PÄIVÄ 289

Mökkeilyn lomassa käymme aina lähikaupungeissa pyörähtämässä. Jokaisella on varmasti omat perinteet kesällä. Jossain syödään jäätelöt, jostain ostetaan marjat ja jossain käydään shoppailemassa. Varsinkin jos sataa, niin kesäloman viettopaikkojen läheiset ABC-asemat ja kauppakeskukset täyttyvät lomalaisista. Mekin tapojemme ohjastamina kiertelimme kirpputoreja ja ostoskeskuksia.

Kirpputoreilla viihdyn hyvin vain katsellen mitä ihmellisimpiä tavaroita. Yleensä lähtiessä päällimmäisenä on fiilis siitä, miten paljon maailmassa on kaikkea ja hämmennys siitä miten paljon on tavaraa, joka ei kelpaa kenellekkään. Sen sijaan kauppakeskuksista on tullut yhä vain mitään sanomattomampia ja nopeasti läpi käveltyjä. Siellä ei ole minulla enää mitään (paitsi ruokaa ja herkkuja :D)Sen verran tein uutta, että hain mökkikaupungin kirjastokortin. Ilokseni löysin Otso Sillanaukeen kirjan hyllystä (Helsigin Helmetissä olen varausnumero 275). On ihan sama menenkö kauppakeskukseen täällä kotonani, toisessa kaupungissa tai toisessa Euroopan maassa, niin siellä on aina samat liikkeet. Projektin alussa saatoin vielä kuolata jotain hupparia, mutta nyt näen kaupat jotenkin ympäristörikoksina. Ihan kauhea ajatus.Tunsin olevani yhteiskunnan ulkopuolinen, koska en halunnut olla viettämässä vapaa-aikaani tuhlaamalla rahaa ja ympäristöä. Lisäsi koin, että joudun tulevaisuudessa muokkaamaan kesärutiinejani uudestaan löytääkseni uuden tavan viettää aikaa kaupungeissa kaupoissa kiertelyn sijaan. Muki estämässä autosta poistumista ilman häntä. Siltikään en joka kerta muistanut ottaa omaa mukia mukaan. Ja torikahviloissa ei ole kuin pahvimukeja. Pitääköhän tuo liimata otsaan?


Mitä ne uudet tavat voisivat olla? Ainakin kaupunkien nettisivuilla on usein kerrottu alueen tapahtumat. Itse voisin osallistua puistojumppaan, jossain paikoissa oli juosten tehtyjä kaupunkikierroksia (sellainenkin olisi mukava),  kirjastot jne. Tokihan tällainen vaatii enemmän suunnittelua. Ja jos mökillä sataa kaatamalla, niin todennäköisesti läheissä kaupungissakin sataa. Se voi vähentää huomattavasti intoa pyöräillä kaupungilla tai osallistuja puistojumppaan. Miten ostaminen ja kuluttaminen ovatkin niin kiinteä osa lomanviettoa? Miksi tuntuu niin vaikelta keksiä korviketta kaupunkireissuilla? Ehkä sittenkin pitää harkita museokorttia, vaikka niissä niin hävyttömän vähän olenkin käynyt.Mökkitiskit kuivumassa. Mies pesee roskatkin mukaan kotiin lajiteltaviksi. Jotain jäi mieleeni lukemastani Zero Waste -kirjasta, kun roskien kuivumista katsellesani (kuulostaapa elämäni jännittävältä ja hohdokkaalta :D) tajusin, että pääsisihän sitä helpommalla kierrätyksen suhteen, jos roskia ei kantaisi alunperinkään kotiinsa. 


Jollain tapaa projekti on alkanut muokkaamaan vähän jokaista elämäni osa-aluetta. Jatkuvasti tulen huomanneeksi, että jokin asia ei enää anna minulle mitään tai jotain pitää tehdä toisin. Hieman lisätäkseni ulkopuolisuuden tunnetta kauppakeskuksessa päätin lopettaa S-korttini. Ehkä pystyn useammin valitsemaan jonkin persooonallisemman ja pienyrittäjiä tukevan vaihtoehdon ajaessani mökkimatkoja tai valitessani kahvilan, nyt kun en enää ole "omistaja". Ja ainakin lompakko on jälleen yhden kortin kevyempi.

Sellaisia matkailumietteitä, muuten niin ihanalla lomalla.

-Heidi

Jos sataa ja on tylsää, niin kannattaa katsoa yleltä Ulkolinja: Pysykää poissa turistit. Voi herneitä ja mansikoita syöden pohtia kenelle me kannamme rahamme lomaillessa kotimaassa ja ulkomailla. Millaista olisi, jos oman ikkunan alla kulkisi 2000-8000 ihmistä päivittäin ottaen valokuvia? Tai jos oma kotikaupunki muuttuisi suuryritsten hallinnoimaksi ja turistien kulisseiksi? 
Kommentit

 1. Hyviä huomioita ajatustapojen muuttumisesta :) Tuo Zero Waste -kirja on kyllä ihan mahtava ja täynnä hyviä vinkkejä. Itsekin sain sen kirjastosta pitkän jonon jälkeen, mutta kannatti ehdottomasti lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitää peruuttaa nyt oma varaus, että seuraava innokas saa mun paikan jonossa ja voi jo jouluna saada kirjan luettavaksi :D

   Poista
 2. Museokortti on kyllä ihan superhyvä keksintö! Oon tosin käyttänyt omaani viime aikoina ihan hävettävän vähän, kun iso osa museoista on sellaisia, ettei niissä kannata joka kuukausi käydä enkä ole nyt kerinnyt kotinurkiltakaan poistumaan kun oon aina töissä. Mulla muuten on helpointa ollut sekä kotona että mökillä se, ettei sitten vaan lähdetä sinne kaupungille, kun eipä siellä kuitenkaan mitään ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kyllä laittaa museokortti joululahjatoiveeksi tulevalla vuodelle. Mulla on toi sama, etten jaksaisi lähteä monesti jonnekin, koska ei siellä kuitenkaan mitään ole. En kyllä osaa sanoa mitä sen mitään pitäisi olla, että kiinnostaisi :D

   Poista
 3. Me ei olla oikeen koskaan välitetty poikaystävän kanssa shoppailusta, mutta rakastetaan roadtrippailla Suomessa autolla! Joka pikku kylästäkin yleensä löytyy:

  - ihana kahvila/leipomo
  - persoonallinen ravintola
  - paikka, josta saa hyvää viiniä
  - ihania kuvausspotteja (harrastan valokuvausta)
  - paikallisia herkkuja (kannattaa katsoa ruokakaupat/tehtaanmyymälät/mökkikylien myymälät)
  - joku talli tai kotieläinpiha tai vastaava (eläinhullu täällä moi)
  - historiallinen kohde
  - luola tms ulkopaikka, joka kannattaa tsekata vaikka sadekelilläkin (en nyt millään muista sivustoa, johon on merkattu tosi kätsysti kaikki "epätunnetummat" upeat kohteet).

  Isommista kaupungeista ei edes olla keritty katsoa näitä kaikkia:

  - museot
  -ravintolat/kahvilat/panimot/baarit/hotellit/bb-paikat
  - kesäteatterit
  - kulttuurielämykset/keikat
  - arkkitehtuurisesti kiinnostavat kohteet
  - paikalliset uimahallit/kylpylät (jos kylmä keli)
  - paikalliset pikkuputiikit.

  Nyt ei varmaan ees tuu mieleen kaikki ihanat jutut missä ollaan käyty! :)

  Abc ja kauppakeskukset skipataan yleensä kokonaan ja mitä pohjosemmaksi mennää ni loppuuhan ne abc:tki joskus :D Lapin reissulla pysähdyttiin vaan pikku huoltsikoille ja juteltiin paikallisten kanssa. Mua yritettiin saada jäämäänkin pohjoseen kun huoltsikan omistajan mielestä pohjosessa on liian vähän naisia (olin tällön sinkkuna reissussa) :DD

  Kannattaa kysellä parhaita menovinkkejä paikallisilta tai laittaa paikalliseen faceryhmään (tai vastaavaan) viestiä! Ite kun ei gooflennsyövereistä tahdo löytää niitä parhaita juttuja :D Seuraan kans facessa paikallisia yrittäjiä ympäri Suomea ja aina tykkään käydä niissä persoonallisissa putiikeissa (esim. Suklaapuodit oma heikkouteni <3 )

  Myös kauppakeskuksista löytyy välillä niitä pienempiä ja persoonallisempia liikkeitä (pari oon tyyliin löytäny Vantaan Jumbosta) tai vähintään jälleenmyyjiä persoonallisille ruokatuotteille!

  Anteeksi pitkä lista! :D - Halina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattava ja hyvä lista! Ehkä tosiaan pitäisi käyttää Facebookkia enemmän, kun etsii nähtävää ja koettavaa kotimaan matkailusta. Varjopuolena on liittyminen ja eroaminen eriryhmistä, kun haluamansa informaation on saanut. Aurinkoisella tai sateettomalla kelillä ei tekemisongelmaa onneksi ole juuri missään :D

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit