PÄIVÄ 89

Tänään tuntui, että tavaravirtaa on mahdoton pysäyttää. Ihan oikeasti yksi ihminen ei vaan pysty vähentämään kotinsa tavaramäärää. Tietenkin voi, jos sulloo kaiken muovipussiin ja raivosiivouspuuskassa työntää kaiken sekajätteeseen. Mutta se on väärin. Jos vähänkin haluaa hävittää omistamaansa oikein ja ekologisesti, niin se todellakin vaatii aikaa, tahtoa ja viitseliäisyyttä. Joskus ne kaikki ovat hävinneet yhdessä jonnekin hevonkuuseen ja jäljellä on vain laiskuus ja epätoivo :D Vähän draamaa tähän blogiin.

 Varsinaisen elintarvike- ja pakkausjätteen kierrättäminen on jo sinällään iso projekti. Minun viiden hengen talous kissoineen tuottaa kuukaudessa valtavan jätesäkillisen muovijätettä ja yhden paperikassillisen metallia ja lasia, viikossa 1-2 pussia sekajätettä ja kahdet paperikasilliset kartonkia ja pahvia  ja päivittäin 1-2 biojätepussia, Tämä siis vain elintarvikejätettä, jonka kierrättäminen sujuu jo rutiinilla, mutta vaatii sekin alussa tahtoa ja viitseliäisyyttä.Siinä se on, hieman rikkinäinen lätkäkassi, kierrättämisen vaikeuden huipentuma. Oikeastaan yksi niistä tuhansista kotimme tavaroista, joille pitäisi löytää mahdollisimman ekologinen loppusijoituskohde.


Projektin saaavuttaessa ensimmäistä neljännettä olen huomannut ajattelussani tapahtuneen muutoksen. Olen alkanut näkemään jokaisen tavaran ja asian tulevaisuuden roskana. En vain enää halua niitä itselleni vaivoiksi :D Varsinkin tänään tunne on hyvin voimakas, kun kotonamme on "pieni" kaaos. Tavaran määrä ei vähene, vaikka en ole kolmeen kuukauteen ostanut yhtään mitään. Lisäksi olen tajunnut millainen työ on yrittää itse uusiokäyttää kaikki mahdollinen. Mutta totta se vaan on, jokainen omistamme ja ostamme tavara on tulevaisuuden roska ja se pitää laittaa johonkin tai säilöä kotonaan ikuisesti. Aika järkyttävä ajatus, eikö?
Vanha lätkäkassi muuntui kassiksi ulkoluistimille. Hyvin mahtuu hanskat, kiekot ja luistimet. Jäi siitä kassista tästä tuunauksesta huolimatta valtavasti jätettä. Poika sai pukilta uuden kassin, joka odottaa lähitulevaisuudessa omaa vuoroaan.


Nyt potkikaa joku tämä nainen ylös sohvalta, ulos lenkille ja kieltäkää häntä syömästä enempää herkkuja. Siivotkoon mokoma hieman ja sulkekoon silmänsä lopuilta sotkuilta. Eiköhän se ahdistus jää siitä tämän vanhan vuoden puolelle :D Näiden roska-ajatusten siivittämänä haluan toivottaa kaikille onnellista uutta vuotta.

-Heidi

PS Jos mietityttää miten kierrättää ja minne jokin tavara pitää viedä, niin netistä löytyy apua. Lajitteluapuri tai tämä HSY.n sivu ovat näppäriä neuvomaan.

Kommentit

 1. Tässä luen blogiasi alusta asti, mahtava blogi. Ja ei muka ompelutaitoja ja näin hieno kassi !! Vau ! Itse otin tavoitteeksi vuosi ostamatta vaatteita :) aloitetaan sillä. Toki samalla vähentää kosmetiikka tuotteita ja etsiä niille paremmat vaihtoehdot. Mutta miten sitä kosmetiikkaa on kertynyt niin paljon ihan huomaamattakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno tavoite sinulla :) Meikkejä tosiaan kertyy paljon ja aika usein omistaa paljon tuotteita, joita ei oikeasti käytä. Kiva kuulla joskus miten vuotesi ostamatta vaatteita etenee.

   Poista
  2. Minullakin on pyrkimys olla ostamatta mitään vaatetta vuoteen.. tosin se rikkoutui jo kun "piti" saada treenishortsit... sitten meillä on työpaikalla pippalot ja teemana on 20- luku sekä kieltolaki. Juhlat on vasta elokuun lopulla ja mä jo panikoin ja tilasin yhden mekon.. Mekon voin kyllä palauttaa... harmittaa koko tilaus varsinkin kun löysin kaapistani yhden mekon jota voin käyttää noissa kemuissa. Olin vaan unohtanut omistavani sellaisen. Eikö se, että unohtaa mitä omistaa jo kerro sen, että kaikkea on liikaa?

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit