Vuosi 2: Elokuu 31

Ekologinen koti? Millainen se sinun mielestäsi on? 
Tällaisia asioita pohdin aamulla talon ja ympäröivän maailman vielä ollessa hiljainen. Onko se sellainen kuin kuvien minimalismi? Seesteinen, väritön ja askeettinen. Vai onko se hipahtava tee-se-itse-koti, jossa riemunkirjavat kangastilkut ja kierrätysmateriaaleista valmistettu tuulikello kilkattaa ulko-oven vieressä?Käytä sitä mitä sinulla jo on. Et tarvitse tiettyä astiiaa, tavaraa, tuotetta ollaksesi ekologinen, minimalisti tai zero waste-ihminen. Sinun tarvitsee vain käyttää omistamasi tavarat loppuun, uudelleenkäyttää elintarvikkeiden lasipurkkeja. Nauti rumasta purkistasi, sillä se on ekologinen- Tuunaa se jos se ei miellytä tai valitse elintavikkeita, joiden lasiset purkit miellyttävät askeettista silmääsi ja käytä niitä.Netin ihmeelliset algoritmit nostavat esille sinulle juuri sellasia asoita, joista olet kiinnostunut ja vahvistavat jokaisella klikkauksella mielikuvaasi. Juuri tällainen on oikeanlaista ekologista elämää. Juuri tällaisia tuotteita haluan kotiini ja lopuksi tulemme ajatukseen siitä, että minun pitää ostaa tiettyjä tuotteita, jotta olisin oikeanlaisesti ekologinen, minimalisti jne. Jokainen ajatus, hyväkin sellainen on kaupallistettu. Kuvissa nähdään tavoite, unelma ja päämäärä,eikä koko elämän kestävää  matkaa.Onko sillä väliä loppujen lopuksi kenellekään muulle, miltä eväsrasiasi näyttää? Ei! Tärkeintä on se palkinto, jonka sinä saat elämällä omien arvojesi mukaan. Lusikka luontopäiväkodin omasuutta, rasia kulunut ja ruma. Metsä aurinkoinen ja kaunis, ruoka hyvää ja pikkuseura onnellista.Ja se matka on koko asian ydin. Koko elämän kestävä ekologinen matka, joka olisi mahdollisimman paljon sinun itseni näköinen, persoonallinen ja sinulle sopiva. Ei sellainen jonka joku muu sinulle tarjoilee. Et ole ekologinen, jos heität omaisuutesi pois ja ostat tilalle uusia tuotteita. Luonnonmateriaaleista valmistetut tuotteet ovat ihania, mutta epäekologisia. Mitä jos lähemmäs 8 miljardia ihmistä ryntää ostamaan luomupuuvillavaatteita, bambu-rättejä ja luonnonkorkkia, vain saadaksemme kotimme näyttämään oikealta?
Eikö miellytä silmää? Ei se haittaa, voit tehdä rättejä vaatteistasi, jotka ovat valkoisia tai mustia. Voit silittää, päärmätä reunat, laittaa kauniiseen purkkiin. Tämänkin voi tehdä niin monella tavalla. Kuva päiväkodista, joissa ilahduttavan usein törmää kestotuoteisiin. Silloin käytännölisyys ajaa estettisyyden edelle ja hyvä niin.Ekologinen koti näyttääkin siis kaikilla erilaisesta. Jollain se oikeasti on askeettinen ja valkoinen huone, jossa seinällä riippuu polkupyörä ja seuraavaksi päiväksi valmiina puku töihin, Toisella ekologinen koti on  perheasunto, jossa eletään elämänvaihetta, jolloin tavaraa, hankittavaa ja ääntä on paljon. Ekologinen koti voi olla Lundia-hyllyjen ja maakuntaviirien keskellä elävän eläkeläisen koti tai nuoren parin koti, jossa jokainen hankinta on tarkkaan valittu ja ostettu eettisesti ja ekologisesti. Minmalistinen on koti voi olla valkoinen, mutta se voi olla smaragdin vihreä, jos asukas niin haluaa. Silti siellä voi olla aivan yhtä vähän tavaraa ja aivan yhtä minimalistinen.
Se, mitä näet somessa on vain raapaisu. Joskus lavastettu, joskus filtteröity, joskus aitoa. Et voi koskaan tietää, joten miksi pyrkiä siihen? Kuva minusta ottamassa kuvaa sukista.Jokaista näistä kodeista yhdistää se, että niiden asukkaat pyrkivät kaikki elämään ekologisesti, jokainen erinäköisesti, mutta kaikki yhtä oikein. Jokainen tekee sen, minkä katsoo tärkeäksi ja jokaisen matka kestää koko ihmiselämän. Sillä sitähän se on, koko elämän mittainen matka, josta kannattaa nauttia ja tehdä juuri itsesi näköistä. Olkoon siis ekologinen kotisi millainen tahansa: värikäs, askeettinen, valkoinen, tee-se-itse-koti, pinkkikoti, tavarasta tyhjä koti, tavaralla täytetty koti, sillä ei ole väliä. Vain päivittäisillä valinnoillasi on väliä. Ja sillä, että ekologinen matkasi on persoonallinen, sinun näköinen ja aidosti sinä, vain niin jaksat ylläpitää sitä koko elämäsi. Olkoon valintasi tänään viisaita ja nauti elämästäsi.

-HeidiKommentit

Suositut tekstit