Vuosi 2: Elokuu 17

Olen päässyt rutiineihin kiinni. Kuinka tärkeitä ne ovatkaan arjen sujumisen kannalta, sen huomaan vasta kuin niistä joustaa liikaa. Otetaan esimerkiksi ruokahävikki, roskattomuus ja taloudellisuus. Rutiinit ja suunnitelmallisuus ovat kaikkein tärkein edellytys niiden onnistumiseen.  Tässä kolme vinkkiä, joiden avulla noiden kolmen toteuttaminen sujuu minulta parhaiten.



Ihanaa nuudelisalaattia (ohje Liemessä, Aasialainen nuudelisalaatti). Ruokahävikkiä voi vähentää hyvin nappaamalla kaupasta vähän kypsempiä vihanneksia tai yrttinipun, joka pitää käyttää heti. Niinpä aika korianteripitoinen viikonloppu, kun jokainen ruoka pitää sitä sisällään runsaasti.


1. Kun tulet kotiin, tyhjennä laukkusi heti

Tämän vinkin omaksuin Kon-Mari -kirjasta. Laukun tyhjentäminen on tällaiselle huolimattomalle huithapelille ehdoton ja nyt olenkin taas saanut itseni rutinoitumaan siihen, vaikka kesä menikin täydellisen kaaoksen merkeissä tämän suhteen. Laukun tyhjentämisen hienouksia on, että kaikki tavarat palautuvat paikoilleen (tässä olen edistynyt järkyttävän suurin askelin eteenpäin, sillä tämä on joskus ollut minulle yhtä vaikeaa, kuin latinan lukeminen kirja väärinpän), eväsrasiat päätyvät pestäviksi ja laukku on tyhjä, eikä sinne jää mitään tärkeää, joka saattaa unohtua väärään laukkuun seuraavana päivänä. Jos vahingossa on napannut kuitin mukaan, sen voi laittaa paperiroskikseen ja muunkin roskan saa pois kerääntymästä laukun pohjalle. Tämä tietenkin vaatii sen, että kaikilla tavaroilla on oma paikkansa, mutta kun tavara hitaasti vähenee kotoa, niin tavaroille alkaa löytymään vakiintuneet paikkansa. Laukun laitan kaappiin tai naulakkoon. Tästä taidosta olen hirveän ylpeä, vaikkakin siitä lipsahtaminen on ihan liian helppoa.


Laukkua tyhjennettäessä käytetyt nenäliinat pesuun ja illalla puhtaat nenäliinat valmiksi seuravaa päivää varten.


2. Tee seuraavan päivän kotoa lähdöstä mahdollisimman helppoa

Tee eväät valmiiksi (aamut ovat arvaamattomia ja kaikki ennakointi edesauttaa roskattomuutta ja taloudellisuutta). Laita seuraavan päivän laukkuun valmiiksi nenäliinoja, kauppakassi, vesipullo, kahvimuki ja muut tarvittavat. Niin monesti oma kuppi unohtuu. Oma kassi jää kiireessä kotiin. Aamulla ei ainakaan omat aivoni jaksa miettiä tarpeeksi ruokaa eväiksi koko päivän edestä ja tulee helpommin tilanne, että on ostettava jotain ylimääräistä tai jää nälkä (pahin skenaario ikinä).
Itsellä juuri oma muki ja kauppakassi ovat vaikeimmat muistaa mukaan.



Pikkulaukku puhelimelle ja muulle irtotavaralle töihin. Kankaat saatua tilkkuja, vetoketjut pojan puhki kulutetuista housuista ja  kullan väriset kiinnikkeet vanhasta laukusta. Fiilis: Jee, tätä olen suunnitellut vuoden ja vihdoin tein. Olisihan sitä voinut taas olla huolellisempi, mutta aion liikkua niin nopeasti, ettei kukaan ehdi saada tarkempaa silmäystä.


3. Tee kouluista ja muista laitoksista tuttu viikon ruokalista

Tekemällä suunnitelman ruoista, joita aiotte syödä viikon aikana säästyy hävikiltä ja ylimääräisiltä kauppareissuilta. Lisäksi pitää vain kerran viikossa miettiä mitä tekisi ruoaksi, joka on aivan raivostuttavan tylsä ja vaikea kysymys työpäivän jälkeen nälkäisenä kaupassa. Listaa viikon aamupalat, välipalat, ruoat ja muuta ruokailut. Samalla katso mitä kaapeissa lojuu käyttämättömänä ja yritä kehitellä niiden pohjalta ruokia. Esimerkiksi minulla on ohrasuurimoita, niinpä teen seuraavalla viikolla kastikkeen ja käytän niitä pois. Vaikeita ovat mausteet, jota olen joskus ostanut yhtä ruokaa varten ja sen jäkeen ne ovat jääneet käyttämättä. Siellä ne maustekaapissa huutavat huomiota, mutta kun pää lyö tyhjää niin se lyö tyhjää, enkä millään keksi mitä niistä tekisin. Ruokalasku pienenee ihan silmissä, hävikin määrä pienee ja varsinkin lapsiperheiden ajankäyttöä ja meta-työtä se helpottaa huomattavasti, kun kaupassa on käytävä kerran viikossa. Itsekin tulee syötyä vähemmän herkkuja, kun en nälkäisenä eksy herkkuhyllyjen ääreen. Tietenkään lista ei aina onnistu suunnitelmien mukaan, sillä aivan kuten aamutkin niin elämä on välillä arvaamatonta, mutta listasta voi poiketa. Aivan loppuun kulutettuna ja raatona ei kannata alkaa väsämään aikaanvievintä ruokaa vaan ottaa joku nopeampi ja helpompi listalta. Kaikkien ruokien aineethan ovat joka tapauksessa kotonasi.



Suunnitteluhetken kaaos, ettei tule vääristynyttä kuvaa järjestelmällisyydestä. Luovuudessa kaaos on lähtötilanne, vaikka pyrinkin siitä eroon. Askel kerrallaan ja mielummin kaaos puuhastellessa kuin aamulla. Pussitee tuli kirjeen mukana ja piti heti juoda pois pyörimästä kaapeissa.


Rutiinit tekevät elämästä astetta ennakoidumpaa ja helpompaa. Vain rutiineilla voi päästä tavoitteisiinsa olivatpa ne mitä tahansa: Zero waste-elämää, minimalismia, ekologista elämää, painonhallintaa tai urheilun lisäämistä. Ja niistähän repsahtaa jokainen aina välillä, mutta kun rutiinit saa pyörimään kunnolla, niin niiden ääreen palaaminen on suorastaan helpotus repsahtamisen jälkeen.
Ihanaa syksyä ja nautitaan rutiineista.

-Heidi


Taidekuva biojättestä. Kyllä se vaan on nin, että kaikesta suunnitelmallisuudesta huolimatta joku jää käyttämättä. Jotenkin ruman kaunista kuitenkin.


Kommentit

  1. Rutiinit on parasta! Olen opetellut ne lapsesta asti joten aivot tekee työn kuin itsestään! Mulla on aina laukut järjestyksessä (käsilaukku, treenikassi(t) ja vaellusrinkka). Aamupala on aina tehtynä valmiina ja painan vaan vedenkeittimen ja kahvinkeittimen päälle jos en syö aamupalaa koululla/työpaikalla. Aamut on aina ollut itselle supervaikeita, joten pystyn tekemään kaiken jopa zombiena xD Lisäksi kun on monta harrastusta jne. Ei todellakaa tee mieli sekoilla ja unohdella kamoja sinne tänne. Olen aika boheemi luonne, joten rutiinit on aina ollut itselle se pelastus ettei aikaa tuhlaannu turhaan. Miehen mukana on myös tullut viikkoruoka ajattelu ja käydään kerran viikossa kaupassa (useammin ei ehdi, joten kätevää hoitaa kerralla suunnittelu kunnolla). Meillä ei ole omia lapsia, mutta tekisin ehdottomasti samaa rutiiniharjoittelua myös lasten kanssa kun itselle siitä on ollut niin iso hyöty. Myös päiväkodissa/koulussa odotetaan sitä että lapsi kykenee huolehtimaan omista tavaroista itse. Työpaikoilta olen kopioinut kotiimme sen että asioille on aina tietyt paikat. En kestä kaaosta ja tavaroiden etsimistä. Ei meillä koskaan mikään minimalistinen koti tule olemaan, mutta järjestys on tärkeä ja hyvät säilytyskalusteet (työpaikoilta kopioitu tähänkin vinkkejä). Eväsrasiat jne menee rutiinilla pesuun jos niitä on vaan 2kpl olemassa, ällöttäisi muutenkin unohtaa sellaisia kasseihin yäk xD Kaupassa kätevin meillä on ollut kunnon reppu, jonka sisällä on pari kangaskassia ja kestohedelmäpusseja. Eipä unohdu kotiin oikeastaan ikinä tällä taktiikalla kun aluksi mietittiin miten muistetaan uusi rutiini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen joutunut opettelemaan rutiineja ihan nollasta. Jopa kapinoin niitä vastaan, koska ne olivat vieraita. Mutta ne todellakin ovat arjen pelastus. Varsinkin tuo urheilu tuottaa lisää vaatimusta järjestelmällisyyteen. Laukku, laji ja tarve vaihtuu usein ja kaikki pitää löytyy nopeasti ja olla mukana. Ja laukun tyhjentäminen ja tavaroiden laittaminen omille paikoilleen heti kotiin tultua on ihan ehdoton. Mahtavaa kuulla sinultakin rutiiniylistystä, kun rutiini on sananakin niin tylsä, että ansaitsee kaiken hehkuttamisen. :D -Heidi

      Poista
    2. Minäkin tunnustaudun rutiinien rakastajaksi. Rutiinit ja tasainen harmaa arki, ihan parasta. Siksi vihaan sitä, että koulu alkaa eri aamuina eri aikaan - tämä rikkoo vaikeiden aamujen rutiinit vielä enemmän kuin viikonloppu. Kodin raivaus (lue: tavaroiden karsiminen) ja tavaroiden oman paikan etsintä ovat edelleen kesken, mutta suunta on oikea. Viikon ruokalistan tekemistä harjoitellaan vielä vaikka kaupassa käynkin pääsääntöisesti vain kerran viikossa. Ja tuo kassin tyhjentäminen heti kotiin tullessa, se on minulle uusi vinkki jonka haluan ottaa käyttöön heti. Treenikassit ym tulee kyllä tyhjennettyä, mutta käsilaukku, johon uppoaa milloin mitäkin, sitä en ole tyhjentänyt muuta kuin ehkä kerran kaksi vuodessa ennen pesua. Näillä eväillä uuteen viikkoon!

      Poista
    3. Suosittelen kassin tyhjentämistä, sillä niille tavaroille joita eniten ja päivittäin tarvii on pakko löytyä joku hyvä vakiopaikka kotoa. Illalla sitten pakkaa seuraavan päivän laukun,repun ym. Ja nappaa lompakon ja avaimet omalta paikaltaan, kuulokkeet, kuntosalin kaapin lukon omalta paikaltaan, kauppakassin omalta paikaltaan jne..mulla juoksureppu, pyörälaukut ja -reppu on eteisen kaapissa ja sieltä illalla valitsen laukun seuraavan päivän tarpeita varten. Parasta on tietenkin, että pakattava laukku on aivan typötyhjä ja valmiina just sitä seuraavaa päivää varten. Mahtavaa alkavaa viikkoa.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit