PÄIVÄ 24

Et kyllä ala haisemaan, nauroi ystäväni. Minä en koskaan voisi olla ilman, eihän ilman niitä voi elää ja eikö se ole jotenkin vähän liian extreme. Miksi sä teet jotain noin tyhmää?

Mitään kyseenalaistamatta hieromme itseemme kemikaaleja milloin missäkin muodossa vain siksi, että niitä tuotteita myyvät firmat ovat meille mainoksissa luoneet niistä meille päähämme ajatuksen elintärkeinä tavaroina. Shampoo, hoitoaine, hiusnaamio, muotoilutuote, väriaine ja kuivashampoo ihan vaan  pelkästään hiuksille. Saippuat, lotionit, rasvat, sheivausvaahdot, meikit, dödöt, hajuvedet ja sun muut tuotteet vartalolle. Ilman niitä olet epäpuhdas. Ja sitähän kukaan ei halua.

Millainen määrä kemikaaleja ja muovia! Jokaisessa kodissa ja jokaisen iholle. Joka päivä. Näitä ajatuksia ostamisesta ja jokapäiväisten tapojemme turhuudesta ja vaikutuksesta planeettamme  ekosysteemiin on alkanut pulpahdella päähäni projektin aikana. Ja helpotusta siitä, ettei ihminen tarvitse oikeasti niistä mitään.

Olen nyt vaiheessa, jossa dödö on loppunut ja ihorasvaa, shampoota ja meikkejä (säästän viimeisen ripsivärin lopun pikkujouluihin :D) ei enää ole. Maailma ei pysähtynyt siihen. Mennessäni ilman meikkiä töihin kukaan ei kauhistellut, ihmetellyt tai jäänyt tuijottamaan, Minäkään en enää loppuviikosta ajatellut asiaa, välillä vain pukuhuoneen peilistä katsova nainen näytti minusta  aavistuksen väsyneemmältä. Se oli vähän kuin uusi kampaus, se kiinnostaa kanssaihmisiä noin minuutin, jonka jälkeen asia sulautui osaksi sinua ja olet taas vain sinä. Niin helppoa se loppupeleissä on, vain sinun egosi tekee siitä spektaakelin.

Dödöstä luopuminen on ollut vaikeinta, sillä on hyvin vaikeaa vuosien  kemikaalien käytön jälkeen tietää miltä ihminen oikeasti tuoksuu. Onko kaikki mikä ei haise kemikaalille pahaa tuoksua vai haistaako sitä itsensä nyt ensimmäistä kertaa? Ja pitääkö ihmisen tuoksua fresh flower power -kemikaalille todistaakseen puhtauttaan? Ja vain siksi, että joku yhtiö myy näitä tuotteita ja on vuosia mainostanut puhtaan ihmisen tuoksuvan juuri tälle tuoksulle? Muuten olet likainen, joten osta ja käytä. Olen ehkä vähän jopa hämmentynyt, että olen käyttänyt sitä kaikki nämä vuodet kertaakaan kyseenalaistamatta sen tarpeellisuutta.



Hiuksille ruisjauhoja ja hajusteeksi haudutettua teetä. Puhdasta tulee, vaikka tuntuu ihan noitahommilta :D


Hiukset pesen ruisjauhoilla kerran viikossa, muuten mahdollisimman kuumalla vedellä.
Tulos: Hiukset tarvitsevat aikaa tähän projektiin. Pipokausi on hyvä aika aloittaa. Loppuviikosta hiukset tuntuu likaisilta, mutta ruisjauhot kyllä puhdistaa hyvin. Muita peseviä aineita kotona on omenasose ja ruokasooda.

Dödöstä seuraavaa: Nyt olen ollut vain ilman sitä. Pesen kainalot välillä ruokasoodalla ja kookosöljyllä. Välillä käytän pihkaa ja kookosöljyä. Juoksen ja urheilen useamman kerran viikossa (välillä pari kertaa päivässä) ja ihan hyvin olen selvinnyt. En toki suihkun jälkeen haise raikastaville kemikaaleillekaan, joten ei tunnu ja tuoksu tutun raikkaalle. Vuosien raikkauden harhasta on vaikea päästä eroon.

Ihonrasvaus on onnistunut hyvin kookosöljyllä. Kun ihon vesipesee, eikä lotraa suihkusaippuoilla niin ihokaan ei kuivu suihkussa niin paljoa.

Tämä on kuitenkin aika iso muutos ja puhdistuskemikaaileihin on aika voimakas tunneside niin kanssaihmisillä kuin itselläkin, joten tämä kannattaa aloittaa pikku hiljaa tai olla oma projektinsa. Tai tehdä kaikki kerta rysäyksellä, kuten minä.

Hengissä ollaan,en haise ja olen puhdas. 24 päivää ostamatta mitään. Enää/vielä 341 päivää jäljellä ystävät. Kyllä vuosi on pitkä aika :D

  -Heidi







Kommentit

  1. Kohti puhtaampaa elämää. Kirjoitat niin asiaa! Ruisjauhot menevät ehdottomasti testaukseen. En oikein ole kananmunapesusta kiinnostunut, vaikka sitä vaihtoehtoa paljon kuuleekin. Hyvä Hejdi (ja hiiteen kaikki muoviputelit) :D

    VastaaPoista
  2. Mä en käytä kananmunia muutenkaan, joten en hiuksissakaan ole kokeillut. Ruisjauhot on hyvät, mutta kaipaa tehokasta harjausta pesun jälkeen, ettei jauhoja varise kaikkialle seuraavana päivänä :D

    VastaaPoista
  3. Olen itse kans miettinyt tätä kosmetiikka asiaa. Tällä hetkellä käytössä on: shampoo, hoitoaine, suihkugeeli, yrtritarhan hammastahna, erisanin dödö ja apteekin ihorasva. Muuta en oikeastaan käytä, mutta edellä mainituista esim. Hammastahnasta, dödöstä ja ihovoiteesta (atooppinen iho) en voi luopua :D Sen sijaan shampoon, hoitoaineen ja suihkugeelin kokeilin korvata oliiviöljysaippualla (saa esim. Ruohonjuuri kaupasta) ja kokeilla toimisiko ne haastavan hiuspehkoni kanssa. Ajattelin antaa myös mahdollisuuden deodoranttikivelle (saa lushilta), jos sillä voisi korvata ns normaalin dödön. Päätöksissä lähinnä ajattelen muovin vähentämistä. Ostin juuri myös bambuhammasharjoja. Ainiin ja käsisaippua! Testaan nyt suolasaippuaa sekä muutenkin nestemäisen saippuan pyrin ostamaan isoina täyttöpakkauksina. En ole varma onko se ekologisempaa koska tuleehan kanisterissakin sitä muovia? Noh testailua riittää :) Eniten muovia on ollut helppo vähentää muilla osa-alueilla (esim ruoka/muovipussit jne), koska kosmetiikka on suht vähäinen osuus itsellä kun ostan vuodessa sen 4 putelia shampoota/hoitoainetta ja se on pieni määrä verrattuna esim ruoka-ostoksiin. Lushilla on myös kätevää kun heille voi kierrättää kaikki heidän omat muovipullot tai ostaa suihkusaippuat yms ilman muovipakkauksiam suosittelen tutustumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osta saippuaa, älä nestesaippuaa! Mä olen nyt käyttänyt Lushin saippuan muotoista shampoota ja mulla on sille metallinen rasia.

      Poista
  4. Kaikki muu kosmetiikka ja hygeniatuotteet ovatkin loppuneet, mutta suolasaippua vielä löytyy. En osaa käyttää sitä XD Ehkä pitäisi nyt lomalla etsiä ohjeita netistä, eihän nyt tuollaisen suolapalasen käyttäminen voi olla ylivoimaisen vaikeaa. Muovin käytön vähentäminen toivottavasti helpottuu pian. Onneksi sen voi nyt ainakin kierrättää. -Heidi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit