Ajatuksia paikkaustehtaalta

Silloin, kun kaappini pursusivat tavaraa ja vaatteita ja silloin, kun ajatusmaailmani oli toisenlainen, irronnut nappi tai pieni reikä vaatteessa tarkoittivat pois heittämistä. Joskus saattoi alitajunnan varjoisan lammen rannalla hiipiä ajatus, joka kuiski korjaamisen mahdollisuudesta, mutta se hukkui nopeasti lammen soisille vesille tai katosi metsän siimekseen. En osannut korjata, siihen ei ollut aikaa eikä siihen ollut tarvetta, sillä kaapissa ja kaupoissa oli tilalle halvalla ja nopeasti uutta.




Napit on irroitettu vanhasta takista ja lähtevät tänään neuletakin uudeksi nappiriviksi. 




Aikaa ei ollut, koska paljon tavaran omistaminen on aikaa vievää puuhaa. Vasta kun tavara vähenee, ymmärtää miten paljon aikaa se vie. Vaatekaappi, jossa tulvii kaupassa kerran niin houkuttelevina seireeneinä sinulle huudelleet vaatteet ryppyisinä mytyssä, pinottuna useaan kerrokseen ja piilosta leikkimässä. Missä onkaan se ihana neule, jota en ole nähnyt viikkoon, mutta jonka tiedän olevan kaapissa? Ei kun pyykissä? Vai oliko se eteisen kasassa? Paljon vaatteen ja tavaran omistajan arki on järjestelemistä, siivoamista, etsimistä, lajittelua ja uusien säilytysratkaisujen miettimistä. Se on taas uudelleen järjestelemistä, kadonneita ja unohtuneita lempitavaroita ja piiloistaan pois pyrkiviä vaatelaineita, jotka haluavat vallata kaikki tasot.



Joskus paikkaushommisa kehkeytyy vuori, jolle kiipeäminen tuntuu mahdottomalta. Sitten vihdoin saa potkittua itsensä liikkeelle ja huomaakin, että vuorelle vie aika nopea polku ja matka on mukava ja jopa nautinnollinen.



Siinä ei halua alkaa paikkaamaan sellaisen vaatteet pientä reikää, josta ei edes tiedä miksi se on ostettu tai että pitääkö koko vaatteesta. Ja työmatkalla voi kuitenkin ostaa nopeasti uuden. Ajatusmalli muuttuu, kun tavara vähenee. Omistamalla vain tarvitsemansa tai vain hieman extraa siihen päälle, niin jokainen vaate on käytössä ja sinällään arvokas. Neuletakki, josta puuttuu nappi, on korjattava, sillä neuletakille ei ole vaihtoehtoja. Kun sitten tarttuu neulaan ja lankaa, huomaakin, ettei napin korjaaminen olekaan suuri työ, kuten on kaikkina vuosina itselleen  uskotellut. Se on nopea, selkeä ja kaikkien opittavissa oleva taito. Se on myös nopeampaa kuin uuden ostaminen, kaapien jatkuva järjesteleminen ja uusien säilytysratkaisujen keksiminen. sitä ei vain huomannut, koska oli niin kiinni tavarassa ja sen tuomassa puuhastelussa.



Ja  farkut korjattuna.


Päivänä, jolloin halpaketjut pitävät huolen, että vaatteet ovat halvempia kuin ruoka, niin paikkaamisen viesti on muuttunut. Se ei ole merkki vähäisistä varoista vaan arvostuksesta. Minä arvostan tätä vaatetta ja haluan antaa sille lisää aikaa. Minä arvostan tätä planeettaa ja haluan antaa sille omalla toiminnallani mahdollisuuden elpyä. Minä arvostan tekemiäni tuotteita tai valitsemiani asioita ja haluan pitää niistä huolta. Minun tavaroillani on tarina. Voin kertoa, kuinka käyttämäni takki oli ystäväni äidin nuoruuden lempitakki tai katsoa villatakin nappiriviä ja miettiä kuinka monesta vaatteesta ne on pelastettu ja muistella kuinka harjoittelin paikkamaan hihaan ilmestynyttä kulumaa.



Miten kestävästi ommeltu ja miten hyvä kangasta. Tämä vanha takki tulee arkilaukuksi ja napit neuletakkiin.



On paljon ajatusmallista kiinni millaisia asioita se ruokkii ja millaisia se kaihtaa. Se varjoissa hiipivä kuiske lammen rannalla ei kadonnutkaan, vaan se kasvoi, vahvistui ja syrjäytti kulututtaja kuninkaan. Nyt vanha kuningas hiipii samaisen lammen soisilla rannoilla ja välillä se houkuttelee minua mukaansa kuiskimalla kaikesta ihanasta, joita kaupat on pullollaan. Se osaa houkutella ja kuvailee tuotteita kauniilla sanoilla. Kun kysyn siltä, että mihin me ne laitetaan, se vastaa että kaappiin, koriin, hyllyyn ja silloin tiedän, että ei, vanha kuningas on harhainen, enkä kuuntele sen houreita enempää.

-Heidi



Kalsaritkin pääsivät paikkauslistalle. Tuntuu mukavalle, että kaikki perheessä kysyvät aina ensin, että voiko jonkun asian paikata ja vasta sitten alkavat miettimään korvaavan tuotteen hankkimista. Harmi, että mustaa on niin vaikea kuvata kännykän kameralla, sillä paikkauksesta tuli hieno.







Kommentit

  1. Mun pitäisi kyllä opetella tuota korjaamista, tosin en tiedä, onko nämä nytkin päällä olevat haaroista aivan ratkenneet leggarit enää edes korjattavissa... Kovin olen myös harmissani, kun lempparivillapaidan kainaloon on ilmestynyt reikä, enkä tiedä, miten sen korjaisin. (Se on sellasta ihan ohutta pienisilmäistä neulosta.) Edellinen lempparini sai kasvatella reiät nyrkin mentäviksi, ennen kuin hylkäsin sen... enkä siitä ihan lopullisesti luopunut silloinkaan, vaan se siirtyi "voisko tälle/tästä tehdä vielä jotain"-kasaan (ollen tosin ainoa yksilö kyseisessä "kasassa"). Villasukkiakin alkaa olla niin kauheassa kunnossa, että ne nyt ainakin pitäisi opetella parsimaan. Ongelmana on mm. se, että olen lahjoittanut kaikki talouden villalangat pois...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakaan, et ota stressiä asiasta, vaan paikkaat sen mikä tuntuu helpoimmalta ja johon voisi löytyä tarvikkeet. Tsemppiä opetteluun 🙂

      Poista
  2. Minä korjaan vaatteita myös, olen korjannut jo vuosia. Mutta se, minkä olen itse huomannut, on se että esim. noiden kuvan farkkujen tavalla hajonneet farkut saa korjaamalla lisäaikaa ehkä muutaman kuukauden. Kangas on sen verran ohentunut tuollaisen rikkimenneen kohdan vierestä, että vaikka paikkaa sopivan tukikankaan kanssa reilulta alueelta, housut repeää paikkauksen vierestä suht nopeaan. Ainakin naisten tyköistuvimmissa farkuissa.
    Tuollaiset kalsarit taas repeävät paikkauksen jälkeen paikkauksen vierestä. Mä siis silti korjaan, useita kertoja samaa vaatetta, mutta ikävä kyllä paikkaus ei anna vaatteelle pitkää elämää vaan vähän lisää aikaa. Eikö sulla ole tällaista ongelmaa?
    Ainoa, missä korjaus toimii yllättävän pitkään on trikoosukat, jos ne rikkoutuvat muualta kuin pohjasta, niitä on tullutkin paikattua hurjan paljon.
    Mitä uudempi vaate, sitä vähemmän korjaus auttaa, kun materiaalit nykyään aivan surkeita, aikanaan esim. farkkujen paikkaus kesti pidempään, kun kangas oli laadukkaampaa.
    Ja siksi aina välillä mietin, miten paljon kannattaa laittaa aikaa ja vaivaa korjaamiseen, kun hyöty on niin lyhyt. Itse inhoan vaatteiden ostoa ja siksi paikkaan, mutta hyöty on kyllä eniten se, että saan vältettyä ostoksille menemistä jonkun hetken pidempään, ei se että vaate oikeasti kestäisi pitkään korjauksen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on totta, et varsinkin naisten stretch-farkut ei paikkausta kestä. Miesten farkut ei niin paljoa jousta ja ovat jotenkin parempaa kangasta. Ovat saaneet paljonkin lisää elinaikaa, jopa vuosia.

      Poista
  3. Miten korjasit farkut? Ilmeisesti sauman kummallekin puolelle sisäpuolelle ompelit yhden yhtenäisen paikan? Mitä kangasta? Olis sama edessä, mutten keksinyt miten saisi parhaiten/kätevimmin tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin etsin palan farkkua. Tässä paikkauksessa käytettiin käytöstä poistuneen housun lahjetta. Jos kangas hyvin haperoa, käytän tukena vielä tukikangasta. Yleensä vain laitan paikkakankaan housun sisäpuolelle reiän kohdalle ja ompelen päältä edestakaisin ompelukoneella kunnes näyttää ja tuntuu kestävältä.

      Poista
  4. Minusta jos vaate (tai asuste tai tavara tai mikä ikinä) on korjattavissa, se tulee korjata. Ei pitäisi miettiä, kannattaako se, ei pitäisi arvuutella mitä siitä on maksanut ja millä hinnalla saisi uuden eikä yrittää laskea, kuinka kauan se on minulla jo ollut. Minusta ei pitäisi edes ajatella, kauanko korjaus tulee kestämään koska se joka tapauksessa antaa lisäaikaa. Eihän uudestakaan asiasta tiedä kauanko se kestää, miksi sitten paikkauksesta pitäisi tietää.

    Korjaamiseen on yllättävän vaikeaa ryhtyä, mutta se on niin palkitsevaa kun sen saa tehtyä, että se on kaiken vaivan arvoista (ja yleensä aina vie lopulta vähemmän aikaa kuin mitä oli ajatellut). On jotenkin koukuttavaa keksiä, miten vaikka farkut saa paikattua, millä kikkavitosella saa repun fixattua, millä konstilla parsii lapsen puhki kuluneen peukalon. Ei haittaa, jos jälki ei ole täydellistä, ainakin instassa #visiblemending halutaan korostaa vaatteen korjauksia ja tuoda esille niiden tarinaa, jota korjauksetkin kertovat. Luonto ja oma kukkaro kiittävät jokaisesta korjauksesta, ne kiittävät tuplasti edellisen paikan viereen tehdystä uudesta paikasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit