PÄIVÄ 333

Tarvitsen opiskelua varten muutaman hankinnan. Koko viikonlopun mietin kuinka minun kannattaisi hommata kyseiset välineet. Niillä ei ole kiire, mutta mitä pikemmin sen parempi kuulemma, joten viikkokaupalla en voi asiaa vatvoa. Harmi, sillä jos oikein jaksaa vatvoa ja pohtia asioita, ne saattavat vanhentua ja päätöksiä ei tarvitsekaan tehdä. Tässä tapauksessa tuskin käy niin.




Lainasin siskolta kameran. Mielessäni kävelen kamera kaulalla ja nappaan sieltä täältä upean ja herättelevän kuvan. Blogikuvista tulee kuvitelmissani säkenöiviä. Hmm...muutama harjoituskuva palautti maan pinnalle. Tätäkin pitäisi harjoitella kärsivällisesti :/



Aluksi suunnittelin tekeväni vaihdoin netissä. Etsinkin retkeilytarvikkeistä itselle tarpettoman mukin, otin kaapista yhden muumimukin ja laatikosta muutaman lahjaksi saadun tuikkukipon ym.. Mutta sitten iski jokin ihmeellinen stoppi. Millä todennäköisyydellä löydän netistä ihmisen, joka asuu lähellä ja jolla on tarpetttomat ja hyväkuntoiset kangassakset? Eikä siinä kaikki. Tämän ihmisen pitäisi myös kuolakseen haluta muumimukia ja tuikkukippoja. Vaihto onnistuisi tietenkin pyörällä tai kävellen, ettei vaihdon ekologisuus kuluisi liikkumiseen. 

Olenkin paljon miettinyt millainen olisi täydellinen Facebook-ryhmä, sivusto tai app, jolla vaihtaminen onnistuisi yhtä tehokkaasti, kuin rahan vaihto. Suunnittelin mielessäni sivustoa, jossa itselle tarpeettomista tavaroista ladattaisiin kuvat ja tiedot. Sitten saisit Tinder- tai nettikauppa -tyylisesti selailla vaihdettavien tavaroiden kuvia ja valita sieltä tarvitsemasi. Tässäkin ongelmaksi tulisi tavaroiden vaihteleva kunto, arvo ja hajallaan oleva sijainti.



Kirjaston merkitys kasvaa koko proektin ajan. Aivan mahtavaa, että meillä on ilmainen paikka, jossa hoitaa vaihtaminen kirjojen, pelien ja musiikin osalta. Mitään ei tarvitse omistaa kokonaan. Ehkä tulevaisuuden vaihtopiste toimisi kuten kirjastot? Korttia heiluttamalla voisi hakea lainaan juhlapuvun, mehukeittimen tai painepesurin.



Valon pilkahduksena huomasin kuitenkin netissä, että vaihtopisteitä on suunnitteilla. Odotan mielenkiinnolla millainen niiden toiminta on ja miten ihmiset ottavat ne vastaan. Sillä tietynlaista ahneudesta luopumista tämän kaltainen toiminta vaatii myös. Otan ilmaisesta tavarasta vain tarvitsemani, tuon tilalle hyvää tavaraa ilman takeita siitä, että saan itse mitään tarvitsemaani tilalle ja iloitsen siitä, että itselle turha on jollekin toiselle käypä tavara ja yhä useampi pystyy elämään ostamatta uutta.

Ilmeisesti tavaranvaihtamisviikonloppuni sujui asiaa pohdiskellen ja odottelen kärsivällisesti, että joku innovatiivinen ja ahkera ihminen ratkaisee puolestani kaikki vaihtamiseen liittyvät ongelmat. 



-Heidi

Kaikki merkit viittaavat siihen, että minusta tulee isona crazy catwoman. 


