiva-ainekaappeja läpi ja keittelemään jotain tomaattista linssikastiketta (onneksi kasvimaalla on vielä perunaa ja porkkanaa, koska jääkaappi on aina tyhjä). Tämä suunnitelmallisempaa kuin se, että kävisin aamulla keittelemään linssikastiketta tai söisin eineksiä. Eli pitää vaan asettaa oma tavoitetaso sopivaksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samankaltaista suunnitelmallisuutta täälläkin. Usein nousen sängystä illalla, kun muista, ettei aamuksi ole itselleni aamupalajuomaa likoamassa jääkaapissa :D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit