PÄIVÄ 53

Kuinka vähentää omaa kulutusta? Periaatteessa se on hyvin simppeliä. Ostamme vain vähemmän. Mutta niin helppoa se ei ole. Meidät on kasvatettu/ohjelmoitu kuluttajiksi ja pystyäksesi näkemään ohjelman yli pitää, jollain tavalla nähdä itse ohjelma. Tarkoitan ohjelmoinnilla sitä automatiikkaa, jolla suoritamme tietynlaisia ostoksia. Ostaminen on tehty meille mielihyvän lähteeksi ja mielihyvää, mielikuvia ja mielitekoja pyritään ylläpitään kaikilla mahdollisilla keinoilla.

Mutta siis kuinka alkuun? Sama kuin kaikissa elämäntapamuutoksissa, aloita hitaasti. Kuten mikään liikunnan lisääminen, ruokavalion muutos tai muukaan suurprojekti, ei kuluttamisentavat muutu hetkessä vaan ovat pidemmän ajatusprosessin hedelmä.

1. Havahtuminen

Siitä se alkaa. Että havahtuu kulutusrutiineiden keskellä huomaamaan, että ei tarvitse ostamaansa krääsää. Tai huomaa kotinsa olevan täynnä tavaraa, jolle ei ole tilaa tai jonka siivoamiseen menee loputtomasti aikaa. Ei tarvita mitään kummempaa. Vain pieni havahtuminen. Miksi kulutan näin paljon? Mikä tahansa syy havahtumiseen on hyvä: liika tavaramäärä kotona, järjetön rahanmeno, huoli ympäristöstä tai ärsyyntyminen painostavaan mainontaan.

2. Pysähtyminen

Tätä voisi kutsua myös ärsyyntymiseksi. Ajatus tavarasta, ympäristöasioista tai rahasta alkaa vaivata niin usein, että alat miettimään, kuinka hallita tätä järjetöntä haaskuuta. Tavaran ostamisen ja omistamisen mielipuolisuutta. Tai ehkä koet niin voimakkaan ahdistuksen mainonnan agressiivisuudesta, että kapinahenki herää. Tällöin on hyvä pysähtyä miettimään sitä mitä jo omistaa (uskokaa minua, jokainen meistä omistaa paljon. Tietenkin paljon tarpeellista, mutta todella, todella paljon kaikkea turhaa). Tai miten kuluttaa aikaansa ja onko ostaminen tapa kuluttaa aikaa? Tai miten oma elämäntapa kuluttaa luonnonvaroja? Mitä voisin tehdä tehdä toisin? Ja ennen kaikkea: mitä tapahtuu jos jätän tämän tuotteen ostamatta?

3.Toimiminen
Puntaroit vähän mielitekoa laajemmin ostotarvetta. Tarvitsenko todella tämän huulikiillon, vaikka kotona on jo neljä?  Ja jätä tuote kauppaan. Mietit miten ostamasi tuotteen voisi kierrättää. Ehkä tuotteen alkuperä kiinnostaa ja otat selvää ennen ostopäätöstä. Ehkä otat hieman aikaa asian eteen ja selvität mitä asioita jo omistat (kodintavaroiden läpikäyminen on iso projekti, varsinkin jos havahdut kuluttamisen mielettömyyteen pitkällä aikuisuudessa :D). Saatat alkaa näkemään mainonnan yli ja jätät alennusmyynnit väliin.

Kuten huomaat, ei tarvitse tämän enempää. Silti jokaisen havahtumisen, pysähtymisen ja varsinkin toimisen kohdalla ajatusmallisi alkaa muuttumaan hitaasti. Huomaat, että mitään negatiivista ei tapahtunut vaikka jokin mieliteko jäikin kauppaan, päinvastoin. Säästit rahaa, säästit luontoa, kotisi pelastui yhdeltä tavaralta ja voitit yhden tärkeän erän mainontaa vastaan. Sillä vaikka luulit sen olevan vain hetken mieliteko, on sen tuotteen/ostoajatuksen syöttäminen sinulle voinut alkaa jo pitkän aikaa sitten kaikilla mahdollisilla tiedotuskanavilla.

Ei sen ihmeempää tarvita. Joku jättää yhden tavaran kauppaan, toinen innostuu ja muuttaa enemmän kulutustapojaan, joistan tulee ihan kaheleita ja tekee kuten minä, että kokeilee, kuinka pitkälle asian voi viedä. Ihan sama, sillä jokainen ajatus ja teko on askel kohti kestävämpää kulutusta ja -elämäntapaa.

Siitä se lähtee. Kiitos, että kulutat vähemmän ja ajattelet enemmän.

-Heidi





Kommentit

Suositut tekstit