PÄIVÄ 170

Kevät tulee kohisten. Pojalla oli jalka kasvanut ja sovin hänen kanssaan summan, jolla piti löytää kengät.  Useamman kaupan jälkeen kengät löytyivät (minä kuljin siellä kuin turisti ihmetellen valikoiman ja tavaran määrää) ja minulle iski ensimmäisen kerran projektin aikana halua ostaa jotain. Jotain uutta, värikästä ja raikasta. Ja se on varma kevään merkki.




En ostanut itselleni mitään, mutta seuraavana päivänä ompelin itselleni paidan. Ei onnistunut. Mietin mikä ihme oikein mättää. Vertailin ompelutaitojani neulomiseen ja havahduin siihen, miten pitkän tien olen kulkenut neulomisen kanssa. 12 vuotta olen neulonut ja vasta nyt ajattelen osaavani neuloa ja jälki on miellyttävää. Päätin antaa itselleni aikaa (ja armoa) ja pidän kaikkia tekeleitä hyvänä harjoitteluna :D Onneksi materiaalit ovat ilmaisia ja sitä riittää. Kirjastosta lainasin vaatteiden ompeluohjeiden sijaan "ompele pientä ja helppoa"- ja "aloita nollasta" -kirjoja.





Tänään tein kuitenkin projektini toisen oston. Tosin tarkoituksena on vähentää ostamista ostamallani tuotteella. Ostin kuukupin. Nopeasti laskettuna kuukautiset kestävät noin viisi päivää neljän viikon välein. Yksien kuukautisten aikana käytetään toin 3-7 sidettä/tamponia/päivässä. Laskin, että sen jälkeen kuin 13-vuotiaana kuukautiseni alkoivat olen käyttänyt tuhansia ja tuhansia siteitä ja tamponeja :O Rahallisesti se on paljon ja roskana määränä järkyttävä vuori. Olen miettinyt asiaa pitkään, mutta tällaiset ovat pitkän ajatusprosessin takana ja vasta tämän projektin aikana uskalsin ostaa tuotteen. Ihmeellistä miten syvälle ovatkaan iskostuneet jotkut käytännöt ja ajatusmallit.


Näinkin arkipäiväinen asia tuntuu henkilökohtaiselta ja hyvin häveliäältä (ja sitä sen ei pitäisi olla). Miksei tämä tuote ollut koskaan äityispakkauksessa tai miksei näitä saa terveyskeskuksista tai muualta ilmaiseksi, kun siteet ja lasten vaipat ovat niin huomattava jätteen tuottaja?

Toivon usein, että olisin ennen tätä projektiani tilastoinut vuoden verran omia ostoksiani ja kulutusta. Olisi hieno lisämotivaattori tuoda esille se kuinka paljon rahaa ostamattomuudella säästää. Nyt minulla on tarjota vain mutu-tuntumaa ja karkeita arvioita. Ja se tuskin innostaa ihmisiä vähentämään kuluttamista. 

Puoliväli ja kevät on jo nurkan takana. Ihanaa vaihtaa kengät ja takit kaapissa odottaviin kevät- ja kesäversioihin. Se varmasti tuntuu melkein uudelta se :D

-Heidi

Kommentit

  1. Kuppi on parhaita keksintöjä maailmassa! Onnea opetteluun ja totutteluun (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulkitsen, että hetki menee tottuessa :D Kiva kuulla, että on toimiva keksintö.

      Poista
  2. Hienoa, että olet löytänyt kuukupin! Mulla meni opetteluun useammat menkat. Tosin olin n. 16 vuotias kuukupin ostettuani, silloin ei niin hyvin omaa alapää anatomiaa tuntenut. Mutta harjoittelulla kyllä oppi kuukuppia käyttämään. Mutta päivääkään en ole katunut kuukupin ostoa. se tekee kuukautisista niin paljon mukavammat :)! Luneten sivuilla on hyvin vinkkejä ja tietoa kuukupin käytöstä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan siinä pieni opettelu, mutta aika helppoa se kuitenkin oli. Ja mikä tuote. Melkein voi unohtaa menkat, tulee hyvä mieli, ettei roskaa ja se on niin helppo, kun oppii käytön. Harmittaa, etten ole ostanut aikaisemmin. Ihan paras ostos :D

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit