PÄIVÄ 241

Väitätkö, ettei sun kaupassa tee mieli ostaa kaikkea ihanaa? Edes joskus?

Näin kysyi minulta ihana ystäväni muutama päivä sitten. Ja en, en todellakaan väitä. Tietenkin mielitekoja on kaikilla. Minun heikkouteni ei ehkä kuitenkaan ole koskaan ollut tavara, siinä missä esimerkiksi suklaa ja kaikki mahdolliset herkut ovat. Mutta kyllähän mielitekoja on, kuten olen aikaisemminkin kertonut. Ne kaikki tavarathan huutavat ihmisiä tulemaan lähelle ja ostamaan. Ne on valmistettu, pakattu ja nostettu esille vain ostamista varten. Kukaan ei voi väittää, etteikö joku kosketa omistamisen haluamme ja laita järkeämme keksimään miljoonia syitä, joilla perustelemme tarpeemme kyseistä tavaraa kohtaan. Jokainen hamstraa jotain; Juoksulenkkareita, vieheitä, kokkausvälineitä, kynttilöitä, saippuoita, askartelutavaraa, kirjoja, vaatteita, kosmetiikkaa, auton varaosia jne... Ja jokaisen sisäistä hamsteria varten on olemassa miljoona syöttiä. Minä himoitsen lankaa. En tarvitse sitä, mutta niin kuin harakka kiiltävän perässä, silmäni sivelevät lankakeriä jokaisella kauppareissulla.


Ne näyttävät niin rumilta, mutta voih! Täydellinen sokeri, suklaa ja rasvapommi sairastuvan ankeuteen. Ja se höperö, joka vielä luulee, että vegaaniruokavalio on pelkkiä ituja, niin tässä todiste :D Tänään se oli ainakin suklaaöverit. (ja pliis, pliis, älä ole sitä enää huomenna).



Enkä ole missään nimessä sitä mieltä, että kaikesta pitää luopua, varsinkaan tarpeeseen ostamisesta. Mutta olen sitä mieltä, että ostamisen on oltava tietoista. Kuten minä olen tietoinen suklaamuffinin terveysvaikutuksista ja tulevasta kilometrimäärästä, niin ihmisten pitäisi olla tavaraan suhteen tietoisia. Mistä se on tehty, miten sen valmistaminen on vaikuttanut ympäristöön, mihin tavara pitää kierrättää ja mihin sen kotonani laitan? Kun on tietoinen kuluttamansa tavaran elinkaaresta on helpompi tehdä päätös ja kantaa vastuu päätöksestään.



Aamu alkoi vielä terveellisissä merkeissä. Yritän käyttää viime vuotisia nokkosia pois, että pääsen keräämään uusia. Seesaminsiemenmaitoa tein eilen illalla. Smoothieen lisäsin kuvassa olevien lisäksi mustikoita ja hirssi-tattari-tuorepuuroa. Oi miksi näin freessi startti muuttuikin päivän edetessä mässäilypidoiksi :D


Tästä palaammekin kysymykseen, joka postauksen alussa komeili. Oikeasti mielitekoja on todella harvoin sen jälkeen, kun on alkanut näkemään jokaisen tavaran takana sen ympäristövaikutukset. Tavaroiden pakkaukset näyttävät muoviroskalta ja moni tuote tuoksuu kemikaaleilta. Lisäksi tavaran vähentyessä kotoa, en missään nimessä halua kantaa sinne mitään uutta tavaraa poistuneiden tilalle. Kun jonkun asian näkee roskana (vaikkakin tulevaisuuden sellaisena), niin sellaista ei halua omistaa. Joten sisäistä kyltymätöntä lankahamsteria lukuunottamatta mielitekoja ei juuri ole.




Ruokakuvia. Koska minulla ei ole kuvia ostohimosta ja kuvaton teksti on raskasta lukea. Tattaria, paprika-tofu-paistosta ja porkkanaraastetta. Voisin syödä ikuisesti tällaisia mössöjä.

Siihen en osaa vastata miksi tietoisuus tavaroiden vaikutuksista, markkinoinnista ja kierrättämisen vaikeudesta toimivat ja tietoisuus muffinssien ahmisen terveysvaikutuksista ei toimi. Jääköön se elämän suureksi mysteeriksi.

-Heidi

Kommentit

  1. Voisitko pliis postittaa tänne noiden ihanien suklaakökkäreiden reseptin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohje on Pupu tytön herkkukirjasta. Kirjastosta varmasti löytyy kirja ja saat tämän ja kaikki muutkin reseptit :D Ja lihot kuten minä

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit