Joulun ruokahävikki

Tänään heräsimme hotellista ja nautimme ihanan aamupalan. Vegaaninen tarjonta oli oikein mainio. Mutta mikä ihme siinä on, että aina pitää mättää ja ahtaa itseensä enemmän kuin tarpeeksi? Olisin halunnut tankata marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä loputtomasti. Olen aloittanut herkkulakon, joten ei haitannut, ettei vegaanista jälkiruokaa juuri löytynyt, vaikka joskus olenkin harmitellut jonkin pienen makean puuttumista ja haaveillut salaa kokonaisesta jälkiruokapöydästä. Vegaaninen jälkiruokapöytä, lurps! Pahoittelen perhe, sillä aion käyttää siihen yhden kolmesta toiveesta, jos perheemme kohtaa lampunhengen tai hyvän haltiattaren. Mahtavia ajatuksia näin herkkulakon alkumetreillä. Ei lupaa kovin pitkäikäistä lakkoa.



Ihanin hetki on istua pöydässä nälkäisenä ja odottaa kohta saapuvaa ruokaa. Joulunakin parasta on itse odotus. 



Jouluinen tunnelma on vielä kaukana. Kipuilen viimeisistä työviikoista, puolikuntoisuudesta ja piiskaavasta sateesta mustassa maisemassa. Oikeastaan kaikki joulua varten on valmiina, vain tunnelma pitäisi kaivaa syvältä alitajunnan pimeimmästä kaapista.  Koska toivon, että mahdollisimman moni ostaa mahdollisimman vähän, niin keskitymme jouluruokaan ja erityisesti hävikkiin. Eli vinkkejä jouluruokahävikin pienentämiseen:



Vegaaninen annos Porin PikkuX:ssä. Toivejoulupöytä voisi näyttää myös tältä.



1. Jätä buffet-tyyppinen jouluruoka väliin ja teen juhlava menu, jossa jokaiselle jaetaan annos herkkuruokaa alkupaloineen ja jälkiruokineen. 
Alkupaloina: Pienet porkkala-tuorejuusto -leivät, sienitäytteiset palat jne.
Lämminruoka: Seitankinkkua, jotain ihania perunoita, rosollia ja täydellinen kastike
Jälkiruokana: suklaamousse jouluisella twistillä
Kuinka helppoa onkaan laskea valmiiksi suunnitellun annoksen menekki ja tuollainen ruokamäärä kyllä riittää. Tavoitteena ei ole ähky vaan hyvä ruoka ja yhdessä olo.

2. Jos noutopöytä on se  juttu, niin tehkää pöydästä vain kaikkein parhaat maut sisältävä pöytä. Jokainen saa toivoa muutaman suosikin. Jouluruoka on hyvää monelle noin yhden pävän ja sekin hyvin pieneltä osin, joten tarvitaanko kaikkea vain esillä olemista ja roskiinheittämistä varten? Jos joku haluaa jouluna pizzaa niin olkaa hyvä vain. Herkkupöytä on pöytä, josta löytyy jotain itselle mieluista, muutenhan se on painajaispöytä.

3. Syö porukoilla. Äläkä ota yhtään sellaista rasiaa mukaasi, mitä et oikeasti aio syödä. Älä edes kohteliaisuudesta tai päästäksesi helposti livahtavaan omille teillesi.



Hävikkismoothie. Yksi tapa tuhota jouluiset hedelmät, joita kannamme kotiin tuomaan joulun tuntua, mutta jotka eivät herkkujen paljoudessa teekään kauppaansa tarpeeksi hyvin.




4. Suurjuhlia (varsinkin perinteisiä) järjestäessäsi etsi valmiiksi hävikkiohjeita. Kokemuksesta tiedät mitä jää teillä eniten yli. Jos järjestät ensimmäistä kertaa koko suvun juhlia, niin laatikoille, kinkulle (myös vegaaniselle), rosollille ja  juustoille pitää löytyä lisäkäyttöohjeita. Mieti myös pilaantumisnopeutta, jotta suururakallasi on jokin järjestys. 

5. Älä tavoittele ähkyä. Silloin kaupassakin on helpompi olla maltillinen ja järkevä.

6. Kaupat ovat auki nykyisin aina. Jos jokin loppuu, voi vaikka huikata vieraita tuomaan jotain. Se on parempi kuin hamstarata varmuuden vuoksi.

Meillä joulupöydän toivelista on jatkuvassa muutoksessa elävä ihmeellinen sekoitus kaikkea. Tällä hetkellä listalla on lasten toiveet: savustettua kalaa, monsteripizza ja juustoa. 
Minun toiveena on vöner ja lanttulaatikko.

Suurin osa nautintoa on ruoasta haaveilu ja siihen on onneksi vielä ruhtinaallisesti aikaa ennen Joulua. 

-Heidi






Kommentit

Suositut tekstit