Kommentit

  1. Pääkaupunkiseudulla saa kirjastosta lainaan vaikka ja mitä! Kirjastokorttia vilauttamalla pääsee muunmuassa ompelemaan, saumuroimaan ja 3D-tulostamaan. Kotiin voi lainata urheiluvälineitä, pihapelejä, nokkakärryjä, roskapihtejä, energiamittareita, porakoneita yms. Mahtava palvelu!
    http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Lainattavat_esineet

    VastaaPoista
  2. Kyllä! Mukava lukea tällaista pohdintaa, sillä olen itsekin lähiaikoina pyöritellyt samanlaista ideaa mielessäni. Meistä kaikilla lienee kaapeissamme yhtä ja toista käyttökelpoista tavaraa, jolle ei kuitenkaan juuri nyt löydy käyttöä. Poiskaan ei viitsi laittaa, ettei tuota turhaa roskaa ja kaikkia tuotteeseen käytettyjä luonnonvaroja ja energiaa tuhlata. Jos tavaran taas lahjoittaa kierrätystavaratalolle, mikä on todennäköisyys sille, että tavara oikeasti pääsee käyttöön, jos lahjoitan sen vaikkapa SPR:n Konttiin?

    Jos nämä voisi listata jonnekin -tai tarvitsija listaa tarpeensa- ja olisi joku järkevä systeemi siinä välissä, miten paljon luonnonvaroja voisimmekaan säästää. Mitkä olisivat vaikutukset yhteisöllisyydelle jos vastavuoroinen lainaaminen/lahjoittaminen yleistyisi muidenkin kuin perheenjäsenten ja ystävien kesken?

    Minäkin rakastan kirjastoa! Tykkään lukea ja luen paljon myös lapsille, mutta kirjojen omistaminen ei tuo minulle mitään lisäarvoa. Pikemminkin olen iloinen, että voin luettuani palautta kirjat kirjaston säilytettäväksi, eikä minun tarvitse huolehtia niistä. Voin myös vapaammin kokeilla erilaisia kirjoja, kuin jos ostaisin itselleni, sillä kirjastosta lainatessahan ei "menetä mitään", jos kirja sattuukin olemaan huti.

    -Maikki

    VastaaPoista
  3. Minäkin olin juuri tulossa mainostamaan Helsingin kirjaston mahtavaa lainausvalikoimaa, valitettavasti en ole itse helsinkiläinen, mutta opiskelijatyttäreni on tuolta lainannut mm. porakonetta.

    Ja katsopa myös kuinoma.fi, tähän en tosin itse ole perehtynyt, että mitä maksaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Täytyy käydä tutustumassa sivustoon.

      Poista
  4. Ihania kissoja olet kutonut! Ja hyvää pohdintaa vaihdoista. Onko mitään sivustoa tai fb ryhmää, mihin voisit ilmoittaa mitä sinä etsit ja kun sopiva tavara löytyy (oikea kunto ja sijainti), tavaran haltija voisi kertoa, mistä itse olisi kiinnostunut vaihdossa? Näin aika monta epävarmuustekijää jäisi välistä pois ja toteutumien olisi todennäköisempää.

    Minä sain kangassakset noin 10 vuotta sitten joululahjaksi (pukki oli kuunnellut toiveeni tarkasti) ja ne ovat olleet ahkerassa käytössä. Jos tiedät, että sinulle tulee saksille paljon käyttöä, voisin melkein uskaltaa suositella, että odotat vuoden umpeutumista ja oikeasti ostat sellaiset. Paitsi että jos jatkat heti perään toisen vuoden ostamatta mitään, odotus voi muodostua liian pitkäksi. Ei kauhean kannustavaa haastettasi ajatellen, tiedän ja pahoitteluni siitä, mutta hyvät työkalut ovat painonsa arvosta kultaa. Kyllä ne asiat ratkeavat, tavalla tai toisella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lähinnä etsinyt vaihtoa lähialueen Facebook-ryhmistä, että vaihtamisen matkoihin tarvitsisi käyttää autoa. Se on osoittautunut kaikkein toimivimmaksi.
      Olen itsekin ajatellut, että ostan sakset itselleni vuoden umpeutumisen kunniaksi lahjaksi. Ja vaikka olen ostamatta tavaroita, niin kyllä oikeaan tarpeeseen saa ja pitääkin ostaa. Tarkoitus ei ole kurjuuttaa elämää, vaan yrittää elää jo omistamillaan tavaroilla mahdollisimman pitkään :D Varsinkin jos tavara on sellainen, joka on tehty kestämään käyttöä vuosia.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit