Vaatteen salaperäinen kiertokulku

Useammassa dokumentissa (esimerkiksi The True Cost ja Stacey Dooley: totuus halpamuodista (katseluaika on päättynyt, mutta toivokaa uusintaa, jos ette ole nähneet)),  on käsitelty sitä miten salaperäinen ja tarkoin vartioitu salaisuus on vaatteen alkuperä. Kuinka tehtaille ei saa mennä kuvaamaan, tietoja ei löydy ja kuinka vartioituja ovat tehtaiden ympäristöt. Kukaan ei vastaa alueiden saastumisesta ja työoloista. Jos ei ole mitään salattavaa, niin luulisi yritysten enemmän kuin mielellään kertovan valmistusprosessista. Ja kyse on vain kankaasta, josta on tehty ompelemalla tuote, jonka voimme pukea päälle. Pelkkä vaate. Mutta jos se on vain vaate, niin miksi sen alkuperää, työoloja ja ympäristövaikutuksia ei saa tietoon edes toimittajat, saati kuluttaja. 






Itse ajattelen, että on vain ihmeellinen sattuma, että me lapsieni kanssa olemme valmistusketjun tässä päässä. Kuluttajia, joille näytillä on vain valmiit tuotteet, joista voimme valita mieluisimman. Kaikki on kauniisti esillä. Tilanne voisi olla myös päinvastainen ja me olisimme perheeni kanssa tuottajamaan kansalaisia, jotka tekisimme 10h työpäiviä nälkäpalkalla ilman työehtosopimuksia. Meidän lähiömme takapihalla olisi lukuisia tehtaita, jotka laskisivat jätteensä pohjavesiin ja joiden tuotto valuisi monikansallisille yrityksille. Jos joku puhuisi puolestamme, niin ostajamaiden kuluttajat vain kohauttaisivat olkiaan ja sanoisivat, että nyt teillä on ainakin työtä. Vaikka kukaan ei tiedä mitä ja millainen kulttuurimme ja struktuuri maassamme olisi ilman monikansallisia yrityksiä. 


Ylellä oleva dokumentti (MOT: Käytetyn vaatteen jäljillä) kertoo lisää ihmeellisyyksiä vaatteiden tarkoin varjellusta kiertokulusta. Edes kierrätykseen kulkeutuvien vaatteiden kohtalosta ei heru tietoa toimittajille tai kuluttajille. Se tavara, jonka valmistaminen saastutti toisen maan luontoa ja asukkaita, kulkeutuu toisen köyhän maan ongelmaksi. Ajattelen taas asiaa nurinpäin. Entä jos minun arkeani olisi kahlata vaatteissa, jotka eivät kelpaa kuluttajamaan asukkaille edes kirppuroreille. 




Tämä kuivunut autiomaa, ei ole puuvillan kasvattamisen kuivattama järvi, vaan minun taidonnäytteeni auringonkukan versojen kasvattamisesta. Minulla oli lainattuna opaskirja ja kaikkea. Blaah!



Olen enemmän kuin helpottunut, etten enää itse ole osa tuota vääristynyttä kuluttamista. Jos ostan tuotteen harvoin, voin ainakin osaltani tehdä parhaani löytääkseni tarvitsemani käytettynä tai ostaa vain tuotteen, jonka valmistus on läpinäkyvää. Mikään tavara kaupassa ei ole vain tavara, vaan se on tuote, jonka materiaalit täytyy kasvattaa tai valmistaa ensin, joka pitää valmistaa ja joka tuottaa valmistamisvaiheessa päästöjä ja hiilijalanjälkeä, jopa saasteita. Se on tuote, jonka valmistamiseen tarvitaan ihmisiä, joiden työolot, palkkaus ja eettinen kohtelu voivat olla mitä tahansa, hyvää tai huonoa tai kaikkea siltä väliltä. Se on tuote, joka on kuljetettu minua kuluttajaa varten minun lähelle ja joka minun ostopäätöksen ja käytön jälkeen siirtyy minun vastuulleni. Se on myös tuote, joka pitää kierrättää ja josta pitäisi saada materiaalit pysymään kierrossa mahdollisimman pitkään. Se ei saisi riistää muita ihmisiä, saastuttaa luontoa eikä joutua jätteeksi muiden kotipihoille. 




Viikon eväskokkailut meneillään. Kukkakaali kantoineen ja lehtineen uppoaa linssipataan. Töissä puhuimme ruokahävikistä ja joku kertoi tehneensä perunan kuorista sipsejä. Olivat epäonnistuneet. Onkohan joku kokeillut? Ehkä yllätän lapseni viikonlopun herkkupäivänä perunankuorisipseillä ja saan ikuiset vihat ylleni kuin kaatosateen. Taitaa olla liian kallis hinta sillä vitsillä :)


On helpompaa olla ostamatta, kuin miettiä kaikki noita kuluttamiseen liittyviä ongelmia. Tämä saarna on hyvä laittaa korvan taakse sitä hetkeä varten kuin jokin mainos kuiskii korvaani houkutuksia. 


-Heidi


Kommentit

  1. Siis niin masentavia juttuja noi vaatedokkarit. :( Aika ajoin tuntuu, että teki niin tai näin, aina joku kärsii. Miten osaisi valita sellaisia juttuja, ettei kukaan/mikään kärsi (ihmiset, eläimet, maaperä, vesistö...) ja toisaalta sitten on myöskin se pointti, ettei omasta elämästä tulisi ihan silkkaa kieltäytymystä ja ahdistusta noiden asioiden tiimoilta?

    Minä pyrin välttämään kaiken turhan ostelua, mutta silti; kuinka moni "ei-turha" asia on ihan oikeasti turha, jos oikein alkaa saivartelemaan ja miettimään? Onko se, että olen lihonut ja koen henkistä ahdistusta liian pienistä vaatteista tarpeeksi iso syy hankkia uusia vaatteita, jos vaatteet kuitenkin joustaa ja mahtuu, vaikka näyttääkin makkarankuorilta ja niissä on paha mieli olla? Onko jokainen reikä korjattava sen sijaan, että ostaisi kuitenkin uuden ehjän - etenkin, jos ei osaa korjata tai ei ole siihen edes tarvittavia välineitä? Onko nuo edellämainitut tarpeeksi riittäviä syitä olla korjaamatta kuitenkin; pitäisikö opetella ja hankkia neula ja lankaa sitä varten? Jne jne jne.

    Koko tämä maailma SUCKS, kun alkaa oikein miettimään. Ei toivoa paremmasta jne.

    Itselläni on paljon tosi kulahtaneita vaatteita, mutta sinänsä en tarvii sen kummempia, ainakaan just tällä hetkellä, kun himmailen lähinnä kotona. Olen korjauttanut jo vähän kulahtaneiden takkien vetskareita, koska vaikkapa takin malli kuitenkin on just hyvä. Toisaalta vihaan mennä esim juhliin (tai yleensäkin ihmisten ilmoille) ja vihaan niitä siis vain ja ainoastaan siksi, koska mulla ei ole koskaan hyvä olla vaatteissani; ne on epäsopivia jne. Toivoisin omistavani YHDEN joka paikkaan, joka juhlaan passelin vaatteen, joka olisi mulle oikeasti sopiva ja pukeva. Voisin aivan loistavasti käydä ihan kaikki pippalot samassa vaatteessa, en piittaa siitä, että olen käyttänyt samaa ennenkin. Nyt mietin niiden "kaapissa kutistuneiden" vaatteitteni kanssa, että mitä teen. Laitanko kiertoon, vai koitanko laihduttaa niihin takaisin.

    Tämä vaatepuljailu syö mun itsetuntoa niin paljon; just eilen olin yksillä synttäreillä, laitoin päälleni yhden tosi kauniin kuosisen paidan. Sitten satuin näkemään itseni peilistä siellä juhlissa. Mun tuli niin paha mieli. Näytin rumalta, paita oli aivan kauhean näköinen mun päällä. Kun tulin kotiin, se paita lensi... tuohon pöydälle. Koska juurikin mietin tätä kierrätysasiaa taas. Oikein kaunis paita. Ties mitä tekokuitua (itse asiassa 100% viskoosia, tarkistin). Minne laitan? Vai säästänkö ja pidän jonkun toisen paidan alla? En usko, että enää koskaan voin sitä pitää sellaisenaan kuitenkaan. Pitäisikö siitä askarrella-paskarrella jotain, kun kuosi on kuitenkin niin kaunis?? Entä jos laitan keräykseen - mihin se joutuu??

    Voi elämä ja epätoivo.

    Sitten nämä jutut vielä, että puuvilla vie kauheasti vettä... eli se luonnonmateriaalikin on periaatteessa paha juttu. Mitä tässä oikein pitäisi tehdä?

    PS. Olen ehkä ennenkin tätä pyydellyt, mutta voisiko tässä blogissa olla joku toiminto, millä löytäisi vanhat tekstit? En ole edelleenkään keksinyt, miten pääsisin vaikkapa edelliseen postaukseen. Enkä ole löytänyt kohtaa, jolla saisi muutenkaan selattua juttujasi. Näen vain sen uusimman postauksen ja jos joskus haluaisi palata johonkin vanhaan juttuun, se on aivan mission impossible, mikä on tosi harmi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna se kaunis paita jollekin, jos se ei sopinut sulle. Kavereille tai johonkin lähialueen tarvitsevalle. Tai tee jotain ihanaa. Mäkin oon kerran lähtenyt jonnekin vaatteissa, joissa en viihtynyt yhtään. Mulla on muuten yksi musta mekko, jota käytän kaikissa juhlissa. Lisään vaan asusteita ym. sen mukaan, että onko ilon vain surun juhla. Kun se vaate joskus hajoaa, niin rakennan varmaan sille muistoalttarin keskellä kotia 😅 Ei tuskilla liikoja, vaan tehdään parhaamme. Ja aina ei edes ole kaikille hyvää ja parasta ratkaisua vaan on vain melkein hyviä ja se saa kelvata.

      Poista
  2. Piip, peruutan edellisen PS-tekstin! Nyt löysinkin reitin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että löysit, sillä tähän blogipohjaan on mahdotonta saada jokin järkevä systeemi. Tai sitten mun taidot ei riitä 😅

      Poista
  3. Olen muutaman kerran tehnyt perunankuorisipsejä ja ainakin meillä myös lapset pitivät niistä. Toki markkinoin ne maalaissipseinä, en todellakaan perunankuorisipsejä. Vahva suositus!

    Olen tuon MOT in ohjelman jälkeen tuskaillut tuota vaateasiaa, todella tuskaillut. Vaikka meillä ei kukaan osta paljoa vaatteita ja kaikki mahdollinen korjataan ja tuunataan ja käytetään loppuun asti vaikka sitten koiran leluna, silti nuo luvut, määrät ja epämääräinen salailu tuntuvat enemmän kuin pahoilta. Tein pari vuotta sitten jämälangoista lapaset itselleni. Ajatuksissani heitin ne pesukoneeseen. Osa langoista olikin huopuvia joten nyt minulla on käyttökelvottomat lapaset. Leikkasin kämmenosan irti, en tiedä mitä sille teen, mutta resorit ovat edelleen hyvät, niihin kudon uudet lapaset, koska säästö se on pienikin säästö, myös ja nimenomaan tekstiilijätteestä puhuttaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilen siis kuorisipsejä joku päivä sun puheista rohkaistuneena. Ja ei tuskailla liikoja vaateasiaa. Riittää, että tekee parhaansa sen hetkisen tietämyksen mukaan. Ja joskus on pakko ostaa jotain, joten se ei siitä muutu vaikka ruoditaan itseämme mielessä. Mun motto on, että teen parhaani ja se riittäköön. Ps sä oot mun paikkaus- ja tuunausidoli.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit