Vuosi 2: Joulukuu 6

Perinteiseen tapaan juhlimme Suomen itsenäisyyttä kotisohvalla herkkuja syöden ja linnan juhlia katsellen. Itseäni ilahdutti kierrätys- ja ympäristöasioiden esille tuominen monin tavoin. Oli Ioncell-kangasta, kierrätysmateriaaleja, vanhojen pukujen uudelleen käyttöä, pukulainaamon vaatteita jne.Niin kaunis on maa. Ihanan kaunis talvipäivä aamulla. Suomen luonto on kaunista, myös pääkaupunkiseudun lähiöissä. 


Aina tarvitaan innoittajia, esimerkkejä ja edellä kävijöitä. Jos linnan juhlia voi juhlia samassa asussa useampana vuotena, niin voisiko jokainen meistä kierrättää juhla-asuja? Vaatelainaamot ja 
-vuokraamot pelastavat meidät peruskansalaisetkin tarpeen vaatieesa. Tarvitseeko meidän kaikkien omistaa hääpuku, juhla-asu tai iltapuku? Lainaaminen ja vuokraaminen pelastavat meidät myös isojen ja harvoin käytettyjen asujen säilyttämiseltä. Mitä useampi tekisi niin, sen edullisemmaksi se muuttuisi ajan myötä.Rikkinäinen kahvikuppi jatkaa elämäänsä kukkaruukkuna pistokkaille.Haaveilen tulevaisuuden vaatevuokraamoista, joissa olisi edullisia ja erikokoisia "kuukausipaketteja", joissa arkivaatteet saisi lainaan kuukaudeksi ja kuukauden kuluttua vaatepaketin voisi vaihtaa uuteen. Olen jossain nähnyt vastaavan toimintamallin lastenvaatteiden osalta. Olisikohan ollut Tanskassa. En ole aivan varma.

Linnan juhlat ovat myös hieno areena tuoda esille uusia innovaatioita koko kansan tietoisuuteen, kuten Ioncell, joka toivottavasti toisi ympäristöystävällisemmän kankaan vaateteollisuuteen. Kaikkein parasta olisi mielestäni kuitenkin, ettei uutta vaatetta tuoteta ennen kuin olemme kuluttaneet ja hyötykäyttäneet loppuun kaiken jo olemassa olevan tekstiilimateriaalin.Nyt se tapahtui. Viimeiset housut päättivät lopettaa yhteistyön. Olen ollut laiska vaihtamaan ja siirtynyt mekkoihin ja hameisiin, mutta arki pakottaa minut aktivoitumaan. Jos ei muuta niin paikkaus hommiin, mutta sekin taitaa olla enää hätäensiapua :D 


Nyt pitää hakea toinen kierros herkkuja ja jatkaa itselle kaikkein ilahduttavinta asiaa Itsenäisyyspäivän juhlinnassa, joka on tietenkin ylimääräinen vapaapäivä.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

-Heidi

Kommentit

 1. Eikös Vaatepuulla ole myös arkivaatteita vuokrattavana/lainattavana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on. Eikö Linnanjuhlissakin ollut sieltä lainattu puku? Mahtavaa.

   Poista
 2. Mutta aikuisten naisten (arki)vaatelainaamohan on jo olemassa, on ollut vuosikausia :o Harmi että löytyy vasta neljästä kaupungista, mutta täysin tuntematon konsepti tämä ei onneksi ole Suomessa. Kannattaa tutustua https://vaatepuu.fi/ sivuilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on ja mahtava konsepti onkin. Mutta joskus näin sellaisen tanskalaisen(?) pätkän uutisissa, jossa oli lasten vaatelainaamo. Periaate oli, että kaikki lapsen arjessa saatavat vaatteet ja ne vaihdettiin, ku lapsi vaihtoi vaatekoko. Laiskuuttani lähinnä kaipailinkin tällaista aikuisen palvelua 😂 tosin vaihtoväli voisi olla kuukauden-kahden välein, eikä vaatekoon muuttuessa.

   Poista
 3. Joitain vaatevuokraamoja kai on, mutta en ole kamalan perehtynyt? Hinnoistakaan en ole ihan varma naisilla, mutta miehillä puvun vuokraus on niin kallista, että melkeen kannattaa ostaa oma puku jos joutuu käyttämään monta kertaa vuodessa :/ harmi sinänsä, sillä just koko saattaa muuttua/ joutuu säilyttämään. Oma mies tunkesi viime kesänä vanhaan pukuunsa kun oli kallis eikä halua ostaa uutta/ kannata vuokrata niin korkeilla hinnolla. :D Itse lainailen siskon/kavereiden kanssa juhlavaatteita ja käytän mun mekkoja myös arjessa. En jaksa erikseen enää ostaa "juhlamekkoa". Jos joskus menen naimisiin, niin varmaan silloin vuokraan rai ostan ns. Hienon arkimekon, jolla juhlin :D mun painajainen olis juhlia epämukava, mutta hieno 2000e mekko päällä ja kaataa alkuskumpat ja sotkea ruokalista siihen (ois niin mun tuuria) xD

  Linnanjuhlia oli kiva seurata, mutta parhaat innovaatiot ei näkyny telkusta. Onneksi seuraan somessa naisyrittäjiä ja siellä oli parhaat luomukset selityksineen (Jenni Haukion mekon lisäksi, joka toki sai kommenttia telkussa). Teema jäi omasta mielestä jotenkin vajaaksi, en tiedä miksi?? Ehkä olisin kaivannut jotenkin oikeasti säväyttävää tai erilaista, esimerkiksi kukkakoristeluissa, ruuassa, haastatteluissa jne. Puvut itsessään sai liikaa huomiota siihen nähden, että päästöjä itsessään tulee eniten vieraiden/median/työntekijöiden jne. kuljetuksesta juhliin, kaikenmaailman laitteisiin, valoihin jne käytetystä energiasta, ruuantuotannosta jnejnem olisi hauska ollut saada esim. Sellainen kooste missä listattu juhlien aiheuttama hiilijalanjälki (oli kuinka korkea tahansa) ja tavoitteena voisi olla joka vuosi tavoitteena vähentää sitä tai jotain?

  Omasta mielestä juhlat on sekä mukava (koska voi osallistua koyisohvalta), että erittäin tylsä tapa juhla itaenäisyyttä. Toivoisin suomeen enemmän kansanjuhlaa, jossa olisi iloa, musiikkia, kaikki menisi kaduille,,turuille ja toreille hehkuttamaan Suomea (miksi siellä on aina vaan ankeat soppajonot, eli ns köyhien juhlat tai sitten mielenosoitukset) :D Haluan jotain hauskaa ja kevyttä vaihtoehtoa rinnalle, sellaista, että olisi myös "lastenjuhla" jonne mennä iloitsemaan sekä mummojen/pappojen sekä lasten kanssa! Vanhustyössä ikääntyneet ei todellakaan halua pelkästään muistella sotaa ja kaatuneita - päinvastoin juhlia elämää. Monet mummot ja papat sulkee tuntemattoman sotilaan ja kutsuu mieluummin lapsenlapset käymään. Linnanjuhlatkin on jotenkin niin materialistinen (arvostetellaan pukuja jne), että juhlan lisäksi olisi hyvä olla jotain tekemistä mikä pohjautuisi yhteisöllisyyteen eikä ainaiseen kuluttamiseen.

  Anteeksi superpitkä kommentti, joka nyt meni aiheen vierestä ohi ja yli ja ali :D Pohdin vaan, että olisi ihanaa saada suomeen jotain oikeita ilmastotalkoita sen sijaan, että kaikki töllöittäisi ruutuja omissa kodeissaan ja arvostelisi oliko Jaana Pelkosella tänä vuonna ekologinen puku vai ei - samalla kun itse tekee jotain nettitilausta ulkomailta kun on joku itsenäisyyspäivän -0,005% ale , töllöttää sähkönkulutusmittari huutaen telkkua 5h putkeen ja samalla puputtaa koko viikon ravinnontarpeen edestä piparia, joulutorttua ja savulohta (lue minä) haha :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit